Σάββατο 27 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Αδιαλλαξία, τέλμα και επεμβάσεις στη Γάζα

Το αίμα και πάλι ρέει στη βασανισμένη Γάζα
Το αίμα και πάλι ρέει στη βασανισμένη Γάζα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Χωρίς αλλαγή στην αδιάλλακτη στάση που τηρεί η ισραηλινή ηγεσία όσον αφορά στο ζήτημα του εποικισμού της ανατολικής Ιερουσαλήμ, ολοκληρώθηκε μετά από πέντε ώρες η έκτακτη συνεδρίαση του «μικρού» υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας που συγκάλεσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον. Το τέλμα στην κατ' ευφημισμόν «ειρηνευτική διαδικασία», σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες ισραηλινές προκλήσεις, έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στο κόκκινο, με πρώτο δείγμα τη σφοδρή ένοπλη σύγκρουση στη μεθόριο της Γάζας, αργά χτες το απόγευμα, που είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, δύο νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες και δύο τραυματίες, καθώς και δύο νεκρούς Παλαιστινίους και πέντε τραυματίες.

Τα «αποτελέσματα» των συναντήσεων Νετανιάχου με την αμερικανική ηγεσία ήταν το θέμα της έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου «ασφαλείας», κατά την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να παρουσίασε γραπτώς τα ζητήματα που έθιξε - και ζήτησε να τηρηθούν - ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, η προεδρία Ομπάμα ζητά από την ισραηλινή ηγεσία να υπαναχωρήσει από την απόφαση ανέγερσης νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, να παρατείνει το σχετικό «πάγωμα» του εποικισμού στη Δ. Οχθη, πέραν του Σεπτεμβρίου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, και να απελευθερώσει σημαντικό αριθμό Παλαιστινίων κρατουμένων.

Μετά τη συνεδρίαση ανακοινώθηκε μόνο ότι το Τελ Αβίβ «θα έχει καταλήξει στην απάντησή του μέχρι τις 5 Απρίλη». Πριν, όμως, την έναρξη του συμβουλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν άφησε πολλά περιθώρια για εκπλήξεις, τονίζοντας, όπως έκανε και στις ΗΠΑ, ότι «η ανοικοδόμηση στην Ιερουσαλήμ θα συνεχιστεί, όπως γίνεται εδώ και 42 χρόνια, γιατί είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ». Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρεγκέβ, δίνοντας τέλος σε φημολογίες και παραπλανητικές δηλώσεις, επιβεβαίωνε ότι η Ουάσιγκτον «δε συμφωνεί με την ισραηλινή στάση στην Ιερουσαλήμ».

Ενταση στη Γάζα

Στο κόκκινο εκτοξεύτηκε η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας, χτες, όπου σημειώθηκαν οι αιματηρότερες συγκρούσεις των τελευταίων μηνών. Η «Χαμάς» ανακοίνωσε ότι άνδρες της αναχαίτισαν ισραηλινές δυνάμεις που εισήλθαν στο παλαιστινιακό έδαφος στο ύψος του Κχαν Γιούνις, στο νότο.

Ο ισραηλινός στρατός αντιτείνει ότι επιτέθηκε σε «υπόπτους» που τοποθετούσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στη συνοριακή γραμμή.

Στο μεταξύ χιλιάδες Σύροι και Παλαιστίνιοι συμμετείχαν, χτες, σε διαδήλωση στο κέντρο της Δαμασκού κατά της «ισραηλινής επίθεσης στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ», όπως υπογράμμισε και ο κύριος ομιλητής που ήταν στέλεχος της «Χαμάς». Η οργάνωση κάλεσε τους Αραβες ηγέτες «να ενωθούν για να πιέσουν το Ισραήλ και να σώσουν την Ιερουσαλήμ».

Η Ιερουσαλήμ αναμένεται να κυριαρχήσει και στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, σήμερα και αύριο, στη Σίρτη της Λιβύης. Ηδη, στις προκαταρκτικές συνομιλίες, αποφασίστηκε ομόφωνα η χορήγηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστινίους της ανατολικής Ιερουσαλήμ, για βελτίωση των υποδομών και για ανέγερση σχολείων και νοσοκομείων, έτσι ώστε να εδραιωθεί η εκεί παρουσία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ