ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
Σελ. /40
Στην απεργία

Eurokinissi

Ακου τη βουή των καιρών. Δεν είναι απ' αυτούς που περιγράφει σαν «οργισμένα νιάτα» ο Παπαχελάς. Είναι ακριβώς απέναντι. Απ' αυτούς που πράγματι παράγουν και δεν έχουν άλλο να πουλήσουν απ' αυτή τους τη δύναμη. Αυτούς ακριβώς που όπως λέγανε παλιά δεν έχουν να χάσουν τίποτα άλλο πέρα από τις αλυσίδες τους.

Είναι αυτοί που καλούνται να μάθουν - κατά πώς προβλέπει ουσιαστικά το δόγμα Μπόλκενστάιν - να ζουν με όποια σύμβαση κρίνει συμφερότερη το αφεντικό τους για να ικανοποιηθεί πλήρως το πνεύμα της μιας από τις τέσσερις ελευθερίες του Mάαστριχτ, αυτή που αξιώνει ελεύθερη διακίνηση εργατών. Μια ελευθερία που δεν αφορά στο δικαίωμα του εργάτη στην επιλογή αλλά του αφεντικού στο να έχει όπου θέλει με τους όρους που θέλει την εργατική δύναμη.

Ακου τη βουή, δυνάμωσέ τη. Ωσπου να νιώσει ο κάθε «Πάγκαλος» πως οι εργάτες - ακόμα κι όταν είναι δημόσιοι υπάλληλοι - δεν είναι πρόβατα για σφάξιμο. Ως τότε μην επιτρέπεις τα δικά τους κατασκευάσματα - κι είναι της αστικής τάξης κατασκεύασμα το σημερινό δημόσιο - να στα φορτώνουν για να γεμίζεις ενοχές. Ο κόσμος που θέλουμε έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Είναι το λιγότερο που μπορεί να έχει κι ας κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν αυτοί που ψάχνουν να βρουν τι είπε ο αντιπρόεδρός τους.

Το αν θα πέσουν ή δεν θα πέσουν οι σημερινοί διαχειριστές της κρίσης είναι παντελώς αδιάφορο για την εργατική τάξη, αν πρόκειται, αυτοί που θα πέσουν, να αντικατασταθούν από ομογάλακτούς τους. Το σωστό είναι να πέσουν κι αυτοί και οι άλλοι, όλοι μαζί. Το σωστό είναι να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι ο καπιταλιστής.

Γι' αυτό είναι ιερή η απεργία. Γιατί στερεί από τους καπιταλιστές αυτό που τους κρατά ψηλά, το «δικαίωμα» να εκμεταλλεύονται εργάτες.

Σήμερα είναι η μέρα που πρέπει να δηλωθεί με τον πιο τρανταχτό τρόπο απ' όσους από τους εργάτες ψήφισαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ή τα συμπληρώματά τους, ότι παίρνουν πίσω αυτή την ψήφο. Οτι επιλέγουν να στρατευτούν με την τάξη τους. Σήμερα η ΓΣΕΕ πρέπει να αφεθεί να δείξει μόνο τη γύμνια της. Με τους γνωστούς κλακαδόρους να παριστάνουν το «κίνημα».

Σήμερα η καρδιά της εργατικής τάξης χτυπά στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.


ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΤΟΥΣ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ «ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΪΝ»: «Το προσχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών στη Βουλή (...) το νομοσχέδιο ενσωματώνει τη σχετική κοινοτική οδηγία (γνωστή ως Μπολκενστάιν) που επιτρέπει την ελεύθερη εγκατάσταση και παροχή υπηρεσιών ανά την Ε.Ε. από κατοίκους ενός κράτους μέλους» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΓΙΑ ΓΕΥΜΑ ΑΡΣΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ: «Ανοικτό άφησε το θέμα της άρσης της μονιμότητας για συγκεκριμένες θέσεις στο Δημόσιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος (...) "Σφάζουμε υπηρεσίες και ενδεχομένως και ανθρώπους. Η μονιμότητα στο Δημόσιο ισχύει όσο υπάρχουν θέσεις. Αν μια θέση καταργηθεί τότε εννοείται ότι παύει να ισχύει και η έννοια της μονιμότητας" ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι» (το θέμα στα ΝΕΑ - ηλεκτρονική έκδοση).

ΓΙΑ ΧΩΝΕΥΤΙΚΟ «ΛΑ.Ο.Σ.»: «Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση: "Το σκεπτικό του κ. Πάγκαλου επιδέχεται συζήτησης και ανάλυσης. Τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα..."» (η δήλωση στο ΑΠΕ).

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ: «Είμαστε ακόμη στην αρχή του κύκλου της οργής, γιατί η νέα πραγματικότητα καταγράφεται εγκεφαλικά, αλλά δεν έχει ακόμη πονέσει πραγματικά. Οταν όμως θα τη νιώσει η υγιής μεσαία και ανώτερη τάξη αυτής της χώρας, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες. Γιατί, ως γνωστόν, η ιστορία έχει αποδείξει πως είναι αυτή η τάξη που όταν φτάνει στα όριά της γίνεται καταλύτης σοβαρότατων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων σε μια χώρα» (από άρθρο του Α. Παπαχελά / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΦΥΓΕ ΕΣΥ, ΕΛΑ ΕΣΥ; «Ας μάθουν το μάθημα από το πάθημα του Καραμανλή, πέφτοντας με αξιοπρέπεια. Γιατί ότι θα πέσουν διαχειριζόμενοι την κρίση, δεν υπάρχει αμφιβολία. Δεν υπάρχει παράδειγμα κόμματος που να κέρδισε εκλογές κάνοντας έναν λαό κατ' αρχήν φτωχότερο» (ο Τ. Τέλογλου στο «Protagon»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ στην αυριανή απεργία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τελεσίγραφο Βρυξελλών: μειώστε 7% τους μισθούς

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αποφασίζουν ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση...

Η ΑΥΓΗ: Ερχονται μέτρα που «σφάζουν ανθρώπους»

ΑΔΕΥΣΜΕΥΤΟΣ: Μονιμότητα τέλος στο Δημόσιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΒΑΖΕΙ ΘΕΜΑ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ δημοσίων υπαλλήλων ο Πάγκαλος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΕΤΕΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ

ΤΑ ΝΕΑ: Δήμευση περιουσιών για πολιτικούς - δημ. υπαλλήλους

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ για πολιτικούς με offshore

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στα 3 μέτρα η κρατική διαφθορά

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Γάμος» - ανατροπή Olympic και Aegean

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρώτη μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία λόγω της κρίσης

Η ΧΩΡΑ: Σε κοινή πτήση πλέον Ολυμπιακή και Aegean

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΩΝ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΛΟΣΣΟΣ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Διαφήμιση για επενδύσεις

«Σε άρθρο στο περιοδικό TIME αναφέρεται ότι (...) "η Ελλάδα εισέρχεται σε περίοδο ισχνών αγελάδων" (...) Μεταξύ άλλων, αναφέρεται "το ζοφερό κλίμα που είναι διάχυτο στην χώρα, καθώς καταστήματα κλείνουν και τα εστιατόρια είναι μισο-άδεια, ενώ οι Ελληνες μειώνουν δραστικά τις εξόδους για φαγητό ή διασκέδαση" (...) Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για "απαισιοδοξία της νέας γενιάς" και για το "φόβο των νέων ανθρώπων" ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ελλάδα σε αναζήτηση αξιοπρεπών θέσεων εργασίας (...) Τέλος, σκιαγραφείται μια "δυσάρεστη προοπτική για τα επόμενα χρόνια, με αύξηση φόρων, περικοπές μισθών και απώλειες θέσεων εργασίας, καθώς η οικονομία συμπιέζεται", ενώ υποστηρίζεται ότι "οι κακουχίες δεν είναι ξένες για την Ελλάδα"» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο

«Aποκλειστικές πληροφορίες της "H" αναφέρουν πως η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να "παγώσει" για ένα χρόνο τη χορήγηση του 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους, με προσωπική δέσμευση του Γ. Παπανδρέου ότι θα ξεκινήσει να δίνεται ξανά σε ένα χρόνο, εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Eξίσου σοβαρά εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μη διατεθεί τελικά το 1 δισ. ευρώ στην παιδεία φέτος, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός και όπως αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό του 2010, ενώ δε θα πρέπει να αποκλείεται αύξηση του ΦΠA κατά 2 - 3 μονάδες» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Κάτι «να δείξουμε»

«Αντιλαμβανόμαστε τις αφόρητες πιέσεις, αλλά πρέπει να δείξουμε ότι αντιδρούμε» τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας το βασικό σύνθημα της κινητοποίησης: «οι άνθρωποι είναι πάνω από τις αγορές» (η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ στο «ΒΗΜΑ Fm»)

Κλακ - κλακ - κλακ

«strike back - να ανταποδώσουμε το χτύπημα» (από το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ /ΑΠΕ).


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ