ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Πολύμορφη δράση παντού

Σήμερα στις 10 το πρωί πραγματοποιείται η σύσκεψη για τις απολύσεις και τους ανέργους που διοργανώνει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Η σύσκεψη είναι ενταγμένη στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών που παίρνουν οι ταξικές δυνάμεις, με στόχο να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην αντεργατική επίθεση, δίνοντας συνέχεια στις πολύμορφες δραστηριότητες των ταξικών συνδικάτων. Στα ίδια πλαίσια για τις επόμενες ημέρες σχεδιάζονται οι εξής εκδηλώσεις:

  • Αύριο, Κυριακή: Ανοιχτή συγκέντρωση - συζήτηση διοργανώνει η «Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Βιομηχανικής Ζώνης Κορωπίου», στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο Κορωπίου και καλεί όλους τους εργαζόμενους στην περιοχή να συμμετέχουν μαζικά. Σύσκεψη του Συνδικάτου Μετάλλου με μετανάστες. Σύσκεψη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με εργαζόμενους του «ΛΙΝΤΛ» και τους εργαζόμενους του «Μετρόπολις».
  • Στις 31 του Μάρτη θα γίνει ευρεία σύσκεψη του ΠΑΜΕ με Ομοσπονδίες, Συνδικάτα για τον έλεγχο της παρέμβασης και των συζητήσεων που αναπτύχθηκαν στους χώρους δουλειάς και για το ζήτημα των ΣΣΕ.

Δευτέρα 29 Μάρτη: Ομιλία - συζήτηση στο PRAKTIKER Ταύρου.

Τρίτη 30 Μάρτη: Ομιλία - συζήτηση στο PRAKTIKER Ελληνικού.

Ομιλίες - συζητήσεις με τους εργαζόμενους στις τράπεζες «Αλφα» και «Αγροτική» και τους εργαζόμενους στην εταιρεία «FIRST DATA», διοργανώνει το Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού.

Επίσης το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος έχει προγραμματίσει συσκέψεις: Σήμερα με μετανάστες, στις 29/3 στον «Τσακίρη» και στην «Ατρατίβο», στις 30/3 στον Αγλούπα και στις 31/3 στη ΣΑΝΤΕ. Επίσης έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στα: «Φειδάς», «Πεταλούδα», «Fintexport», «Μπουρνάζος», «Αδραμίτογλου» και «Texter».

Στη Φθιώτιδα προγραμματίζονται οι εξής περιοδείες, ομιλίες:

Δευτέρα, 29/3: «Τσιπίτα», «Αγκροπάκ», ΠΑΚΟ, «Τσακίρης», «Ιχθυοκαλλιέργειες Αταλάντης», έργα εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, Εφορία Λαμίας, ΙΚΑ, Τράπεζες: ΕΤΕ, ΑΤΕ, Εμπορική, Αλφα, Γιούρομπανγκ, Συνεταιριστική Λαμίας, Κύπρου, Εγνατία και Ασπίς.

Τρίτη, 30/3: Χαρτοποιία Δαμάστας, Αγκροΐβεστ, Λέβενμπροϊ, Ιχθυοκαλλιέργειες Μαλεσίνας, υπουργείο Συγκοινωνιών, Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμου Λαμίας, ΕΛΤΑ.

Τετάρτη 31/3: NEXANS, DIXAN, Λάρκο Λάρυμνας, υπηρεσίες Γεωργικής Ανάπτυξης, νοσοκομείο Λαμίας, υπηρεσίες Νομαρχίας, διοικητικές υπηρεσίες Δήμου Λαμίας, υπηρεσίες Περιφέρειας, ΔΕΗ, ΟΤΕ Λαμίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΔΡΑΣΗ»
Απαίτησαν η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της εταιρείας στο εργοτάξιο «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ»

Με μια δυναμική παρέμβαση και κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΕΔΡΑΣΗ ΨΑΛΙΔΑ» που απασχολούνται στις κεντρικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί, απαίτησαν την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι έχοντας στο πλευρό τους τα ταξικά συνδικάτα Μέταλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και Οικοδόμων Αθήνας, καθώς και εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, απαίτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την κατάσταση που τους έχει επιβάλλει η εργοδοσία διατηρώντας τους απλήρωτους εδώ και τέσσερις μήνες. Ταυτόχρονα, απαίτησαν τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος από τον ΟΑΕΔ.

Αντιπροσωπεία εργαζομένων και συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Ρ. Σπυρόπουλο, ο οποίος το μόνο που υποσχέθηκε, και τελικά θα γίνει, είναι η τριμερής συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη στις 11 το πρωί με την παρουσία του ίδιου του εργοδότη. Αρνήθηκε, όμως, πεισματικά τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος από τον ΟΑΕΔ, ενώ δεν έδωσε καμία απάντηση σε όσα υποστηρίζει ο εργοδότης, ότι το δημόσιο χρωστάει στην επιχείρηση μεγάλο ποσό χρημάτων από την κατασκευή έργων. Οπως και να έχει, οι εργαζόμενοι παραμένουν τα θύματα μιας πολιτικής που έχει αποθρασύνει την εργοδοσία.

Μετά τη συνάντηση, οι εργαζόμενοι, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους - βρίσκονται εδώ και καιρό σε επίσχεση εργασίας και έχουν μπλοκάρει την είσοδο των κεντρικών εγκαταστάσεων - κλιμακώνοντας τον αγώνα τους και με νέες μορφές πάλης και ενέργειες που θα συσπειρώσουν στον αγώνα τους κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής.

Αντίστοιχα, οι περίπου 100 εργαζόμενοι της «ΕΔΡΑΣΗ», στο εργοτάξιο της «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ», όπου αυτή την περίοδο γίνονται κατασκευαστικά έργα επέκτασης της εταιρείας, έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από το πρωί της Τρίτης, διεκδικώντας την καταβολή μισθών από το Γενάρη μέχρι σήμερα καθώς και τις υπερωρίες Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους βρίσκεται η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

ΠΑΜΕ ΟΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οργάνωση του αγώνα από τη βάση

Ενα ακόμη βήμα, στην προσπάθεια να οργανώσουν οι εργαζόμενοι την πάλη τους από τα κάτω ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, έγινε την Τετάρτη, με τη συμμετοχή των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης στη στάση εργασίας και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που κάλεσαν το ΠΑΜΕ των ΟΤΑ και η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ).

Παρά τις «νουθεσίες» μελών του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο, προς τους εργαζόμενους, να μη συμμετάσχουν στη στάση εργασίας, γιατί δεν καλύπτονται από το Σύλλογο, δεκάδες εργαζόμενοι και από τις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και του Μηχανουργείου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων. Προχώρησαν σε στάση εργασίας από τις 10 έως τις 11 το πρωί και συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις που έγιναν. Ανάδειξαν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή των νέων αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης που ξεκινούν με την περικοπή του Δώρου του Πάσχα. Απαίτησαν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα αντεργατικά μέτρα, διεκδίκησαν κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, σταθερή - μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια.

Μέσα από την κινητοποίηση αναδείχθηκε ακόμη πιο καθαρά ο ρόλος της συμβιβασμένης πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που όχι μόνο κρατά σε αδράνεια τους εργαζόμενους, αρνείται να οργανώσει την αντίστασή τους στην πολιτική που τσακίζει το εισόδημα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και τους τρομοκρατεί. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε και η απόφαση περισσότερων εργαζομένων να μπουν στον αγώνα μαζί με τις ταξικές δυνάμεις.

Η ΔΑΣ συνεχίζοντας την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης και της αντίστασης των εργαζομένων ανακοίνωσε νέα στάση εργασίας και συγκεντρώσεις, την Τετάρτη 31 του Μάρτη, μέρα κατά την οποία θα δοθεί το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους, μειωμένο κατά 30%.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Στάση εργασίας την ερχόμενη Τρίτη

Συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11.30 π.μ. οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής

Στάση εργασίας πραγματοποιούν (11 π.μ. - 3 μ.μ.) οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, την Τρίτη 30 Μάρτη, ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης που χτυπούν αποδοχές και συντάξεις. Οι ταξικές δυνάμεις, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση και στη συγκέντρωση που οργανώνει στην Ομόνοια, στις 11.30 π.μ.

Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική τονίζει ότι πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. προωθούν και στηρίζουν πολιτικές που «εξαφανίζουν σε μια νύχτα κατακτήσεις εκατονταετίας». Πολιτικές που εκφράζονται μέσω των περικοπών στους μισθούς, στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, στο σχέδιο «Καλλικράτης». Ενώ ο ρόλος των πλειοψηφιών σε ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ ΟΤΑ είναι να απορροφήσουν τους κραδασμούς από τη λαϊκή αγανάκτηση. Καταλήγοντας η Συντονιστική επισημαίνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν κηρύσσοντας πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλιστών, «πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας για το ποια οικονομία θέλουμε και με ποια εξουσία θα την οργανώσουμε».

«ΕΡΓΑΝΗΣ»
Συνεχίζουν τον αγώνα τους

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΕΡΓΑΝΗΣ ΑΕ», οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι, εδώ και έξι μήνες. Στο πλευρό τους βρίσκεται το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Χτες, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση των εργαζομένων με την εργοδοσία, στο υπουργείο Εργασίας, όπου η διοίκηση της εταιρείας, δεσμεύτηκε για αποπληρωμή των δεδουλευμένων στο διάστημα των επόμενων τριάντα ημερών. Ωστόσο, συνέδεσε την πληρωμή της αποζημίωσής τους, μόνο με την πώληση, την οποία εδώ και καιρό σχεδιάζει, της εταιρείας προς τη γνωστή πολυεθνική «LAFARGE» («ΑΓΕΤ»).

Οι εργαζόμενοι, που τον τελευταίο μήνα έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των γραφείων της εταιρείας, αποφάσισαν τη συνέχισή της, μέχρι να ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά τους. Δηλώνουν αποφασισμένοι πως, αν τις ημέρες μετά το Πάσχα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε ακόμη δυναμικότερη κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.

ΕΓΝΑΤΙΑ
Συμβολική κατάληψη

Συμβολική κατάληψη των γραφείων της «Εγνατίας Οδού ΑΕ», που βρίσκονται στο 6ο χιλιόμετρο του δρόμου Θεσσαλονίκης - Θέρμης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην εταιρεία οι συμβάσεις των οποίων λήγουν το επόμενο διάστημα. Οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεσα παράταση των συμβάσεών τους μέχρι το τέλος του χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ