Πέμπτη 25 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Διευθετήσεις για το καλό του ΝΑΤΟ και των επιχειρήσεων

Με δική του πρωτοβουλία, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Ν. Γκρούεφσκι

Την τρίτη συνάντηση - απ' όταν ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας - με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, πραγματοποιεί σήμερα στις Βρυξέλλες με δικιά του πρωτοβουλία ο Γ. Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Με δεδομένη την πρόσθεσή της να παίξει ρόλο ατμομηχανής στην ιμπεριαλιστική ενσωμάτωση όλων των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2014, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε διευθετήσεις γύρω από το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να αρθεί ο σκόπελος για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όπως διακαώς επιδιώκουν οι ΗΠΑ. Παρόμοιο αίτημα προβάλλεται και από τις χώρες της ΕΕ, που επιθυμούν να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσέγγισης αυτής της χώρας με την Ενωση.

Οι προωθούμενες διευθετήσεις στόχο έχουν να πλατύνουν το δρόμο για τα ευρωενωσιακά κεφάλαια σε μια αγορά 25 εκατομμυρίων κατοίκων στα Δυτικά Βαλκάνια. Ηδη, στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δραστηριοποιούνται 790 ελληνικές επιχειρήσεις, 25 από τις οποίες αφορούν σε πολυεθνικά κεφάλαια, ενώ το συνολικό ύψος των επενδύσεων φτάνει τα 4 δισ. ευρώ. Αυτές οι παράμετροι, η ανάγκη του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου για ακόμα μεγαλύτερη οικονομική διείσδυση στην περιοχή, καθώς και οι γενικότεροι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ, είναι η ατμομηχανή που οδηγεί και το τρένο της ονομασίας, ζήτημα που εκκρεμεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να γίνει αποδεκτή η τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», την οποία οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να υιοθετήσουν και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αν γίνει διμερώς αποδεκτή. Η εν λόγω πρόταση φαίνεται πως ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, με τον όρο - μέχρι στιγμής - να έχει γενική χρήση.

Από την πλευρά του, προς το παρόν τουλάχιστον, ο Ν. Γκρούεφσκι προσθέτει ζητήματα προς διαπραγμάτευση, πέραν αυτού της ονομασίας. Οπως φαίνεται από τις επίσημες τοποθετήσεις, η πλευρά της ΠΓΔΜ είναι αμετακίνητη στην αναγνώριση από την Ελλάδα της ύπαρξης «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας». Μιλώντας την περασμένη Τρίτη για την επικείμενη συνάντηση Παπανδρέου Γκρούεφσκι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, σημείωσε η Ελλάδα επιδιώκει λύση «που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα, δε θα αφήνει ανοιχτές εκκρεμότητες, ούτε την αίσθηση ότι κάποιο μέρος αδικείται».

Παράλληλη διαδικασία στη Χάγη

Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη η συνάντηση Ομπάμα - Παπανδρέου, στις αρχές του μήνα, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γίνονταν η πρώτη επαφή των Εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου. Θέμα της συνάντησης ήταν η προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας με αίτημα την καταδίκη της επειδή (σύμφωνα με τα Σκόπια) παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και έβαλε προσκόμματα στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Το Δικαστήριο θα εκδώσει εντός των προσεχών ημερών σχετική διαδικαστική απόφαση (order). Στην περίπτωση που αποφανθεί ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία, η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών, θα προσφέρει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τη δυνατότητα να προχωρήσει τη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πριν από την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Φαίνεται πως μια τέτοια εξέλιξη ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ενδεχόμενα να τις λύνει προπαγανδιστικά και τα χέρια ώστε να προχωρήσει άμεσα σε διευθετήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ