ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ - ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ
Προκλητική στάση κατά της Κούβας

Ο λαός της Κούβας έχει αποδείξει ότι δεν πτοείται ούτε από εμπόδια και αποκλεισμούς ούτε από προκλήσεις

Associated Press

Ο λαός της Κούβας έχει αποδείξει ότι δεν πτοείται ούτε από εμπόδια και αποκλεισμούς ούτε από προκλήσεις
Την ...πρόθεση να συνεχίσουν να «αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Κούβα» υποστήριξαν οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (όπου συμμετείχε η ΝΔ με τον πρόεδρό της, Αντ. Σαμαρά) που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ακολουθώντας πιστά το πρόσφατο απαράδεκτο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που στρέφεται κατά της Κούβας, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) - χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τον πρόσφατο θάνατο του ποινικού κρατούμενου Ορλάντο Ζαπάτα από απεργία πείνας, τον οποίο έχουν ανακηρύξει ουσιαστικά «πολιτικό κρατούμενο» - μιλά για «δραματική κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων», των οποίων «παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», και καλεί την κουβανική κυβέρνηση για «άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και των κρατουμένων συνείδησης». Τάσσεται στο πλευρό των λεγόμενων «αντιφρονούντων» εκφράζοντας παράλληλα «το θαυμασμό και το σεβασμό προς τους δημοκράτες αγωνιστές» που «παλεύουν για τη δημοκρατική μετάβαση» της χώρας. Δηλαδή, με άλλα λόγια, δραστηριοποιείται ανοιχτά για την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας... Τη στάση αυτή καταγγέλλει με χθεσινό άρθρο της η εφημερίδα «Γκράνμα», όργανο του ΚΚ Κούβας.

Στο ίδιο πνεύμα, επέμβασης στα εσωτερικά του Νησιού της Επανάστασης, εντάσσονται και οι προχτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπ. Ομπάμα, που σε γραπτό του μήνυμα ζητά από την Κούβα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της και την καταγγέλλει πως χρησιμοποιεί «σφιγμένη γροθιά» κατά των πολιτών της. «Παραμένω δεσμευμένος στη στήριξη της επιθυμίας των απλών Κουβανών πολιτών να καθορίζουν ελεύθερα το μέλλον τους και να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που χαρακτηρίζουν την Αμερική», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη συνέχεια της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ.

«Ο Μπ. Ομπάμα είναι ενθουσιώδης θαυμαστής του ιμπεριαλιστικού καπιταλιστικού συστήματος που επιβάλλεται από τις ΗΠΑ σε ολόκληρο τον πλανήτη», σημειώνει σε άρθρο του στους «Στοχασμούς» της 24ης Μάρτη ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο και αφού παραθέτει επίσης μια λίστα με τις αντιφάσεις ανάμεσα στα ιδεώδη που υπερασπίζεται η Κούβα εδώ και πέντε δεκαετίες με μεγάλες θυσίες και τις εγωιστικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ σημειώνει με νόημα: «Είναι πράγματι αξιοσημείωτο πως 234 χρόνια μετά τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας στη Φιλαδέλφεια το 1776 (...) η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (όπως παρουσιάζεται), κάτι που η Κούβα πέτυχε για ολόκληρο τον πληθυσμό της πριν από μισό αιώνα και παρά τον επιβληθέντα απάνθρωπο και σκληρό αποκλεισμό» από την Ουάσιγκτον.

ΡΩΣΙΑ
Η Κόκκινη Πλατεία δεν είναι μέρος για τις ΝΑΤΟικές μπότες

Ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ

Στις 24 Μάρτη το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συμμετοχή των στρατιωτικών των χωρών του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας) στην παρέλαση της 9ης Μάη για την 65η επέτειο από την Αντιφασιστική Νίκη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη συμμετοχή των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών στην επίσημη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Το συγκεκριμένο στρατιωτικο-πολιτικό μπλόκ ιδρύθηκε το 1949 με την ενεργή συμμετοχή των ηγεσιών των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας. Από τη στιγμή της ίδρυσής του κι όλη η ιστορία αυτού του οργανισμού σχετίζεται με το κυνήγι των εξοπλισμών που αυξάνεται, καθώς και με μια αλυσίδα αιματηρών εγκλημάτων κατά των εθνικο-απελευθερωτικών κινημάτων των λαών του Βιετνάμ, της Κούβας, της Χιλής, της Γουατεμάλας, του Κονγκό και άλλων χωρών. Σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους συνεχίζουν την κατοχή του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Περικυκλώνουν τη Ρωσία με στρατιωτικές βάσεις. Εγκαθίστανται στις χώρες της Βαλτικής και της Μέσης Ανατολής. Ετοιμάζουν καινούριες προβοκάτσιες στο Καύκασο».

Στη δήλωση σημειώνεται πως «η συμμετοχή στην παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία των στρατιωτικών του ΝΑΤΟ θα είναι προδοτικό χαστούκι στους φίλους της Ρωσίας σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη όπου ο ΝΑΤΟικός στρατός άφησε τα ίχνη των εγκλημάτων του».

Υπογραμμίζεται, επίσης, πως στις γιορτινές εκδηλώσεις της 9ης Μάη πρέπει να καλεστούν οι βετεράνοι του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου από όλες τις Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.

«Η ιστορική αλήθεια απαιτεί να υπενθυμίσουμε πως στις 9 Μάη του 2010 γιορτάζουμε την 65η επέτειο της Νίκης του σοβιετικού λαού κατά του φασισμού, που πραγματοποιήθηκε υπό τη σημαία του Β. Ι. Λένιν και με την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος με επικεφαλής τον Ι. Β. Στάλιν», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΚΡΟ.


Ι. Π.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
«Ναι» στη νέα συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα υπογράψουν μια νέα συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων στις 8 Απρίλη στην τσεχική πρωτεύουσα, την Πράγα, κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο Προέδρων Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μπάρακ Ομπάμα. Οι δύο Πρόεδροι κατέληξαν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια χτεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, και οι δύο χώρες θα μειώσουν περίπου κατά 30% τον αριθμό των ενεργών πυρηνικών τους όπλων και όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο η κάθε πλευρά θα περιορίσει στις 1.550 τις πυρηνικές κεφαλές. Φυσικά αυτή η συμφωνία αντανακλά στα συμφέροντα της κάθε χώρας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και δεν έχει καμία σχέση με δήθεν ευαισθησία για το ειρηνικό μέλλον της ανθρωπότητας. Σύμφωνα δε με Αμερικανούς αξιωματούχους, η συνθήκη που ανακοινώθηκε δεν προβλέπει περιορισμούς στην εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ένα από τα θέματα που πιθανολογείται πως ευθύνεται για την καθυστέρηση της υπογραφής της νέας συμφωνίας, εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων της Ρωσίας.

Η Συνθήκη, που ονομάζεται «Μέτρα για την Περαιτέρω Μείωση και Περιορισμό των Στρατηγικών Επιθετικών Οπλων», θα αντικαταστήσει την «START 1» που υπογράφτηκε το 1991 και έληξε στις αρχές του Δεκέμβρη 2009.

Πάντως, τόσο η Γερουσία των ΗΠΑ όσο και η Κρατική Δούμα της Ρωσίας θα πρέπει να επικυρώσουν τη νέα συμφωνία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι η πιο περιεκτική των δύο τελευταίων δεκαετιών και υποστήριξε πως με αυτήν «οι ΗΠΑ και η Ρωσία - οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις - στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως στοχεύουμε να ηγηθούμε». Ο Μεντβέντεφ σημείωσε πως η «συνθήκη αντανακλά την ισορροπία των συμφερόντων των δύο χωρών» και «ανεβάζει το επίπεδο» των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ τους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. Τέλος, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καλωσόρισε χτες το βράδυ τη λήξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την ελπίδα να επικυρωθεί σύντομα.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Βύθιση πολεμικού πλοίου

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Σε εξέλιξη ήταν έως χτες βράδυ πολύωρη επιχείρηση διάσωσης δεκάδων ναυτικών από τους 104 που επέβαιναν σε νοτιοκορεατικό σκάφος του πολεμικού ναυτικού στο κύτος του οποίου προκλήθηκε έκρηξη από αδιευκρίνιστη αιτία, με συνέπεια τη βύθισή του και πιθανώς το θάνατο αδιευκρίνιστου αριθμού ανθρώπων.

Το συμβάν εκτιμήθηκε ως ένα πιθανό νέο θερμό επεισόδιο μεταξύ Νότιας και ΛΔ Κορέας, αφού εκδηλώθηκε σε μία διαφιλονικούμενη (από αμφότερες τις χώρες) θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κορεατικής Χερσονήσου (ανοιχτά της Κίτρινης Θάλασσας σε μικρή απόσταση από το νοτιοκορεατικό νησί Baengnyeong). Ωστόσο, ούτε η εκπρόσωπος του προεδρικού Κυανού Οίκου στη Σεούλ, ούτε εκπρόσωπος του ΓΕΣ επέρριψαν άμεσα την ευθύνη για το ναυάγιο στη γείτονα ΛΔ Κορέας, λέγοντας πως η αιτία της έκρηξης είναι άγνωστη. Αντίθετα, τα νοτικορεατικά ΜΜΕ, όπως ο τηλεοπτικός σταθμός YTN TV και άλλα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν πως η πιθανότερη αιτία της έκρηξης ήταν τορπίλη που ήρθε απ' τη μεριά της ΛΔ Κορέας.

Στον τόπο του ναυαγίου έσπευσαν άμεσα έξι φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού και δύο πλοία της ακτοφυλακής. Πάντως, στην εν λόγω περιοχή συχνά υπάρχουν προκλήσεις με γυμνάσια από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ με στόχο την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

ΗΠΑ
Αποπροσανατολιστική κόντρα για την Υγεία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Γρήγορα έκλεισε και ο νέος κύκλος αντιπαράθεσης εντός του Κογκρέσου μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων καθώς με ψήφους 220 υπέρ και 207 κατά εγκρίθηκε εκ νέου ο νόμος για τη μεταρρύθμιση της Υγείας. Μετά την απόφαση της Γερουσίας να επαναπροωθήσει το κείμενο του νόμου που τελικά μετά από δύο τροποποιήσεις ελάσσονος σημασίας πήρε εκ νέου έγκριση. Ο νόμος αυτός που πλασάρεται διεθνώς ως «μέγα επίτευγμα», δεν παύει να λειτουργεί προς όφελος των ασφαλιστικών εταιρειών και όλων των κεφαλαιοκρατών του τομέα Υγείας, που θα εξακολουθήσουν να ακριβοπουλάνε στους εργαζόμενους το δικαίωμα στην αξιοπρεπή περίθαλψη.

Την ίδια στιγμή, «καλά κρατεί» η αποπροσανατολιστική κόντρα των δύο όψεων της αστικής πολιτικής, μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών. Ηδη εκκρεμεί η προσφυγή 14 Πολιτειακών Γενικών Εισαγγελέων κατά του νόμου καθώς αμφισβητούν τη συνταγματικότητά του στο σύνολο του νομοσχεδίου. Επίσης, το κλίμα πυροδοτεί η στάση και οι έμμεσες απειλές στελεχών των Ρεπουμπλικανών, όπως η πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος Σάρα Πέιλιν, για «λύση μέσω αίματος», δηλαδή την απομάκρυνση των Δημοκρατικών από την εξουσία έστω και αν χρειαστεί να «απαντήσουν τα όπλα». Ηδη βανδαλισμούς και απειλές καταγγέλλουν περισσότεροι από δέκα βουλευτές των Δημοκρατικών, μετά την ψήφιση του νόμου και σημειώνουν, σε τουλάχιστον τρεις πολιτείες τα γραφεία τους έχουν δεχθεί επιθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ