Σάββατο 27 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
«Ναι» στη νέα συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα υπογράψουν μια νέα συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων στις 8 Απρίλη στην τσεχική πρωτεύουσα, την Πράγα, κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο Προέδρων Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μπάρακ Ομπάμα. Οι δύο Πρόεδροι κατέληξαν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια χτεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, και οι δύο χώρες θα μειώσουν περίπου κατά 30% τον αριθμό των ενεργών πυρηνικών τους όπλων και όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο η κάθε πλευρά θα περιορίσει στις 1.550 τις πυρηνικές κεφαλές. Φυσικά αυτή η συμφωνία αντανακλά στα συμφέροντα της κάθε χώρας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και δεν έχει καμία σχέση με δήθεν ευαισθησία για το ειρηνικό μέλλον της ανθρωπότητας. Σύμφωνα δε με Αμερικανούς αξιωματούχους, η συνθήκη που ανακοινώθηκε δεν προβλέπει περιορισμούς στην εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ένα από τα θέματα που πιθανολογείται πως ευθύνεται για την καθυστέρηση της υπογραφής της νέας συμφωνίας, εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων της Ρωσίας.

Η Συνθήκη, που ονομάζεται «Μέτρα για την Περαιτέρω Μείωση και Περιορισμό των Στρατηγικών Επιθετικών Οπλων», θα αντικαταστήσει την «START 1» που υπογράφτηκε το 1991 και έληξε στις αρχές του Δεκέμβρη 2009.

Πάντως, τόσο η Γερουσία των ΗΠΑ όσο και η Κρατική Δούμα της Ρωσίας θα πρέπει να επικυρώσουν τη νέα συμφωνία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι η πιο περιεκτική των δύο τελευταίων δεκαετιών και υποστήριξε πως με αυτήν «οι ΗΠΑ και η Ρωσία - οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις - στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως στοχεύουμε να ηγηθούμε». Ο Μεντβέντεφ σημείωσε πως η «συνθήκη αντανακλά την ισορροπία των συμφερόντων των δύο χωρών» και «ανεβάζει το επίπεδο» των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ τους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. Τέλος, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καλωσόρισε χτες το βράδυ τη λήξη των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την ελπίδα να επικυρωθεί σύντομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ