Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση

ΚΟΣΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η ένταση είναι και πάλι παρούσα, ενώ οι διαδηλώσεις και οι αντιδράσεις των Σέρβων της «διχοτομημένης» πόλης Κόσσοβσκα Μιτρόβιτσα, συνεχίστηκαν και χτες για τρίτη μέρα. Το γεγονός αυτό έκανε τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, προκειμένου να μπορέσουν να θέσουν τα πράγματα υπό έλεγχο, να ενισχύσουν την παρουσία τους και τα μέτρα σε όλους σχεδόν τους τομείς του σερβικού τμήματος της πόλης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της KFOR, τα 145 μέλη της αστυνομίας του ΟΗΕ που σταθμεύουν στο βόρειο τμήμα της πόλης - από το συνολικό αριθμό των 550 που βρίσκονται συνολικά σε όλη την πόλη και γύρω από αυτή - είναι σε κατάσταση συναγερμού. Το ίδιο και τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, που βρίσκονται παντού, στα αστυνομικά τμήματα, στις εγκαταστάσεις και κυρίως στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ, που χωρίζει την πόλη αλλά και τους κατοίκους, στα δύο.

Τα πάντα ξεκίνησαν τη νύχτα της Δευτέρας, όταν οι γαλλικές δυνάμεις της KFOR συνέλαβαν τον Ντάλιμπορ Βούκοβιτς, 24 χρονών και μέλος της ομάδας ελέγχου διάβασης προς το σερβικό τομέα της πόλης, με την κατηγορία ότι «παρενόχλησε» έναν Αλβανό Κοσσοβάρο. Από εκείνη τη στιγμή οι Σέρβοι της Κόσσοβκσα Μιτρόβιτσα δεν έχουν σταματήσει να διαμαρτύρονται, ενώ χτες, Τετάρτη, πραγματοποίησαν δύο διαδηλώσεις απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του. Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, ενώ η Σούζαν Μανουέλ, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, έκανε λόγω, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», για επίθεση 20 Σέρβων κατά δύο αξιωματικών του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον , που σήμερα βρίσκεται στη Βοσνία και επισκέφτηκε την Τρίτη το Κόσσοβο, προειδοποίησε λίγο πριν την αναχώρησή του τους Αλβανούς του Κοσσόβου ότι η βία κατά των Σέρβων μπορεί να προκαλέσει τη διαίρεση της επαρχίας σε εθνικά καντόνια. Ο Ρόμπερτσον είπε ότι το ΝΑΤΟ, όπως και οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσσόβου, οι οποίοι είναι πλειοψηφία, αντιτάσσονται στον χωρισμό της επαρχίας σε καντόνια, μπορεί όμως αυτό να είναι η μόνη λύση που θα επιτρέψει στους Σέρβους και τις άλλες μειονότητες να παραμείνουν στο Κόσσοβο παρά τις σε βάρος τους επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ