Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Επιμένει προκλητικά το Ισραήλ

«Δυσαρεστημένη» φέρεται η αμερικανική ηγεσία, γιατί «δε βοηθιούνται» τα σχέδιά της στην περιοχή

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στις ΗΠΑ. Δύο σύμμαχοι σταθερά μαζί στο χτύπημα των λαών, με διαφορετική τακτική. Αυτές είναι και οι διαφορές τους...
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στις ΗΠΑ. Δύο σύμμαχοι σταθερά μαζί στο χτύπημα των λαών, με διαφορετική τακτική. Αυτές είναι και οι διαφορές τους...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε, χθες, η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για περίπου μιάμιση ώρα στο Λευκό Οίκο, χωρίς να γίνουν δηλώσεις και χωρίς να επιτραπεί στους δημοσιογράφους να είναι παρόντες, κάτι που δε συνηθίζεται καθώς οι ισραηλινο-αμερικανικές επαφές είθισται να έχουν πανηγυρικό τόνο.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει να δει εκ νέου τον Αμερικανό Πρόεδρο. Η νέα συνάντηση, όντως, πραγματοποιήθηκε, πάλι στο Λευκό Οίκο, υπό τις ίδιες συνθήκες των «κεκλεισμένων θυρών», επί μισάωρο.

Ισραηλινοί διπλωμάτες μιλούσαν για «καλή ατμόσφαιρα», κάτι που δε φαίνεται, όμως, να επιβεβαιώνεται από τα πεπραγμένα, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις από το Λευκό Οίκο. Τα, ήδη, τεταμένα πνεύματα, που είχε φροντίσει να φορτίσει περαιτέρω ο Νετανιάχου μιλώντας για απρόσκοπτη συνέχιση της ανοικοδόμησης στην ανατολική Ιερουσαλήμ «καθώς δεν είναι εποικισμός αλλά η πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους», ήρθε να οξύνει ακόμη περισσότερο η χθεσινή ανακοίνωση του δήμου της Ιερουσαλήμ για την ανέγερση άλλων 20 νέων κατοικιών στο παλαιστινιακό κομμάτι με χρηματοδότηση του Αμερικανο-Εβραίου εκατομμυριούχου Ιρβινγκ Μόσκοβιτς.

Την τελευταία είδηση δεν είχαν σχολιάσει Αμερικανοί διπλωμάτες μέχρι χθες το απόγευμα. Κύκλοι, όμως, προσκείμενοι στην αμερικανική ηγεσία διέρρεαν ότι η Ουάσιγκτον είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη από τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση Νετανιάχου, μην υπαναχωρώντας έστω και για τα προσχήματα, από τον εποικισμό, γεγονός που υποσκάπτει τις αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες για «αναθέρμανση των ισραηλινο-παλαιστινιακών επαφών» και δε βοηθά διόλου τα γενικότερα σχέδια του Λευκού Οίκου για «βελτίωση» της εικόνας των ΗΠΑ στο μουσουλμανικό κόσμο, αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, ότι και μεταξύ «καλών συμμάχων» υπάρχουν πάντα ενδο-ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές κόντρες λόγω διαφορετικών σκοπιμοτήτων.

Η έκφραση δυσαρέσκειας ως προς την «ανικανότητα» των ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να εγκαταλείψει έστω και προσωρινά την αδιαλλαξία του έχει, ήδη, αρχίσει να εκφράζεται ανοιχτά από τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Μετά τους Παλαιστινίους και τον Αραβικό Σύνδεσμο, που διαπίστωναν από κοινού ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει καμία «αναθέρμανση» του διαλόγου, η Σαουδική Αραβία ζήτησε, χθες, επισήμως από το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) «εξηγήσεις», τονίζοντας ότι θα πρέπει σαφώς να λάβει θέση απέναντι στην ισραηλινή στάση, η οποία, όπως υπογράμμισε, «υποσκάπτει, ουσιαστικά, το σύνολο της ειρηνευτικής διαδικασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ