ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σπρώχνουν σε ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου

Τουρκική κορβέτα έφθασε μέχρι τη Μακρόνησο και επιχείρησε να ασκήσει έλεγχο σε διερχόμενο εμπορικό πλοίο

Οι τουρκικές προκλήσεις γίνονται με το φερετζέ του ΝΑΤΟ και στόχο έχουν να επιβάλουν τετελεσμένα στο Αιγαίο

Motion Team

Οι τουρκικές προκλήσεις γίνονται με το φερετζέ του ΝΑΤΟ και στόχο έχουν να επιβάλουν τετελεσμένα στο Αιγαίο
Μια ακόμα τουρκική πρόκληση, τροχιοδεικτική των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων για διχοτόμηση του Αιγαίου, σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα. Για έβδομη κατά σειρά φορά το τελευταίο διάστημα, τουρκικό πολεμικό πλοίο, κατά παράβαση των κανόνων της «αβλαβούς διέλευσης», πέρασε λίγο έξω από το Σούνιο παραβιάζοντας κατ' επανάληψη τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η πρόκληση μάλιστα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, όταν η τουρκική κορβέτα «Bafra», στις 2.15 χτες τα ξημερώματα, αφού προηγουμένως είχε περάσει το στενό Μακρονήσου - Κέας, μετά από αλλεπάλληλες παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων (Αστυπάλαια, Σαντορίνη, Φολέγανδρο) και ενώ βρισκόταν στο στενό του Καφηρέα (Εύβοια - Ανδρος), επιχείρησε - σύμφωνα με όσα αρχικά ανακοινώθηκαν από το ΓΕΕΘΑ - να ασκήσει έλεγχο στο διερχόμενο εμπορικό πλοίο «Αρχάγγελος».

Η τουρκική κορβέτα, κατά τα πρότυπα των νηοψιών που κάνουν τα ΝΑΤΟικά πλοία, από κοινού ελληνικά και τουρκικά, στα πλαίσια της επιχείρησης «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ζήτησε από το εμπορικό πλοίο εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, στοιχεία δρομολογίου (λιμένα κατάπλου, απόπλου, όνομα), δηλαδή όλα όσα προηγούνται μιας νηοψίας.

Αυτοδιαψεύσεις μετά τον ντόρο

Είχε προηγηθεί σήμα στις 2.10 από την παραπλέουσα ελληνική τορπιλάκατο «Κρυσταλλίδης» που παρακολουθούσε το τουρκικό πλοίο, για «παραβίαση της αβλαβούς διέλευσης» των ελληνικών χωρικών υδάτων. Τελικά, η τουρκική κορβέτα που είχε αποπλεύσει 36 ώρες νωρίτερα από τον κόλπο της Σμύρνης, εξήλθε στις 2.30 τα ξημερώματα, των ελληνικών χωρικών υδάτων με πορεία νοτιοδυτικά της Χίου.

Αργά το μεσημέρι και ενώ το θέμα είχε πάρει δημοσιότητα, από την ελληνική πλευρά, αρχικά μέσω διαρροών του υπουργείου Εξωτερικών και ακολούθως από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, έγινε ανάκληση της πληροφορίας που αφορούσε την άσκηση ελέγχου από το τουρκικό πολεμικό σε ελληνικό εμπορικό πλοίο.

Ο ρόλος της αυτοδιάψευσης ανατέθηκε στο ΓΕΕΘΑ, προβάλλοντας μετά από ώρες τον αστείο ισχυρισμό ότι «δεν είναι ακριβής» η πληροφορία και ότι «τέτοια συνομιλία του τουρκικού πολεμικού πλοίου με το Αρχάγγελος δεν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου του Στόλου. Η συνομιλία που καταγράφηκε ήταν συνομιλία του Λιμεναρχείου Ραφήνας και άλλου εμπορικού πλοίου που διερχόταν στην περιοχή».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, και μέλος της «Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και εξωτερικών υποθέσεων», Θανάσης Παφίλης, επικοινώνησε τηλεφωνικά χτες με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλο, με σκοπό να εκφράσει την ανησυχία του ΚΚΕ για τις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά και για να ενημερωθεί επισήμως για τα γεγονότα.

Υπάρχει συνολικός σχεδιασμός

Τα κλιμακούμενα περιστατικά στο Αιγαίο καθιστούν αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η τουρκική προκλητικότητα υπενθυμίζει τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, σε μια περίοδο που προωθούνται διευθετήσεις με ΝΑΤΟικό καπέλο τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα.

Οι τελευταίες προκλήσεις, με τις προσεγγίσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων σε απόσταση βολής από την Αττική, πέρα από όλα τα άλλα (έλεγχος ελληνικών αμυντικών συστημάτων, όπως ραντάρ οπλικών συστημάτων, υποβρύχια κλπ.) θέλουν να καταγράψουν μια συνολική αμφισβήτηση του δικαιώματος άμυνας της ελληνικής πλευράς στο θαλάσσιο χώρο μέχρι και τις ακτές της Αττικής.

Είναι η άλλη όψη, η θαλάσσια διάσταση του επιχειρησιακού ελέγχου που ασκείται μέσω του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά θέλουν «γκρίζο» όλο το Αιγαίο για να σπρώξουν σε μια ΝΑΤΟικών προδιαγραφών διαπραγμάτευση για διχοτόμηση του Αιγαίου πάνω στη γραμμή του 25ου Μεσημβρινού.

Η ΝΑΤΟποίηση, άλλωστε, του Αιγαίου είναι μια διαχρονική διαδικασία, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά δόγματα και στους στρατηγικούς σχεδιασμούς τους που εφαρμόζουν με συνέπεια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Αμφισβητείται το δικαίωμα στην άμυνα

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής αναφερόμενος στις διευθετήσεις που προωθούνται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είχε πει ότι ένας «πιο ευέλικτος, πιο απλός, πιο λιτός, λιγότερο ακριβός τρόπος, ενδεχομένως, θα ήταν για μας και για την περιοχή μια λύση αποσυμφόρησης, η οποία θα έλυνε και δε θα δημιουργούσε προβλήματα».

Ουσιαστικά φέρνει το ζήτημα του χαρακτηρισμού μιας μεγάλης ζώνης του Αιγαίου, που περιλαμβάνει τα ελληνικά νησιά, ως «περιοχής αποφυγής εντάσεων» στην οποία θα επιβληθεί αποστρατικοποίηση, με ανυπολόγιστες συνέπειες στο δικαίωμα και στη δυνατότητα της χώρας μας να ασκεί άμυνα.

Το συγκεκριμένο σενάριο βγήκε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας υπό τη μορφή «αποφυγής εντάσεων» ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, δηλαδή της γραμμής διχοτόμησης του Αιγαίου που μεθοδεύει η τουρκική πλευρά.

ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Διευθετήσεις για το καλό του ΝΑΤΟ και των επιχειρήσεων

Με δική του πρωτοβουλία, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Ν. Γκρούεφσκι

Την τρίτη συνάντηση - απ' όταν ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας - με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, πραγματοποιεί σήμερα στις Βρυξέλλες με δικιά του πρωτοβουλία ο Γ. Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Με δεδομένη την πρόσθεσή της να παίξει ρόλο ατμομηχανής στην ιμπεριαλιστική ενσωμάτωση όλων των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2014, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε διευθετήσεις γύρω από το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να αρθεί ο σκόπελος για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όπως διακαώς επιδιώκουν οι ΗΠΑ. Παρόμοιο αίτημα προβάλλεται και από τις χώρες της ΕΕ, που επιθυμούν να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσέγγισης αυτής της χώρας με την Ενωση.

Οι προωθούμενες διευθετήσεις στόχο έχουν να πλατύνουν το δρόμο για τα ευρωενωσιακά κεφάλαια σε μια αγορά 25 εκατομμυρίων κατοίκων στα Δυτικά Βαλκάνια. Ηδη, στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δραστηριοποιούνται 790 ελληνικές επιχειρήσεις, 25 από τις οποίες αφορούν σε πολυεθνικά κεφάλαια, ενώ το συνολικό ύψος των επενδύσεων φτάνει τα 4 δισ. ευρώ. Αυτές οι παράμετροι, η ανάγκη του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου για ακόμα μεγαλύτερη οικονομική διείσδυση στην περιοχή, καθώς και οι γενικότεροι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ, είναι η ατμομηχανή που οδηγεί και το τρένο της ονομασίας, ζήτημα που εκκρεμεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να γίνει αποδεκτή η τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», την οποία οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να υιοθετήσουν και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αν γίνει διμερώς αποδεκτή. Η εν λόγω πρόταση φαίνεται πως ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, με τον όρο - μέχρι στιγμής - να έχει γενική χρήση.

Από την πλευρά του, προς το παρόν τουλάχιστον, ο Ν. Γκρούεφσκι προσθέτει ζητήματα προς διαπραγμάτευση, πέραν αυτού της ονομασίας. Οπως φαίνεται από τις επίσημες τοποθετήσεις, η πλευρά της ΠΓΔΜ είναι αμετακίνητη στην αναγνώριση από την Ελλάδα της ύπαρξης «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας». Μιλώντας την περασμένη Τρίτη για την επικείμενη συνάντηση Παπανδρέου Γκρούεφσκι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, σημείωσε η Ελλάδα επιδιώκει λύση «που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα, δε θα αφήνει ανοιχτές εκκρεμότητες, ούτε την αίσθηση ότι κάποιο μέρος αδικείται».

Παράλληλη διαδικασία στη Χάγη

Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη η συνάντηση Ομπάμα - Παπανδρέου, στις αρχές του μήνα, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γίνονταν η πρώτη επαφή των Εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου. Θέμα της συνάντησης ήταν η προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας με αίτημα την καταδίκη της επειδή (σύμφωνα με τα Σκόπια) παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και έβαλε προσκόμματα στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Το Δικαστήριο θα εκδώσει εντός των προσεχών ημερών σχετική διαδικαστική απόφαση (order). Στην περίπτωση που αποφανθεί ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών, θα προσφέρει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τη δυνατότητα να προχωρήσει τη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πριν από την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Φαίνεται πως μια τέτοια εξέλιξη ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ενδεχόμενα να τις λύνει προπαγανδιστικά και τα χέρια ώστε να προχωρήσει άμεσα σε διευθετήσεις.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σχέδια που απαιτούν λαϊκή εγρήγορση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την πρόκληση της τουρκικής κορβέτας «Bafra»

Σε σχόλιο για την πρόκληση της τουρκικής κορβέτας «Bafra» στο Αιγαίο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει και να υποβαθμίσει τις απανωτές προκλήσεις της τουρκικής κορβέτας "Bafra", που ενώ έπλεε για ώρες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, επιχείρησε να ελέγξει τα στοιχεία δρομολογίου εμπορικού πλοίου.

Ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση. Οι κλιμακούμενες προκλήσεις από την Τουρκία στο Αιγαίο και η διαμόρφωση κλίματος έντασης δεν αποκλείεται να υπηρετούν το σχέδιο ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ