Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απευθείας εμπόριο με το ψευδοκράτος προωθεί η ΕΕ

Με υπόγειους τρόπους η λυκοσυμμαχία επιχειρεί να αναγνωρίσει έμμεσα το κατοχικό καθεστώς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα προσπάθεια για την ενεργοποίηση της διαδικασίας έγκρισης του κανονισμού για απευθείας εμπόριο ανάμεσα στην ΕΕ και στα Κατεχόμενα στην Κύπρο επιχειρούν οι Βρυξέλλες, μέσω του αρμόδιου επιτρόπου σε ζητήματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, και στη βάση των προβλέψεων της Συνθήκης της Λισαβόνας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός έχει μπλοκαριστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς επί της ουσίας αποτελεί άτυπη αναγνώριση των κατοχικών αρχών. Ωστόσο, η ΕΕ φαίνεται να προχωρά τη διαδικασία και ο αρμόδιος επίτροπος έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία έγκρισης, από τις 17 του Μάρτη, μέσω της Επιτροπής Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατήγγειλε τον Στ. Φούλε για «ανακίνηση ενός νεκρού ζητήματος». Μίλησε για «σοβαρό φάουλ» και πολιτικά λανθασμένη ενέργεια από πλευράς Φούλε, καθώς εδώ και τρία χρόνια δεν υπάρχει πουθενά στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής ή του Συμβουλίου ένα τέτοιο ζήτημα.

Σε δηλώσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι δεν είναι «τόσο απλό το ζήτημα γι' αυτούς που πιθανόν να θέλουν να επαναφέρουν το θέμα του απευθείας εμπορίου», προσθέτοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία και επιχειρήματα έχει και διαβήματα κάνει και τις επαφές της αναπτύσσει ακριβώς για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα».

Ο Στ. Στεφάνου απέκλεισε ακόμα κάθε ενδεχόμενο να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν σχετικά με τις συνομιλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά και τις δηλώσεις του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Οζντίλ Ναμί, που υποστήριξε ότι το κείμενο «είναι σχεδόν έτοιμο».

Σήμερα, οι Δ. Χριστόφιας και Μ. Ταλάτ αναμένεται να έχουν την τελευταία συνάντησή τους για το Κυπριακό, πριν τις αποκαλούμενες εκλογές στο ψευδοκράτος, στις 18 του Απρίλη, με τη διαδικασία να παγώνει μέχρι την «εκλογή» νέου ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος.

Χτες ξεκίνησαν και οι εργασίες για την κατασκευή του δρόμου Πύργου - Λιμνήτη και τη διάνοιξη του οδοφράγματος. Τα εγκαίνια του έργου πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, του Μ. Ταλάτ, του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα στις συνομιλίες (2011-12-16 00:00:00.0)
Ξανάρχισαν οι συνομιλίες (2010-05-27 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις (2008-12-03 00:00:00.0)
Αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι (2008-06-07 00:00:00.0)
Για τη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ (2008-03-25 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο οι προσπάθειες για την επίλυσή του (2007-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ