Πέμπτη 27 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξανάρχισαν οι συνομιλίες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Με το κρίσμο ζήτημα του περιουσιακού πραγματοποιήθηκε χθες η επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις οι συνομιλίες για το περιουσιακό συνέχισαν από το σημείο όπου είχαν σταματήσει, αφού επαναβεβαιώθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών οι συγκλίσεις που προϋπήρχαν, όταν στις συνομιλίες εκπροσωπούσε την τουρκοκυπριακή κοινότητα ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο Δ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη συνάντηση «γενικά καλή» προσθέτοντας ότι «επαναβεβαιώθηκε η βάση με δήλωση του Α. Ντάουνερ, όπως αυτή διατυπώνεται στην έκθεση του γγ του ΟΗΕ», γεγονός που έκρινε ως θετικό.

Ο Α. Ντάουνερ μετά τη συνάντηση ανέγνωσε γραπτή δήλωση του Μπ. Μουν, στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η ειρηνευτική διαδικασία είναι σε ένα κρίσιμο σημείο και μια διευθέτηση είναι εντός των δυνατοτήτων σας και αυτή η ευκαιρία πρέπει να αδραχθεί, καθώς ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σας». Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται την επόμενη Πέμπτη, στις 10 το πρωί.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, δυναμιτίζει για ακόμα μία φορά τις συνομιλίες, απευθύνοντας «έκκληση» από το Καζαχστάν, στις «αδελφές χώρες της Τουρκίας να αγκαλιάσουν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», τους οποίους χαρακτήρισε «αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου», χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό «εθνικό ζήτημα της Τουρκίας». Ο Α. Γκιουλ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ερειστικός - παραπέμποντας για ακόμα μία φορά στο σχέδιο Ανάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ