ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Επιμένει προκλητικά το Ισραήλ

«Δυσαρεστημένη» φέρεται η αμερικανική ηγεσία, γιατί «δε βοηθιούνται» τα σχέδιά της στην περιοχή

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στις ΗΠΑ. Δύο σύμμαχοι σταθερά μαζί στο χτύπημα των λαών, με διαφορετική τακτική. Αυτές είναι και οι διαφορές τους...
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στις ΗΠΑ. Δύο σύμμαχοι σταθερά μαζί στο χτύπημα των λαών, με διαφορετική τακτική. Αυτές είναι και οι διαφορές τους...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε, χθες, η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για περίπου μιάμιση ώρα στο Λευκό Οίκο, χωρίς να γίνουν δηλώσεις και χωρίς να επιτραπεί στους δημοσιογράφους να είναι παρόντες, κάτι που δε συνηθίζεται καθώς οι ισραηλινο-αμερικανικές επαφές είθισται να έχουν πανηγυρικό τόνο.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει να δει εκ νέου τον Αμερικανό Πρόεδρο. Η νέα συνάντηση, όντως, πραγματοποιήθηκε, πάλι στο Λευκό Οίκο, υπό τις ίδιες συνθήκες των «κεκλεισμένων θυρών», επί μισάωρο.

Ισραηλινοί διπλωμάτες μιλούσαν για «καλή ατμόσφαιρα», κάτι που δε φαίνεται, όμως, να επιβεβαιώνεται από τα πεπραγμένα, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις από το Λευκό Οίκο. Τα, ήδη, τεταμένα πνεύματα, που είχε φροντίσει να φορτίσει περαιτέρω ο Νετανιάχου μιλώντας για απρόσκοπτη συνέχιση της ανοικοδόμησης στην ανατολική Ιερουσαλήμ «καθώς δεν είναι εποικισμός αλλά η πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους», ήρθε να οξύνει ακόμη περισσότερο η χθεσινή ανακοίνωση του δήμου της Ιερουσαλήμ για την ανέγερση άλλων 20 νέων κατοικιών στο παλαιστινιακό κομμάτι με χρηματοδότηση του Αμερικανο-Εβραίου εκατομμυριούχου Ιρβινγκ Μόσκοβιτς.

Την τελευταία είδηση δεν είχαν σχολιάσει Αμερικανοί διπλωμάτες μέχρι χθες το απόγευμα. Κύκλοι, όμως, προσκείμενοι στην αμερικανική ηγεσία διέρρεαν ότι η Ουάσιγκτον είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη από τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση Νετανιάχου, μην υπαναχωρώντας έστω και για τα προσχήματα, από τον εποικισμό, γεγονός που υποσκάπτει τις αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες για «αναθέρμανση των ισραηλινο-παλαιστινιακών επαφών» και δε βοηθά διόλου τα γενικότερα σχέδια του Λευκού Οίκου για «βελτίωση» της εικόνας των ΗΠΑ στο μουσουλμανικό κόσμο, αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, ότι και μεταξύ «καλών συμμάχων» υπάρχουν πάντα ενδο-ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές κόντρες λόγω διαφορετικών σκοπιμοτήτων.

Η έκφραση δυσαρέσκειας ως προς την «ανικανότητα» των ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να εγκαταλείψει έστω και προσωρινά την αδιαλλαξία του έχει, ήδη, αρχίσει να εκφράζεται ανοιχτά από τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Μετά τους Παλαιστινίους και τον Αραβικό Σύνδεσμο, που διαπίστωναν από κοινού ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει καμία «αναθέρμανση» του διαλόγου, η Σαουδική Αραβία ζήτησε, χθες, επισήμως από το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) «εξηγήσεις», τονίζοντας ότι θα πρέπει σαφώς να λάβει θέση απέναντι στην ισραηλινή στάση, η οποία, όπως υπογράμμισε, «υποσκάπτει, ουσιαστικά, το σύνολο της ειρηνευτικής διαδικασίας».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανταγωνισμοί εν μέσω πολέμου

ΠΕΚΙΝΟ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επίσημη επίσκεψη με επιχειρηματικούς στόχους πραγματοποιεί από χτες στην Κίνα, ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, εν μέσω του πολέμου. Η Κίνα παρά το γεγονός ότι δεν παίρνει μέρος στις στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στο Αφγανιστάν, υπό τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής, διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση της χώρας, έχοντας ήδη ξεκινήσει τις επενδύσεις σε ορυχεία, γεγονός που θα είναι και το βασικό θέμα στην ατζέντα της επίσκεψης Καρζάι.

Η Κίνα από την πλευρά της δηλώνει ότι στηρίζει - οικονομικά - την κατοχή και την εγκάθετη αφγανική κυβέρνηση, λόγω του φόβου της επέκτασης ισλαμιστικών κινημάτων στην επαρχία Ζινζιάνγκ που συνορεύει με το Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι επιθυμεί τη σταθερότητα της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Σαχ Μαχμούντ Κρέσι και ο επικεφαλής του στρατού Ασίφ Καγιάνι, συνεχίζουν την επίσκεψή τους στην Ουάσιγκτον, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών για τη διάχυση του πολέμου από το Αφγανιστάν και την αποφασιστική επέμβαση και παρέμβαση και στο Πακιστάν από τα κατοχικά στρατεύματα που επιχειρούν στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μετά τη συνάντηση του Α. Καγιάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Μιούλεν, το Πακιστάν κοινοποίησε στις ΗΠΑ 56σέλιδο κείμενο αιτημάτων για συνεργασία τόσο στον αμυντικό τομέα, ζητώντας στρατιωτικό εξοπλισμό, όσο και για πυρηνική συνεργασία, αντίστοιχη με της Ινδίας, προετοιμάζοντας το έδαφος των συναντήσεων, που θα διεξαχθούν κατά την επίσκεψη. Αργότερα χτες αναμενόταν η συνάντηση των δύο Πακιστανών αξιωματούχων με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον όπου σύμφωνα με το Μ. Κρέσι θα ετίθεντο επί τάπητος ζητήματα στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, με το Ισλαμαμπάντ να «αναμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα από το διάλογο».

Παράλληλα, στο Πακιστάν, συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού εναντίον των «Ταλιμπάν» με τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας να ανακοινώνουν χτες ότι σκότωσαν 14 «αντάρτες» στην περιοχή Ορακζάι, χωρίς ωστόσο οι πληροφορίες για την ταυτότητα των νεκρών να επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες πηγές.

«ΧΑΝΤΑΣ» - ΚΚ ΙΣΡΑΗΛ
Διαμαρτυρία ενάντια στην απέλαση παιδιών αλλοδαπών εργατών

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Πάρκο Λεβίνσκι, στο νότιο Ισραήλ, το Σάββατο το απόγευμα, ενάντια στο ενδεχόμενο απέλασης 1.200 μικρών παιδιών ξένων μεταναστών στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Οι διαδηλωτές, μεταξύ αυτών πολλά μέλη του «Χαντάς» (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα - ΚΚ Ισραήλ) κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως: «Τα παιδιά που γεννήθηκαν στο Ισραήλ, να πάρουν την ισραηλινή υπηκοότητα» και «Θέλω να μείνουν» και φώναζαν ότι «Δεν υπάρχουν παράνομα παιδιά» και «Οχι στην απέλαση».

Μια διυπουργική επιτροπή που δημιούργησε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να αποφασίσει σύντομα για το τι μέλλει γενέσθαι με τα παιδιά αυτά όταν τελειώσει η σχολική χρονιά.

Το στέλεχος του ΚΚ Ισραήλ και βουλευτής του «Χαντάς» στην Κνέσετ, Ντοβ Κχενίν, ο οποίος δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο ζήτημα, δήλωσε: «Σε δέκα μέρες, είναι η γιορτή του Πάσοβερ (εβραϊκό Πάσχα) και υποτίθεται ότι σε αυτή τη γιορτή τιμάμε τη μνήμη των προγόνων μας που έζησαν ως σκλάβοι στην αρχαία Αίγυπτο. Το ερώτημα είναι, τι συνέβη μ' εμάς που μας επέτρεψε να ξεχνάμε; Αυτή η διαμαρτυρία είναι το τελευταίο βήμα πριν οριστεί η μοίρα των παιδιών αυτών. Αν κάποιος πιστεύει ότι μας έπιασαν στον ύπνο ή ότι κουραστήκαμε, κάνει λάθος. Δε θα σταματήσουμε μέχρις ότου να δικαιωθεί ο αγώνας μας. Λέμε σε αυτούς που αποφασίζουν να δώσουν ένα τέλος στην απειλή που υφίσταται πάνω από τα κεφάλια των παιδιών αυτών».

Ο Ντοβ Κχένιν προειδοποίησε ότι αν όντως αποφασιστεί ν' απελαθούν τα παιδιά αυτά, τότε θα ξεσπάσει ένα ευρύ κοινωνικό κίνημα ενάντια σε αυτήν την απόφαση, ιδιαίτερα στο Τελ Αβίβ, όπου κατοικούν οι περισσότεροι αλλοδαποί εργάτες.

ΠΕΡΟΥ
Γενική απεργία

ΛΙΜΑ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν την Τρίτη στη γενική απεργία που κήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων του Περού (CGTP), ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Αλαν Γκαρσία και στα σχέδιά της να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αλλά και απαιτώντας αύξηση των αποδοχών τους, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και εργασιακή ασφάλεια.

Με το πρόσχημα της «μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα», μέσω της επιβολής «αξιολόγησης» και «τεστ ικανοτήτων», επιχειρείται η «απομάκρυνση» χιλιάδων ή δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε ο Μάριο Ουαμάν, ΓΓ της CGTP, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι ενάντια στην προσπάθεια βελτίωσης της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας αλλά είναι ενάντια σε ένα πογκρόμ εναντίον τους με αναξιόπιστες και σαθρές μεθόδους. Εξάλλου, όπως τόνισε ο Μάριο Ουαμάν, δεν είναι πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. «Το σχέδιο είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό που εφάρμοσε ο πρώην Πρόεδρος Αλμπέρτο Φουτζιμόρι από το 1990 έως το 1994 με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα», είπε, τονίζοντας ότι η «μεταρρύθμιση» δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις για να προσλάβει «ημετέρους», μέλη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να παγιώσει την εξουσία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ