Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
G8 - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
«Κόλπα» ενόψει της Συνόδου

ΤΟΚΙΟ.-

Η Σύνοδος των Οκτώ (G8) ισχυροτέρων του πλανήτη θα ανοίξει αύριο τις πύλες της, παρά την καθυστέρηση για ένα 24ωρο του Αμερικανού Προέδρου να φτάσει στην Ιαπωνία, καθώς «καταβάλλει υπερπροσπάθειες» για να κομίσει αποτελέσματα στους ετέρους συνομιλητές όσον αφορά το Μεσανατολικό και κατ' αυτόν τον τρόπο ίσως να αντιμετωπίσει καλύτερα τις πιέσεις που σίγουρα θα ασκηθούν όσον αφορά τον αντιπυραυλικό σύστημα NMD, κυρίως από τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα του αντιβαλλιστικού συστήματος, οι διαφωνίες που θα εγερθούν μάλλον θα πρέπει να θεωρηθούν και δεδομένες και οξύτατες. Ανάλογο κλίμα θα επικρατήσει και όσον αφορά στα Βαλκάνια, αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου, όπως και για τα οικονομικά ζητήματα. Με αυτή την προοπτική, τι καλύτερο για τις ΗΠΑ, να επιλύσουν κυριολεκτικά στο παραπέντε μία σημαντική εμπορική διαφωνία με την Ιαπωνία που υφίστανται επί μακρό χρονικό διάστημα. Μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν 9 ώρες, η Ιαπωνία συμφώνησε - στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της ιαπωνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς - να μειώσει τα τέλη διασύνδεσης τα οποία καταβάλουν οι ξένες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, κατά 35% στο τέλος της επόμενης διετίας. Η ισχύς της συμφωνίας είναι αναδρομική από 1ης Απριλίου 2000, ημερομηνία έναρξης του νέου οικονομικού έτους των ιαπωνικών επιχειρήσεων.

Πάντως, στις κινήσεις στρατηγικής εντάσσεται και η «εμμονή» του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, για να μην παραγραφεί το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας, όπως τόνισε και πάλι σε συνέντευξη προς την ιαπωνική εφημερίδα «Γιομιούρι Σιμπούν», δύο μέρες πριν την έναρξη της Συνόδου της G8, στην Οκινάουα της νοτίου Ιαπωνίας. Αντιθέτως, τονίζει ο Σρέντερ, η χώρα του - που αποτελεί τον κύριο πιστωτή της Ρωσίας - είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει την πιθανότητα ανακατανομής του χρέους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ