ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Οιδίπους Τύραννος» στο Κολοσσαίο

Από τη Ρώμη ξεκινά την περιοδεία του, το Εθνικό Θέατρο με τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, εγκαινιάζοντας στις 19/7 τις εκδηλώσεις «Κολοσσαίον 2000- Σχέδιο Σοφοκλή», που οργανώνουν το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, η Αρχαιολογική Υπηρεσία του και ο Δήμος Ρώμης, στο αναστηλωμένο πλέον Κολοσσαίον. Φέτος στην αρένα του Κολοσσαίου, εκτός από το Εθνικό μας Θέατρο, τις δύο άλλες τραγωδίες της σοφόκλειας τριλογίας θα παρουσιάσουν δύο άλλα θέατρο. Συγκεκριμένα, θίασος από το Ιράν θα παρουσιάσει την «Αντιγόνη», ενώ τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ», θα παρουσιάσει θίασος από το Τελ Αβίβ, χρησιμοποιώντας μουσική του Μέντελσον, εκτελεσμένη από την ιταλική Ορχήστρα της Αγίας Καικιλίας. Τις τρεις παραστάσεις θα βιντεοσκοπήσει η RAI, η οποία θα έχει και τα αποκλειστικά δικαιώματα της παγκόσμιας μετάδοσης.

Ο «Οιδίπους Τύραννος» του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζεται σε απόδοση - σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, ο οποίος, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε το έργο «επίκαιρο στην εποχή μας, η οποία "υπόσχεται" ότι η ευτυχία μπορεί να προγραμματιστεί μέσα από φαρμακευτικές αγωγές! Είμαστε και εμείς παιδιά της πλάνης, όπως και ο Οιδίποδας. Οποιος ποθεί να γνωρίσει, να μάθει, είναι καταδικασμένος να πλανηθεί, άρα και να περιπλανηθεί». Ο σκηνοθέτης είπε ότι «η παράσταση αυτή είναι ένας αγώνας της ελληνικής γλώσσας» και ότι «στο έτος 2000 μπορούμε να είμαστε ανεξίθρησκοι και να μην υποκύπτουμε σε μονοδιάστατες απόψεις».

«Μπροστά στο κείμενο του Σοφοκλή, κάθε σκηνικός ερμηνευτής βρίσκεται σε κατάσταση ανάλογη με αυτήν που αντιμετώπισε ο Οιδίποδας του μύθου απέναντι στη Σφίγγα. Αίνιγμα είναι το ίδιο το κείμενο. Και είναι μεγάλος ο πειρασμός να υποκατασταθεί στο αίνιγμα η λύση του, στην απορία η εξήγησή της».

Τα σκηνικά και κοστούμια της παράστασης είναι του Γιώργου Ζιάκα, η μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού, οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου, η κίνηση της Βάσως Μπαρμπούση, η μουσική διδασκαλία της Μελίνας Παιονίδου. Στο ρόλο του Οιδίποδα ο Γρηγόρης Βαλτινός. Πρωταγωνιστούν οι: Μάνος Σταλάκης (Ιερεύς), Στέφανος Κυριακίδης (Κρέων), Κώστας Γαλανάκης (Τειρεσίας), Τζένη Γαϊτανοπούλου (Ιοκάστη), Γιάννης Ροζάκης (Αγγελος), Ιάκωβος Ψαρράς (Θεράπων), Θέμης Πάνου (Εξάγγελος). Το έργο θα παρουσιαστεί σε πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ν. Αμερικής και της Αυστραλίας. Στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί: Επίδαυρο (11,12/8), Πάτρα (16/8), Σπάρτη (19/8), Νίκαια (24/8), Θέατρο Βράχων Βύρωνα (30/8), Καβάλα (2/9), Θεσσαλονίκη (6,7/9), Ανοιξη Αττικής (9/9).

Διακρίσεις και από το ΕΘ

Καλπάζει το καθεστώς των διακρίσεων σε βάρος της ενημέρωσης μερίδας του Τύπου και των ΜΜΕ -σχεδόν πάντα της ίδιας, στην οποία μονίμως είναι ο «Ρ»- από μέρους πολιτιστικών φορέων (πρώτο... διδάξαν το ΥΠΠΟ). Το καθεστώς των διακρίσεων εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Ιδιαίτερα έντονα, όμως, στην περίπτωση ταξιδιού κάποιου φορέα στο εξωτερικό. Αυτό το καθεστώς «υιοθετεί» και το Εθνικό Θέατρο, το οποίο προσκάλεσε στη Ρώμη δημοσιογράφους από τα «μεγάλης κυκλοφορίας» έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, που «το προβάλλουν» (διάβαζε, το προβάλλουν άκριτα), αλλά και πρόσωπα «με τα οποία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις» (!!!).

«Τοπία της Ενδοχώρας»

Αντιπροσωπευτικά έργα της εικαστικής διαδρομής του Χρήστου Μποκόρου, περιλαμβάνει η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 22 Ιουλίου (8.30μμ) στο Ιδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, στη Χώρα της Ανδρου. Η ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση, με τίτλο «Τοπία της Ενδοχώρας», πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εικαστικού θεσμού του Ιδρύματος, με τίτλο «ΠΛΟΕΣ», που φέτος διανύει τον έκτο χρόνο λειτουργίας του. Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί έργα των: Τάκη, Τσόκλη, Παύλου, Κεσσανλή, Ψυχοπαίδη και Ι. Μολφέση.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «για τον Χρ. Μποκόρο, η ζωγραφική πράξη είναι μία συνεχής πνευματική άσκηση για την αναζήτηση της αλήθειας. Ο ρεαλισμός στο έργο του φανερώνει πως ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί την αναπαραστατικότητα όχι ως αυτοσκοπό, αλλά ως έναν τρόπο αναθεώρησης της θέασης. Η ζωγραφική του συσχετίζει τη φύση των υλικών με τη φύση της εικόνας, θέτοντας ερωτήματα γύρω από τις διαδικασίες ανακλήσεων της μνήμης, καθώς αυτές συνδυάζονται με την πραγματικότητα που κάθε φορά μας προσδιορίζει».

«Τα "Τοπία της Ενδοχώρας" προσφέρουν τρόπους διέλευσης, πίσω από τα επιφαινόμενα, εκεί όπου καλείται ο θεατής να αντιληφθεί το "άσβεστο" φως, το οποίο συντηρεί η συμμετοχή του στη διαχρονική, συλλογική μνήμη. Τη μνήμη που καθορίζουν οι πράξεις των διαδρομών μας στη ζωή, τα ίχνη που αφήνουμε από τις ελπίδες και διαψεύσεις μας, από τις ουτοπίες και τα όνειρά μας». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 του Σεπτέμβρη.

«Θορυβώδες» διήμερο

Μετατρέπουν κάθε ασήμαντο, παραμελημένο, παρεξηγημένο αντικείμενο της ζωής στην πόλη σε εκρηκτικό ρυθμό που σε ξεσηκώνει, σε παίρνει μαζί του σε μια μαγική διάσταση της καθημερινότητας, εκεί όπου τα... σκουπόξυλα βγάζουν μουσικές νότες κι ένα ρυθμικό χειροκρότημα κλείνει μέσα του μια ολόκληρη συνομιλία. Είναι οι «θορυβώδεις» «Stomp», που «εισβάλλουν» σήμερα και αύριο, στο Ηρώδειο. Το μουσικοχορευτικό συγκρότημα, που ξεκίνησε από τη Μ. Βρετανία, κι έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο, ξαφνιάζοντας κοινό και κριτικούς με τις πρωτότυπες παραστάσεις του, επιστρέφει στην Αθήνα πέντε χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, παραδομένη στους ξέφρενους ρυθμούς του. Στις αποσκευές του μια ασυνήθιστη μουσική (τα μουσικά τους όργανα είναι από σπιρτόκουτα και σκουπόξυλα, μέχρι κάδους απορριμμάτων, αναπτήρες «Ζίπο» και άδεια κουτιά μπίρας) και πρωτότυπες συλλήψεις. Το θέαμα των «Stomp» είναι ένα σχόλιο για τη σύγχρονη κοινωνία, που όπως και η παράστασή τους είναι φτιαγμένη από τα πιο ευτελή υλικά.

Ροκ «κύματα» και συγκρίσεις

Η πρώτη μέρα του φετινού «Rockwave festival» απέδειξε πως πρόκειται για μια από τις πλέον επιτυχημένες ευρωπαϊκές διοργανώσεις του είδους. Στη σκηνή του πανέμορφου πάρκου που φιλοξένησε το φεστιβάλ, ανέβηκαν δύο μεγάλα ονόματα του σύγχρονου ροκ. Ο υπέροχος MOBY και οι θρυλικοί «Oasis». Ο λεπτοκαμωμένος, αεικίνητος φαλακρός κύριος δικαίωσε ξανά τη φήμη του. Ηταν πραγματικά συγκλονιστικός. Εδωσε μια ανεπανάληπτη παράσταση, τιμώντας το ελληνικό κοινό που τον λατρεύει. Ο ΜΟΒΥ, γνωστός για τις οικολογικές του ευαισθησίες - είναι φανατικός χορτοφάγος - και για τις ανθρωπιστικές του αναζητήσεις, δεν είναι το πρότυπο του σύγχρονου σούπερσταρ. Οι «Oasis» είναι το ακριβώς αντίθετο. Τα καμώματά τους απασχολούσαν και απασχολούν τα βρετανικά ταμπλόιντ. Ναρκωτικά, σεξουαλικά σκάνδαλα, σνομπισμός και ιδιοτροπίες είναι μερικά από τα «μουσικά» ταλέντα που τους χαρακτηρίζουν. Μετά το τέλος της συναυλίας η σύγκριση ήταν αναπόφευκτη. Από τη μια μεριά ένας γνήσιος καλλιτέχνης, που έχει πετύχει χάρη στη μουσική ιδιοφυία του και από την άλλη το υποπροϊόν της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του...

Αγνωστος ... Σεφέρης

Αρχισε χτες και συνεχίζεται σήμερα και αύριο στην Καβάλα, στο ιστορικό κτίριο Ιμαρέτ, το 4ο Συμπόσιο Μεσογειακής Ποίησης, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Κωστή Μοσκώφ, αλλά και τιμά τον Γιώργο Σεφέρη, με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννησή του. Στα πλαίσια αυτής της τιμής, σήμερα θα γίνει μια πρωτότυπη ανακοίνωση, η οποία θα φέρει στο φως για πρώτη φορά ένα άγνωστο κείμενο του Σεφέρη.

Γιορτές στη Λευκάδα

Σαράντα πέντε χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό συμπληρώνουν φέτος οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης της Λευκάδας, των οποίων το φετινό πρόγραμμα διακρίνεται για την πολυμορφία. Σήμερα και την Κυριακή, θα δώσει παραστάσεις το Θέατρο Παντομίμας «Χαν Μίμε Κόμπο» του Τόκιο. Κλασικά σόλο κοντσέρτα παντομίμας, παραστάσεις κλόουν, ζογκλέρ και πολλές εκπλήξεις συνθέτουν το πρόγραμμα γέλιου και φαντασίας, του ιαπωνικού θεάτρου. Τη Δευτέρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών «Τσιπ Αρτ», στην οποία συμμετέχουν τριάντα περίπου καλλιτέχνες. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών, που θα πραγματοποιηθεί από 20-23 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο, συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων που θα παρουσιάσει πρωτότυπα έργα Ελλήνων συνθετών (Λαπιδάκη, Παπαδάτου, Τενίδη, Τραυλού), στο κηποθέατρο «Αγγελος Σικελιανός» (9/8), συναυλία της λαϊκής ορχήστρας «Φραγκοσυριανή» (11/8) κ.ά.

Πολιτιστικές συσκέψεις

«Ελληνες στην Αίγυπτο και Αιγύπτιοι στην Ελλάδα» τιτλοφορείται η ενδιαφέρουσα έκθεση που θα παρουσιαστεί στη γαλλική πόλη Αγκ Ρεζί Πασεριέ. Οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης αυτής ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλου, με τον δήμαρχο και αντιδήμαρχο αυτής της γαλλικής πόλης, καθώς και με τον Γάλλο διευθυντή των ανασκαφών στην Αλεξάνδρεια, κ. Εμπερέ.

Σημειώνουμε ότι ο υπουργός έχει διήμερο συσκέψεων με τοπικούς παράγοντες, στην Πελοπόννησο. Σήμερα (11πμ-1μμ), στο Ναύπλιο θα συσκεφθεί με το νομάρχη, βουλευτές και παράγοντες και θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Στις 7.30μμ θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο και το θέατρο Επιδαύρου, κατόπιν την έκθεση αγροτουρισμού στην Αρχαία Επίδαυρο, στης οποίας το Μικρό Θέατρο θα παρακολουθήσει κονσέρτο, με έργα Μπαχ. Αύριο (11πμ) θα συσκεφθεί με βουλευτές και τοπικούς παράγοντες του Νομού Αχαΐας, θα δώσει συνέντευξη Τύπου (1.30μμ, Μέγαρο Λόγου και Τέχνης) και θα παραστεί (8μμ) στα εγκαίνια του Συνεδριακού - Πολιτιστικού Κέντρου Πατρών.

«Οχι», χάριν του Αμφιάρειου

Αρνητικά απάντησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο αίτημα της Μαρίας Φαραντούρη για εκδηλώσεις στο Αμφιάρειο Θέατρο του Ωρωπού, λόγω της κακής κατάστασης του αρχαιολογικού χώρου του και του μεγάλου κινδύνου πυρκαγιάς. Η δημοφιλής ερμηνεύτρια ζήτησε το χώρο για διοργάνωση των εκδηλώσεων «Αμφιάρεια 2000», μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν και η συναυλία της (23/7), όπου μαζί με την πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου θα ερμήνευαν το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Η Βεατρίκη στην οδό Μηδέν».

Θετική ήταν η απόφαση του ΚΑΣ για τη διεξαγωγή του «43ου Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου», στο αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (από 15/7 έως 6/9) και τη διοργάνωση εκδηλώσεων στον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού, στο Κιλκίς, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ