ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη μιας χώρας ο τομέας της ενέργειας

Την αρνητική ψήφο των κομμουνιστών ευρωβουλευτών καθώς και των ευρωβουλευτών της Ομάδας της Αριστεράς στη σχετική έκθεση, αιτιολόγησε ο Γιάννης Θεωνάς

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο των βουλευτών του ΚΚΕ και της Ομάδας της Αριστεράς κατά την ψήφιση της έκθεσης για την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών, τόνισε τα εξής:

«Στόχος της εν λόγω έκθεσης είναι να δικαιολογήσει την απελευθέρωση της ενέργειας, κύρια της ηλεκτρικής αλλά και του φυσικού αερίου. Ουσιαστικά καταργεί το Δημόσιο τομέα, τού αφαιρεί αυτόν τον παραγωγικό τομέα στρατηγικής σημασίας και παραδίδει όλη τη δραστηριότητα στο κεφάλαιο για να πολλαπλασιάσει τα κέρδη του. Το κράτος παραμένει μόνο σαν ρυθμιστής των μονοπωλιακών συμφερόντων και σαν επιτηρητής των κατευθύνσεων που αποφασίζει η ΕΕ, σε βάρος της οικονομίας της χώρας και του συμφέροντος του λαού. Το όλο σκεπτικό της έκθεσης δεν κινείται στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων, αυτών του απλού πολίτη, ούτε στην ανάπτυξη της κάθε χώρας αλλά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων μονοπωλίων.

Στην έκθεση περιέχονται αρκετές ανακρίβειες, στην προσπάθεια ωραιοποίησης της απελευθέρωσης της ενέργειας. Για παράδειγμα δεν αληθεύει ότι στη Μ. Βρετανία ο ανταγωνισμός μείωσε τις τιμές και αύξησε τις θέσεις απασχόλησης. Μέσα σε 4-5 χρόνια από την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση τιμών, μείωση προσωπικού, σταμάτημα χάραξης εθνικού μακροχρόνιου προγράμματος ανάπτυξης της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε άλλο σημείο η ίδια η έκθεση παραδέχεται τη μείωση θέσεων εργασίας σα συνέπεια της ελευθέρωσης, αλλά θεωρεί ότι θα υπάρξει αύξηση θέσεων σε μη παραγωγικούς κλάδους, Χρηματιστήριο, διαφήμιση, χρηματομεσιτικές επιχειρήσεις κλπ.

Από μια μελέτη που έγινε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειώσει το προσωπικό της από 32.000 σε 20.000 διαλύοντας ταυτόχρονα πολλές χρήσιμες για τη ΔΕΗ και την οικονομία της χώρας υπηρεσίες, όπως προαγωγή νέων τεχνολογιών, μελέτες σταθμών κλπ. Η ιδιωτικοποίηση και απελευθέρωση θα οδηγήσουν σε αύξηση τιμών, ιδιαίτερα σημαντική για τους καταναλωτές των μικρών νησιών του Αιγαίου που πληρώνουν την κιλοβατώρα σε τιμή υποπολλαπλάσια του κόστους της.

Είναι επίσης απαράδεκτο να υποχρεώνεται μια δημόσια επιχείρηση να διαθέτει το τεράστιας αξίας δίκτυο μεταφοράς και διανομής της, για χρήση στους ιδιώτες στο όνομα του δήθεν ανταγωνισμού. Αν η ΕΕ ήθελε υγιή ανταγωνισμό, όπως η ίδια τον εννοεί, θα έπρεπε να υποχρεώνει τους ιδιώτες να δημιουργήσουν δικά τους δίκτυα και μονάδες παραγωγής για να ανταγωνιστούν τις δημόσιες επιχειρήσεις και όχι οι δημόσιες επιχειρήσεις να «προσφέρουν» το δίχτυό τους στους ανταγωνιστές τους. Απλά με αυτόν τον τρόπο θέλουν να διευκολύνουν τη μεταφορά πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο επιχειρείται ο διαχωρισμός των κλάδων για να μην μπορεί η όποια δημόσια επιχείρηση να λειτουργεί με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα των καθετοποιημένων δραστηριοτήτων της, ώστε να είναι ανταγωνιστική.

Η παραγωγή ενέργειας δεν είναι ένα απλό καταναλωτικό προϊόν. Ο τομέας της ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας και ζωτικός για την άμυνά της. Επομένως η απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών θέτει εν κινδύνω όχι μόνο την ασφάλεια μιας χώρας αλλά και την αναπτυξιακή της πορεία. Αυτός ο κίνδυνος διαφαίνεται ξεκάθαρα αφού, όπως τονίζεται στην έκθεση, "οι δημόσιες επιχειρήσεις ενέργειας πρέπει να λειτουργούν σε μια ευρωπαϊκή αγορά μέσα σε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν πια καθαρό εθνικό προσανατολισμό αλλά ούτε και οι μέτοχοί τους"».


Χ. ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ
Αντιεξουσιαστής και πολέμιος του συστήματος ο Χριστόδουλος!

Ως πολέμιο του συστήματος (!) εμφανίζει τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης, αποδίδοντας στην ιδιότητά του αυτή την επίθεση που - όπως ισχυρίζεται - δέχεται ο αρχιεπίσκοπος.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε χτεσινή δήλωση του Χ. Κονιδάρη, με την οποία απαντά στα όσα γράφτηκαν μετά τη δημοσιοποίηση επιστολής του κ. Χριστόδουλου, όταν ακόμα ήταν μητροπολίτης Δημητριάδος, προς τον Μ. Εβερτ, άμα τη παραίτηση του τελευταίου από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Στην απίστευτης αμετροέπειας δήλωσή του ο Χ. Κονιδάρης ισχυρίζεται μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στον κ. Χριστόδουλο: «Εάν η φωνή του ήταν ανύπαρκτη, το ήθος του ανάλογο με αυτό των υβριστών του και η σημαία που σήκωνε λευκή, ο ίδιος θα αποτελούσε ένα ακόμη τμήμα των εξουσιαστικών μηχανισμών, το οποίο βέβαια ουδείς θα διανοείτο να θίξει προκειμένου να παραμείνει αρραγής η ενότητα του "συστήματος" και απόλυτη η πλάνη της κοινωνίας των πολιτών».

Και συνεχίζει: «Σε μία τέτοια περίπτωση όμως ο αρχιεπίσκοπος θα αυταναιρείτο και θα αποδεικνυόταν ανάξιος της αποστολής του, ενώ, όσοι τον βλέπουν σήμερα ως "αντίπαλο", δε θα ησχολούντο να απαλλαγούν από το "κακό σπυρί" και θα διοχέτευαν προς άλλες κατευθύνσεις την ενέργειά τους»!

Μπαίνοντας στο κυρίως θέμα, αυτό της επιστολής προς τον Μ. Εβερτ, ο Χ. Κονιδάρης επιχειρεί ανεπιτυχώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέροντας: «Ο Αρχιεπίσκοπος θα αντιδρούσε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στην περίπτωση εκείνη κατά την οποία παραιτείτο από την ηγεσία οποιουδήποτε κόμματος πρόσωπο με το οποίο ο ίδιος θα συνδεόταν με φιλικούς δεσμούς»! Και για να γίνει πιο πειστικός, τονίζει πως ο αρχιεπίσκοπος μετά τις πρόσφατες εκλογές απέστειλε ανάλογες επιστολές ένθερμης συμπαράστασης σε βουλευτές όλων των παρατάξεων που δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν, εκ των οποίων «ορισμένοι αποδεικνύονται σήμερα από τους φανατισμένους επικριτές του».

Τέλος, ο Χ. Κονιδάρης διαψεύδει ότι το πρόσωπο που εικονίζεται σε φωτογραφία που δημοσιεύτηκε χτες σε εφημερίδα του Βόλου να παρίσταται σε πολιτική συγκέντρωση της ΝΔ είναι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, δηλώνοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν «άηθες και προκλητικό».

Τέλος, υπενθυμίζει ότι «είτε αρέσει σε ορισμένους είτε όχι ο αρχιεπίσκοπος είναι πάντων Ελλήνων. Και αυτό το γεγονός είναι ίσως η αιτία εκνευρισμού όσων, εν μέσω καύσωνος, ερευνούν τα αρχεία τους, αναζητώντας εναγωνίως "αποδείξεις και ντοκουμέντα" περί του αντιθέτου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ