ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απευθείας εμπόριο με το ψευδοκράτος προωθεί η ΕΕ

Με υπόγειους τρόπους η λυκοσυμμαχία επιχειρεί να αναγνωρίσει έμμεσα το κατοχικό καθεστώς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα προσπάθεια για την ενεργοποίηση της διαδικασίας έγκρισης του κανονισμού για απευθείας εμπόριο ανάμεσα στην ΕΕ και στα Κατεχόμενα στην Κύπρο επιχειρούν οι Βρυξέλλες, μέσω του αρμόδιου επιτρόπου σε ζητήματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, και στη βάση των προβλέψεων της Συνθήκης της Λισαβόνας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός έχει μπλοκαριστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς επί της ουσίας αποτελεί άτυπη αναγνώριση των κατοχικών αρχών. Ωστόσο, η ΕΕ φαίνεται να προχωρά τη διαδικασία και ο αρμόδιος επίτροπος έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία έγκρισης, από τις 17 του Μάρτη, μέσω της Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατήγγειλε τον Στ. Φούλε για «ανακίνηση ενός νεκρού ζητήματος». Μίλησε για «σοβαρό φάουλ» και πολιτικά λανθασμένη ενέργεια από πλευράς Φούλε, καθώς εδώ και τρία χρόνια δεν υπάρχει πουθενά στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής ή του Συμβουλίου ένα τέτοιο ζήτημα.

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι δεν είναι «τόσο απλό το ζήτημα γι' αυτούς που πιθανόν να θέλουν να επαναφέρουν το θέμα του απευθείας εμπορίου», προσθέτοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία και επιχειρήματα έχει και διαβήματα κάνει και τις επαφές της αναπτύσσει ακριβώς για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα».

Ο Στ. Στεφάνου απέκλεισε ακόμα κάθε ενδεχόμενο να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν σχετικά με τις συνομιλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά και τις δηλώσεις του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Οζντίλ Ναμί, που υποστήριξε ότι το κείμενο «είναι σχεδόν έτοιμο».

Σήμερα, οι Δ. Χριστόφιας και Μ. Ταλάτ αναμένεται να έχουν την τελευταία συνάντησή τους για το Κυπριακό, πριν τις αποκαλούμενες εκλογές στο ψευδοκράτος, στις 18 του Απρίλη, με τη διαδικασία να παγώνει μέχρι την «εκλογή» νέου ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος.

Χτες ξεκίνησαν και οι εργασίες για την κατασκευή του δρόμου Πύργου - Λιμνήτη και τη διάνοιξη του οδοφράγματος. Τα εγκαίνια του έργου πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, του Μ. Ταλάτ, του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, κ.ά.

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ
Σύμφυτα με το ρόλο των δυνάμεων καταστολής

Οι ίδιοι που φώναζαν τα κατάπτυστα συνθήματα ματοκύλισαν τους απεργούς ναυτεργάτες το Μάη του 2002 στο λιμάνι του Πειραιά

Οι επίλεκτοι του Λιμενικού και των εφοπλιστών ποδοπατούν απεργούς ναυτεργάτες το Μάη του 2002
Οι επίλεκτοι του Λιμενικού και των εφοπλιστών ποδοπατούν απεργούς ναυτεργάτες το Μάη του 2002
Αρχίζει σήμερα η Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό που διαδραματίστηκε στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα, την 25η Μαρτίου, όταν διμοιρία ένστολων της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού Σώματος, που συμμετείχε στην παρέλαση, φώναξε ρατσιστικά και εθνικιστικά συνθήματα.

Επί της ουσίας, πρόκειται για διαδικασία που γίνεται για τα «μάτια του κόσμου», καθώς είναι πασίγνωστο ότι τα Σώματα αυτά, όπως η ΜΥΑ, η οποία ανήκει στις δυνάμεις καταστολής, εκπαιδεύονται με τα «ιδανικά» του ρατσισμού, του εθνικισμού και συνολικά των αρχών που συμφέρουν τους εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο, τους ιμπεριαλιστές.

Γνωρίζοντας ακριβώς την αποστολή και τον τρόπο εκπαίδευσης τέτοιων μηχανισμών καταστολής, το γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. σχολίασε τις προάλλες:

«Αυτοί οι οποίοι διακινδυνεύουν καθημερινά την σωματική τους ακεραιότητα για την τιμή της πατρίδας, διώκονται γιατί χρησιμοποίησαν συνθήματα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τη σημαία του Εθνους. Αντιθέτως, εκείνοι που παρήλασαν με συνθήματα ξένα προς την ημέρα (σ.σ. οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ), είναι οι τιμητές. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει χάσει το μέτρο. Τον καλούμε, για όσο διάστημα παραμένει στο υπουργείο, να επιδείξει τη δέουσα αυτοσυγκράτηση».

Προς επίρρωση των παραπάνω, να σημειωθεί ότι η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών είναι η ίδια μονάδα που το 2002, με εντολή του τότε υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ανωμερίτη και υπό την καθοδήγηση του εφοπλιστή Αγούδημου, επιτέθηκε στους απεργούς ναυτεργάτες και ματοκύλισε το λιμάνι.

Καταγγελίες και στοιχεία που ήρθαν στο φως δείχνουν ότι τα ρατσιστικά και εθνικιστικά συνθήματα που φώναξαν οι ΜΥΑτζήδες, κυριαρχούν και κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Ο επικεφαλής της διμοιρίας, για τον οποίο το υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη», επαίρεται ότι τον έθεσε σε διαθεσιμότητα, έχει υποβάλει την παραίτησή του εδώ και 15 μέρες, γιατί συνταξιοδοτείται. Πληροφορίες θέλουν και άλλους πρωταγωνιστές των συνθημάτων να διατηρούν σχέσεις με εθνικιστικές οργανώσεις και πιο συγκεκριμένα με τη «Χρυσή Αυγή».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα ούτε μία ΕΔΕ που να αφορά τέτοιου είδους περιστατικά, ή τον άγριο ξυλοδαρμό ακόμα και μέχρι θανάτου, μεταναστών από λιμενικούς, δεν έχει καταλήξει στην τιμωρία του οποιουδήποτε.

Αξιοπρόσεκτα αντανακλαστικά

Στο μεταξύ, τουλάχιστον ερωτηματικά προκαλεί η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση της Αλβανίας αντέδρασε στα ρατσιστικά συνθήματα, επιχειρώντας να τα αξιοποιήσει για τα δικά της συμφέροντα και παιχνίδια στην περιοχή.

Ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιλίρ Μέτα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει σοβαρά μέτρα και να τιμωρήσει όσους ευθύνονται για τη «σκανδαλώδη και καταδικαστέα ενέργεια», που «προξενεί τριγμούς στη φιλία και στο εποικοδομητικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χώρων». Το Σάββατο, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις «αγανακτισμένων» Αλβανών μπροστά στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα.

Από τη μεριά του, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Τίρανα, Νικόλαος Πάζιος, ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό, υποστηρίζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ερευνήσει εμπεριστατωμένα το περιστατικό και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Η πρέσβειρα της Ελλάδας στα Σκόπια, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, έδωσε εξηγήσεις χτες στον υφυπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Πέτροβ για τα εθνικιστικά και ρατσιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση. Η ίδια μίλησε για «μεμονωμένο περιστατικό στο οποίο δεν θα πρέπει να δοθούν μεγαλύτερες διαστάσεις για πολιτικούς ή άλλους σκοπούς» που η Αθήνα καταδικάζει απερίφραστα.

Συγκεντρώσεις - περιοδείες

Συγκεντρώσεις και περιοδείες σε πόλεις και χωριά διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Σήμερα, Τρίτη 30 Μάρτη, προγραμματίζονται, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω δραστηριότητες:

  • Συγκέντρωση εργαζομένων διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Τεχνικών Εταιρειών του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλ. Κάνιγγος), με ομιλητή τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Περιοδεία στη 1 μ.μ., στο «Πράκτικερ» στο Ελληνικό, με επικεφαλής τον Σπύρο Μπότση.
  • Περιοδεία στο ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ», στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, στη 1 μ.μ., με την βουλευτή του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντανακλούν τις αξίες πλουτοκρατίας - ΝΑΤΟ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιο το Σάββατο για τα εθνικιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, από τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ας μην παριστάνει η κυβέρνηση την έκπληκτη και τον εξυγιαντή, γιατί όσο οι ένοπλοι μηχανισμοί διαπαιδαγωγούνται με τις αξίες και τις αρχές της πλουτοκρατίας και του ΝΑΤΟ, τα αντιδραστικά ιδεολογήματα θα ανθούν στις γραμμές τους, είτε εκδηλώνονται ανοιχτά στις παρελάσεις, είτε όχι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ