ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούλη 2000
Σελ. /32
Ματαιοπονεί...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μάταια προσπαθεί σε μια συνέντευξη δύο ολόκληρων σελίδων, στα χτεσινά «Νέα», ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαπας, να παρουσιάσει ως φιλεργατικές, τις ψευδεπίγραφες τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις, για την ανεργία. Κι αυτό, παρά τις ...εύκολες ερωτήσεις του δημοσιογράφου.

Τι να γίνει κ. υφυπουργέ, μερικές φορές, ούτε εσείς δεν μπορείτε να κάνετε το μαύρο - άσπρο. Μόνο τη μεγάλη εργοδοσία, το μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, ευνοούν τα μέτρα, που αποφάσισε και ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στην οποία μετέχετε, την περασμένη βδομάδα. Οχι μόνο δε θα οδηγήσουν στη μείωση της ανεργίας, αλλά θα οξύνουν παραπέρα τα σημερινά προβλήματα, πολλαπλασιάζοντας ραγδαία τους υποαπασχολούμενους, καταργώντας το 8ωρο και το πενθήμερο, υπονομεύοντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξάνοντας κατακόρυφα το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων και μετατρέποντάς τους σε σύγχρονους σκλάβους.

Αυτή είναι η αλήθεια και τούτη τη φορά είναι τόσο φανερή, που δεν μπορείτε να την καμουφλάρετε.

Περί 35ωρου

Ακόμη και για το 35ωρο μιλάει στην προαναφερόμενη συνέντευξη ο υφυπουργός Εργασίας. Κι επειδή, υποτίθεται πως το θέμα αυτό είναι το σοβαρότερο «σημείο τριβής», μεταξύ κυβέρνησης και πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αξίζει να διαβάσετε, πώς αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ζήτημα η πρώτη. Λέει ο κ. υφυπουργός:

«Μα εκ των πραγμάτων έχει τεθεί στο διάλογο (σ.σ. το 35ωρο). Εχω τονίσει πολλές φορές ότι το 35ωρο αποτελεί την απάντηση του μέλλοντος στο θέμα της απασχόλησης και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν σήμερα νομοθετική ρύθμιση...

Αλλα ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το 35ωρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη μηχανιστική λογική του 5 Χ 7 = 35. Αν θέλουμε να προχωρήσει, πρέπει να το δούμε ενταγμένο σε ένα μείγμα μέτρων που συνδυάζει τη μείωση με τη νέα οργάνωση του χρόνου εργασίας και την εξυπηρέτηση των νέων συνθηκών, π.χ. συναλλαγής ή λειτουργίας που η αγορά επιβάλλει στις επιχειρήσεις...».

Οπως καταλαβαίνετε, το 35ωρο της κυβέρνησης, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ακόμη μορφή «απελευθέρωσης» του ωραρίου εργασίας. Ενας ακόμη, εύσχημος τρόπος ελαστικοποίησής του, κατά πώς συμφέρει τους μεγάλους εργοδότες και, μάλιστα, σε όσες μεγάλες επιχειρήσεις το «μπορούν» ή με άλλα λόγια, τους συμφέρει.

Η κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που τόσο κόπτεται για το 35ωρο τελευταία, μπορεί να μας πει πώς το εννοεί..;

Οι συνέπειες της «ευλυγισίας»

Κι επειδή πολλά λέγονται τις μέρες αυτές, για την ...αποτελεσματικότητα των διαφόρων μορφών μερικής απασχόλησης στην αντιμετώπιση της ανεργίας, όπως αυτές εφαρμόζονται για χρόνια τώρα στην ΕΕ, αναφέρουμε ορισμένα σχετικά στοιχεία, από «Το Βήμα της Κυριακής», που κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρηθεί ως έντυπο με αντικοινοτικό προσανατολισμό.

Στις χώρες της ΕΕ και, ιδιαίτερα, στην Ολλανδία, στη Μ. Βρετανία, στη Γερμανία και τη Γαλλία, το 80% των προσλήψεων, στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, εντάσσεται σε μορφές προσωρινής ή μερικής απασχόλησης, με συνέπεια το 27% των μισθωτών να απασχολείται, σήμερα, σε τέτοιες δουλιές. Το γεγονός αυτό, όμως, δε μείωσε - όπως όλοι γνωρίζουν και παραδέχονται και οι στατιστικές υπηρεσίες της ΕΕ - την ανεργία. (Αν, μάλιστα, θεωρηθεί άνεργος και ο μερικά άνεργος ή ο μερικά απασχολούμενος, τότε η ανεργία πολλαπλασιάστηκε.) Απογείωσε, βέβαια, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και οδήγησε ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού σε μειωμένα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Σημειώθηκε, επίσης, αρνητική εξέλιξη στη συνολική μάζα των μισθών. Στη Γαλλία, το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία (από 7,8% σε 15,6%), ενώ η «πολιτική ευελιξίας στην αγορά της εργασίας» στη Μ. Βρετανία είχε αποτέλεσμα τον επταπλασιασμό του ποσοστού των αμειβομένων με αποδοχές κάτω του 40% του αντίστοιχου μέσου όρου στα τελευταία 20 έτη.

Πολιτικές παραγωγής φτώχειας

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις συνέπειες των πολιτικών «απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας», που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ. Κι έρχεται, τώρα, η κυβέρνηση να τα πλασάρει και στη χώρα μας. Και το κάνει αυτό, ενώ στην Ελλάδα - όπως γράφει και πάλι «Το Βήμα της Κυριακής» - «τα επίπεδα μισθών παραμένουν καθηλωμένα, υπό το βάρος των σφιχτών εισοδηματικών πολιτικών, που εφαρμόστηκαν τα τελευταία έτη, με συνέπεια οι πραγματικοί μισθοί στη βιομηχανία να παραμένουν στα επίπεδα του 1982, ενώ οι αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένων αντιστοιχούν στο 70% περίπου του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Παράλληλα, ο Ελληνας εργαζόμενος υποχρεώνεται να εργάζεται κατά 89% περισσότερο χρόνο για να αποκτήσει τα ίδια αγαθά σε σχέση με τον Ευρωπαίο συνάδελφό του... Σε όλ' αυτά πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ το 19,5% του πληθυσμού διαβιώνει κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Πρώτες στα κέρδη

Υπάρχουν, βέβαια και μερικοί ακόμη, που ισχυρίζονται ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι απαραίτητα, ώστε να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης (εργατικό κόστος το ονομάζουν), για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και, μετά, να προχωρήσουν σε επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, κλπ.

Οπως αναφέρει, όμως και πάλι «Το Βήμα», «το συνολικό εργασιακό κόστος ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 11% την περίοδο 1990 - 1996 έναντι μείωσης 4% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν το κόστος εργασίας ήταν ο θεμελιώδης παράγοντας της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα θα έπρεπε συγκριτικά να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει...»

Εμείς, συμπληρώνοντας, να θυμίσουμε, πως δεν κατέχει, βέβαια, η Ελλάδα την πρώτη θέση στην ανταγωνιστικότητα, αλλά οι εδρεύουσες στην Ελλάδα μεγάλες επιχειρήσεις (ελληνικές και ξένες) πήραν την πρώτη θέση στην κερδοφορία...

Τα... ενημερωτικά

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΑΤΗ όπως πάντα χτες η ΝΕΤ, αναφορικά με το Νο 1 θέμα της χτεσινής ημέρας, δηλαδή τις αντεργατικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί αυθαίρετα η κυβέρνηση. Εδωσε ένα ωραιότατο βήμα στον υφυπουργό Εργασίας Χρήστο Πρωτόπαππα να αναπτύξει τις κυβερνητικές θέσεις!

Προφανώς, με αυτή την προβολή του θέματος εκτιμά η ανεξάρτητη κρατική τηλεόραση ότι... πληροφόρησε σφαιρικά τους τηλεθεατές της και επιτέλεσε στο ακέραιο το δημοσιογραφικό της, ενημερωτικό καθήκον.

Οχι πως μας δημιουργεί καμιά έκπληξη βέβαια, αφού το σκηνικό στην όλη υπόθεση είναι στημένο από καιρό και επιδιώκεται να παρουσιαστεί μια διαλλακτική κυβέρνηση που θέλει απλώς να συζητήσει με τα συνδικάτα για το πρόβλημά της ανεργίας.

Αντε, το πολύ, την επόμενη φορά, να μην είναι μόνον ο Χρ. Πρωτόπαπας, αλλά να έχουν και τον Χρ. Πολυζωγόπουλο εκεί, ώστε να ακουστεί και η... άλλη πλευρά.

Τώρα το γεγονός πως το... αντικείμενο της συζήτησης έτσι κι αλλιώς θα είναι το «πώς, πότε και πόσα εργασιακά δικαιώματα θα καταστρατηγηθούν», αυτό δε φαίνεται να τους απασχολεί και ιδιαίτερα!

Μόνο που... απασχολεί τους εργαζόμενους γιατί αυτοί έχουν να χάσουν από αυτή την ιστορία και έχουν να χάσουν πολλά.

Οσο γι' αυτά που λέει ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ότι δηλαδή έχουμε 500.000 άνεργους και κάτι πρέπει να τους κάνουμε, να τον πληροφορήσουμε (αν και θα έπρεπε να το ξέρει από τη θητεία του ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ) ότι... δεν τους δημιούργησαν τα συνδικάτα αυτούς τους άνεργους.

Κυβερνητικές πολιτικές τους δημιούργησαν, κι αν δεν το έχει παρατηρήσει από το 1981 το δικό του κόμμα είναι στην εξουσία με ένα μικρό διάλειμμα.

Αν το πρόβλημά του τώρα είναι στην... πρόσθεση, ας καθίσει να μετρήσει πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν από τότε, ας αθροίσει τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν και θα του βγει το νούμερο.

Οσο για κάτι άλλα που λένε εκεί στο υπουργείο Εργασίας, ότι δηλαδή η ανεργία αυξάνεται από τη «νομοτελειακή» μείωση του αγροτικού πληθυσμού, να τους θυμίσουμε ότι άλλα λέγανε την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οτι δηλαδή, δίνουν κίνητρα στους νέους αγρότες και δημιουργούν δουλιές.

Να μη ξεχάσουμε, όμως, πως ο Χρήστος Πρωτόπαππας είχε και στα χτεσινά «Νέα» συνέντευξη. Φαίνεται έχει αναλάβει το πλασάρισμα και την προβολή των κυβερνητικών μέτρων.

Αλήθεια, πώς γίνεται και σχεδόν πάντα, την πλέον... βρόμικη δουλιά στις αντεργατικές κυβερνητικές επιχειρήσεις, την αναλαμβάνουν πρώην συνδικαλιστές..; Το 'χει η τύχη τους φαίνεται...

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

Ηκυβέρνηση όλο αυτό το τελευταίο διάστημα παρακολουθούσε τα δάση της χώρας μας, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και δεκάδες σπίτια να γίνονται παρανάλωμα του πυρός από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Υπουργοί περιφέρονταν στα μέτωπα των πυρκαγιών προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ρίχνοντας τα βάρη πότε στους εμπρηστές και πότε στις...«ακραίες καταστάσεις»! Κανείς τους δεν ένιωσε την ανάγκη και της ελάχιστης αυτοκριτικής. Κανείς δε στάθηκε απέναντι στον καθρέφτη, προκειμένου να αναλάβει - έστω - κι ένα μερίδιο της εγκληματικής ευθύνης. Ολα γι' αυτούς ήταν καλά καμωμένα: Και οι δασοκτόνοι νόμοι που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών, και ευνοούν την ασύδοτη κερδοσκοπία με τη γη και το περιβάλλον. Και η διάλυση της δασικής υπηρεσίας. Και η απώλεια κάθε είδους συντονισμού στην καταπολέμηση των πυρκαγιών με το σχήμα πυρόσβεσης το οποίο επέλεξαν...

Πολλοί πιστεύουν ότι η ταχτική της κυβέρνησης απέναντι σε όποια καταστροφή με τη δικαιολογία των «ακραίων» φυσικών φαινομένων ξεπερνά τα όρια του εμπαιγμού. Ετσι και τώρα. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι φτηνές δικαιολογίες και τα κροκοδείλια δάκρυα, άρχισαν τα παχιά λόγια περί δήθεν πλήρους αποκατάστασης των πληγέντων. Ποιας αποκατάστασης; Μα «με τα ίδια μέτρα που εξαγγέλθηκαν και για τους σεισμόπληκτους της Αθήνας», βροντοφωνάζει ανερυθρίαστα σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση!

Πρόκειται για κοροϊδία πρώτου μεγέθους, καθώς όλοι πλέον ξέρουν πως οι σεισμόπληκτοι της Αθήνας έχουν αφεθεί στο έλεος της μοίρας τους. Δέκα και πλέον μήνες μετά τους σεισμούς και η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ομολογεί ότι το έργο της αποκατάστασης προχωρά με βήματα πιο σιγανά από αυτά της χελώνας. Ακόμη και οι κατεδαφίσεις των κτιρίων που έπαθαν ανεπανόρθωτες βλάβες από το σεισμό δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε κατά 50%! Κι ας μη μιλήσει κανείς για την ουσιαστική αποκατάσταση, δηλαδή την ανακατασκευή ή επισκευή των τραυματισμένων κτιρίων. Οι κάτοχοί τους συνθλίβονται στις Συμπληγάδες της γραφειοκρατίας και των τιμολογίων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση και δεν καλύπτουν ούτε το 50% του πραγματικού κόστους. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: μέχρι τώρα ούτε το 5% των σεισμοπλήκτων δεν έχει καταφέρει να πάρει την περιβόητη - έστω ανεπαρκή - στεγαστική συνδρομή για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους...

Αυτή είναι λοιπόν η αποκατάσταση που υπόσχεται η κυβέρνηση τώρα και στους πυρόπληκτους. Δεν πρέπει κανείς να τρέφει αυταπάτες. Αυτοί που επλήγησαν, άλλωστε, δεν ήταν κάποιοι περιώνυμοι εφοπλιστές, τραπεζίτες ή μεγαλοβιομήχανοι - ούτε καν «επενδυτές» του Χρηματιστηρίου - για να σπεύσει η κυβέρνηση να τους αποκαταστήσει τις ζημιές στο ακέραιο και χωρίς πολλές - πολλές διατυπώσεις. Κάτοικοι κυρίως ορεινών χωριών, αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχασαν μέσα σε λίγα λεπτά το βιος τους ήταν οι άνθρωποι. Αυτούς θα σκεφτεί; Εδώ κινδυνεύουμε να χάσουμε τη «μεγάλη ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων», όπως ανησυχεί ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μόλις κατορθώσαμε να ανεβούμε στο τρένο της ΟΝΕ...

Δε θα πρέπει να τρέφει κανείς αυταπάτες. Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά να παίζει το χαρτί της κοροϊδίας. Γι' αυτό - για να μην περιέλθουν και οι πυρόπληκτοι στη δυσχερή θέση των σεισμόπληκτων της Αθήνας, μόνο ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της συσπείρωσης, του αγώνα και της διεκδίκησης. Να μην αφήσουν να τους παρασύρει το απατηλό βουητό των σειρήνων. Να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί τους σαλτιμπάγκους...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ