ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Αύριο και μεθαύριο οι εκλογές

Τις απειλές που δέχονται από εργατοπατέρες για να μην ψηφίσουν καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις

Ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται μεθαύριο οι εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης στο νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Ζακύνθου. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚ Ζακύνθου.

Στους λίγους μήνες ζωής του (ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 2009), το σωματείο έχει ήδη χαράξει σαφή γραμμή πάλης ενάντια στην εργοδοσία και τα συμφέροντά της, γι' αυτό και έχει προκαλέσει την «κινητοποίηση» των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το σωματείο, «δύο μέρες πριν από τη μεγάλη απεργία στις 24 Φλεβάρη ήρθε στη Ζάκυνθο "υψηλόβαθμο" κλιμάκιο της ΟΤΟΕ όχι για να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ αλλά για να τους καλέσει να διαγραφούν άμεσα από το κλαδικό τους σωματείο, που συσπειρώνει εργαζόμενους από τις τράπεζες, ανεξαρτήτως σχέσεως εργασίας (συμβασιούχους, μόνιμους, ασφαλιστικές εταιρείες, καθαρίστριες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων)». Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να καλούν εργαζόμενους να υπογράψουν δηλώσεις... παραίτησης από αυτό, με το επιχείρημα ότι τους καλύπτουν τα επιχειρησιακά σωματεία. Μόνο που η συμμετοχή σε ένα επιχειρησιακό σωματείο ούτε αντίθετη ούτε ασύμβατη είναι με την ταυτόχρονη συμμετοχή και δραστηριοποίηση στο συνδικάτο του αντίστοιχου κλάδου. Η μόνη επιδίωξη των δυνάμεων αυτών είναι η χειραγώγηση και τρομοκράτηση των εργαζομένων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι τραπεζίτες και η εργοδοσία του κλάδου στην προώθηση των σχεδίων τους.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, που, ανήσυχοι από τη δράση των ταξικών δυνάμεων, έχουν ξαμοληθεί για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να σπείρουν συγχύσεις και να νεκραναστήσουν ανενεργά σωματεία και παραρτήματα. Η Γραμματεία καταγγέλλει ότι οι εργατοπατέρες που βρίσκονται στο νησί «έφτασαν στο σημείο να τηλεφωνούν σε εργαζόμενους - μέλη του κλαδικού σωματείου απειλώντας τους ακόμη ότι θα χάσουν και τη δουλειά τους αν δε διαγραφούν από το ταξικό συνδικάτο»! Ενώ, παρότι έφθασαν στο νησί δύο μέρες πριν την απεργία, δεν έβγαλαν κουβέντα γι' αυτή.

Αντίστοιχη δράση έχουν αναλάβει και συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία. «Μέχρι χτες οι εκλεγμένοι της αγνοούσαν κατά πού πέφτει η Ζάκυνθος, εμφανίστηκαν ξαφνικά σε εκδήλωση ενημέρωσης για την απεργία, για να νεκραναστήσουν ό,τι ονομάζουν νομορχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ», σημειώνει. Καταλήγοντας η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους «να απομονώσουν τους χαρτογιακάδες. Είναι ανεπιθύμητοι στο νησί. Ολοι με το ΠΑΜΕ. Ολοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο παλιό Εργατικό Κέντρο».

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ματαίωσαν τρομοκρατική απόλυση στο «Olympic Royal»

Η εργοδοσία θέλησε να απολύσει μέλος της Σωματειακής Επιτροπής του κλαδικού συνδικάτου, αλλά η άμεση παρέμβαση του ΠΑΜΕ την ανάγκασε σε υποχώρηση

Σε τρομοκρατική απόλυση προχώρησε χτες η εργοδοσία του ξενοδοχείου «Ολύμπικ Ρουαγιάλ» («Olympic Royal»), επιχειρώντας μια μέρα πριν τη σημερινή απεργία να στείλει μήνυμα υποταγής στους εργαζόμενους που απασχολεί, να εμποδίσει την οργάνωση του αγώνα τους σε ταξική κατεύθυνση. Ομως η άμεση παρέμβαση στο ξενοδοχείο του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με άλλα ταξικά συνδικάτα και μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση της απόλυσης, καθώς ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου δεσμεύθηκε ότι ο εργαζόμενος θα πάει κανονικά στη δουλειά του την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο εργαζόμενος που η εργοδοσία θέλησε να απολύσει είναι μέλος της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, η οποία συγκροτήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Η αντίδραση των ταξικών συνδικάτων ήταν άμεση. Πήγαν στο ξενοδοχείο απαιτώντας να δουν τον ιδιοκτήτη για να ανακαλέσει την απόλυση. Αρχικά ο ιδιοκτήτης προσπάθησε να αποφύγει τη συνάντηση και απείλησε με μηνύσεις. Ταυτόχρονα, αστυνομικές δυνάμεις είχαν καταφθάσει στο ξενοδοχείο προκειμένου να συνδράμουν την εργοδοσία. Ομως, ύστερα από την επίμονη αγωνιστική στάση των ταξικών συνδικάτων, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, με αποτέλεσμα την ανάκληση της απόλυσης.

Οι δυνάμεις των ταξικών συνδικάτων απευθύνθηκαν στους εργαζόμενους, λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος να επιβάλουν το δίκιο τους είναι να οργανώσουν τον αγώνα τους - βήμα γι' αυτό αποτελεί η συγκρότηση της Σωματειακής - να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις, και να παλέψουν μαζί, στη σημερινή απεργία και στη συνέχεια. Αυτή την ανάγκη εξυπηρέτησε, άλλωστε, και η συγκρότηση της Σωματειακής Επιτροπής. Εδώ και πολύ καιρό οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές και μετά από σημαντικές παρεμβάσεις του συνδικάτου, έπαιρναν τα δεδουλευμένα τους και έβαζαν φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία. Οι συνεχείς παρεμβάσεις του συνδικάτου είχαν ως αποτέλεσμα το στήσιμο της Σωματειακή Επιτροπής.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ
Συνεχίζονται οι εκλογές

Η στήριξη της «Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Συνεργασίας» είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των αγώνων του κλάδου

Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται μεθαύριο Παρασκευή 26 Φλεβάρη οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Αποκλειστικών Νοσοκόμων και Νοσηλευτριών «Ενωση Αλληλεγγύη».

Συνεπείς στην υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, οι ταξικές δυνάμεις συγκρότησαν φέτος το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Συνεργασίας» (ΔΑΣ) και καλούν σε υπερψήφισή του ώστε να καταδικαστεί και η στάση της απερχόμενης διοίκησης που δεν υπηρετούσε πλέον τα συμφέροντα των συναδέλφων. Κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις των δυνάμεων της απερχόμενης διοίκησης που με τρομοκρατία επιδιώκουν να πλήξουν τη συσπείρωση στο ταξικό ψηφοδέλτιο. «Δε μας φοβίζουν και δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό των Αποκλειστικών Νοσηλευτριών - Νοσοκόμων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Δε θα σταματήσουμε να αποκαλύπτουμε και να αγωνιζόμαστε ενάντια στην πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης του Συνδικάτου "Ενωση Αλληλεγγύη", που έχει μετατρέψει το Συνδικάτο σε μηχανισμό οικονομικού αρμέγματος των εργαζομένων και σε καμουφλαρισμένο δουλεμπορικό "Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας"» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΣΝΙΕ.

Η συνολική πρακτική της απερχόμενης διοίκησης καταδεικνύει πόσο αναγκαία ήταν η συγκρότηση της ΔΑΣ καθώς, όπως επισημαίνει στη διακήρυξή της, η απερχόμενη «πλειοψηφία της Διοίκησης του Σωματείου δεν υπηρετούσε πλέον τα συμφέροντα των συναδέλφων». Οι υποψήφιοι της ΔΑΣ για το ΔΣ της «Ενωσης Αλληλεγγύης» και το ΕΚΑ είναι: Γεωργίου Φρίντα («Σωτηρία»), Καρέλλου Τασία («Ευαγγελισμός»), Κούλη Γωγώ («Σωτηρία») και Παπαγεωργίου Ελένη (Λάρισα). Οι εκλογές γίνονται στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη (5ος όροφος).

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητά υποταγή στο κεφάλαιο

Είναι αισχρός ο ρόλος που έχουν αναλάβει οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην υπονόμευση των εργατικών συμφερόντων. Ακόμα και χτες, παραμονή της σημερινής κρίσιμης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε τσάρκα στα ΜΜΕ καλώντας τους εργάτες να απεργήσουν για να ...ενισχυθεί η διεθνής θέση και διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης.

Κάθε φορά που η κυβέρνηση πάει να κάνει κάτι σωστό, δέχεται τις πιέσεις των αγορών, σημείωσε ο Γ. Παναγόπουλος και έφερε ως παράδειγμα ...«θετικών διαθέσεων» της κυβέρνησης τα όσα εξήγγειλε τον περασμένο Δεκέμβρη από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός. Τότε δηλαδή που ανακοινώθηκε πάγωμα των μισθών, νέος γύρος ιδιωτικοποιήσεων, πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο και ξεκαθαρίστηκε ότι μέχρι την άνοιξη του 2010 πρέπει να 'χει μπει «ταφόπλακα» στο Ασφαλιστικό. Δηλαδή, όλα τα μέτρα που παίρνει σήμερα η κυβέρνηση.

* * *

Δε σταμάτησε όμως εκεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. «Ζηλεύοντας» τη δόξα εργατοπατέρων της Γερμανίας που δέχτηκαν να μη γίνουν αυξήσεις στα μεροκάματα αν οι εργοδότες δεν κάνουν απολύσεις, επισήμανε ότι ανάλογες σκέψεις έχει κάνει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει για παράδειγμα μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζιτών, συμπλήρωσε!

Ζητάμε μέτρα που να είναι κοινωνικά δίκαια, συμπλήρωσε, «δεν το λέω γιατί εμείς (σ.σ. εννοούσε οι εργαζόμενοι) δε φταίμε, δε δημιουργήσαμε την κρίση». Και επαναλαμβάνοντας τις δήθεν «διαφωνίες» των συμβιβασμένων πλειοψηφιών για το Ασφαλιστικό, είπε απλά ότι τέτοια μέτρα δε θα αποδώσουν όσο προσδοκά η κυβέρνηση... Νομίζει ότι οι εργαζόμενοι ξέχασαν πως αυτές οι πλειοψηφίες έβαλαν πλάτη για το πέρασμα των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά.

* * *

Με την πίστη, λοιπόν, που διαπνέει τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες για την ικανοποίηση των αναγκών της ανταγωνιστικότητας και της εκμετάλλευσης, καμιά έκπληξη δεν προκάλεσε και ο αντικομμουνιστικός οχετός στον οποίο κατέφυγε ξανά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Αναμασώντας τις γνωστές κατηγορίες περί «διάσπασης» του κινήματος, θυμήθηκε τη Γερμανία του 1936, σχολιάζοντας ότι «σε αυτές τις συνθήκες αναπτύσσονται ακροδεξιές αντιλήψεις και όταν διαιρείς τον κόσμο, τους ωθείς προς αυτές. Και τότε τα ίδια έκαναν, έφτιαχναν κόκκινα συνδικάτα»!... Και ας ήταν η σοσιαλδημοκρατία που βοήθησε τον Χίτλερ να ανέλθει στην εξουσία, με τον αντικομμουνισμό και τον αντισοβιετισμό στην προπαγάνδα που έκανε και τότε στους εργάτες, αλλά και με την εμμονή της στη διασπαστική τακτική στο εργατικό κίνημα, αλλά και την αμέριστη συμβολή της στη χειραγώγηση των λαϊκών δυνάμεων στον καπιταλισμό και τα μονοπώλια τα οποία στήριζε.

Καμιά έκπληξη δεν προκάλεσαν και τα σχόλια που έκαναν Παναγόπουλος και Παπασπύρου για το χτεσινό αποκλεισμό του χρηματιστηρίου, ο πρώτος μιλώντας για «κινήσεις εντυπωσιασμού» και ο δεύτερος για «διαχωριστικές γραμμές». Ισα - ίσα η αποστροφή που δείχνουν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, για τη συνεπή δράση των ταξικών δυνάμεων, επιβεβαιώνουν ότι το ΠΑΜΕ βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσει να πολεμά και την αντεργατική πολιτική και τους κάθε λογής υπηρέτες της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ