ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
G8 - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
«Κόλπα» ενόψει της Συνόδου

ΤΟΚΙΟ.-

Η Σύνοδος των Οκτώ (G8) ισχυροτέρων του πλανήτη θα ανοίξει αύριο τις πύλες της, παρά την καθυστέρηση για ένα 24ωρο του Αμερικανού Προέδρου να φτάσει στην Ιαπωνία, καθώς «καταβάλλει υπερπροσπάθειες» για να κομίσει αποτελέσματα στους ετέρους συνομιλητές όσον αφορά το Μεσανατολικό και κατ' αυτόν τον τρόπο ίσως να αντιμετωπίσει καλύτερα τις πιέσεις που σίγουρα θα ασκηθούν όσον αφορά τον αντιπυραυλικό σύστημα NMD, κυρίως από τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα του αντιβαλλιστικού συστήματος, οι διαφωνίες που θα εγερθούν μάλλον θα πρέπει να θεωρηθούν και δεδομένες και οξύτατες. Ανάλογο κλίμα θα επικρατήσει και όσον αφορά στα Βαλκάνια, αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου, όπως και για τα οικονομικά ζητήματα. Με αυτή την προοπτική, τι καλύτερο για τις ΗΠΑ, να επιλύσουν κυριολεκτικά στο παραπέντε μία σημαντική εμπορική διαφωνία με την Ιαπωνία που υφίστανται επί μακρό χρονικό διάστημα. Μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν 9 ώρες, η Ιαπωνία συμφώνησε - στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της ιαπωνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς - να μειώσει τα τέλη διασύνδεσης τα οποία καταβάλουν οι ξένες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, κατά 35% στο τέλος της επόμενης διετίας. Η ισχύς της συμφωνίας είναι αναδρομική από 1ης Απριλίου 2000, ημερομηνία έναρξης του νέου οικονομικού έτους των ιαπωνικών επιχειρήσεων.

Πάντως, στις κινήσεις στρατηγικής εντάσσεται και η «εμμονή» του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, για να μην παραγραφεί το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας, όπως τόνισε και πάλι σε συνέντευξη προς την ιαπωνική εφημερίδα «Γιομιούρι Σιμπούν», δύο μέρες πριν την έναρξη της Συνόδου της G8, στην Οκινάουα της νοτίου Ιαπωνίας. Αντιθέτως, τονίζει ο Σρέντερ, η χώρα του - που αποτελεί τον κύριο πιστωτή της Ρωσίας - είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει την πιθανότητα ανακατανομής του χρέους.


ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ολοένα περισσότερες οι «ανησυχίες» για τον ιρανικό πύραυλο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ανησυχία και αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η δεύτερη δοκιμή του ιρανικού πυραύλου «Sahab 3», πυραύλου εδάφους - εδάφους, με βεληνεκές, περίπου, 1.300 χιλιόμετρα. Μετά το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη βαθιά ανησυχία της έσπευσε να εκφράσει και η Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Ντιριόζ, τόνισε ότι ο νέος ιρανικός πύραυλος έχει τη δυνατότητα να πλήξει την τουρκική πρωτεύουσα, όπως ακριβώς μπορεί να κάνει και με τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Ο Ντιριόζ επανέλαβε σχεδόν τους ίδιους ισχυρισμούς με την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ, υποστηρίζοντας ότι η τακτική του Ιράν μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική κούρσα εξοπλισμών όλες τις χώρες της περιοχής.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, είχε απαντήσει στις διαμαρτυρίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι δεν είναι παρά ένα πρόσχημα για να δικαιολογηθεί η δική τους κούρσα εξοπλισμών. Οι εκτιμήσεις του, πάντως, φαίνεται να επιβεβαιώνονται, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, επικαλούμενος τον κίνδυνο που αποτελεί η βελτίωση του ιρανικού εξοπλισμού, υπερθεμάτισε υπέρ της αναγκαιότητας ανάπτυξης ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας πάνω από τις ΗΠΑ.

Ανανέωση της έντασης και στο άλλο «μέτωπο» με το Ισραήλ

Συνέχεια στο δικαστικό σίριαλ των 10 εβραίων Ιρανών πολιτών που καταδικάστηκαν την 1η Ιούλη από το δικαστήριο της πόλης Σιράζ, στο νότιο Ιράν, ως ένοχοι για κατασκοπία υπέρ του Ισραήλ. Οι συνήγοροί τους κατέθεσαν, χθες, έφεση για τους επτά από αυτούς, ενώ σήμερα αναμένεται να εφεσιβάλουν την απόφαση και οι υπόλοιπους τρεις, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε μεγαλύτερες ποινές. Υπενθυμίζεται ότι, παρά τις αντιδράσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι 10 εβραίοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 4 έως 13 χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ