Πέμπτη 27 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε γραμμή συναίνεσης για ασφαλιστικό - εργασιακά

Στηρίζει την ουσία των κυβερνητικών ανατροπών και πιέζει για τη διεύρυνσή τους

Συναίνεση στον σφαγιασμό των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των όσων περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, που κατά τα άλλα καταψήφισε.

Η ΝΔ, για δημαγωγικούς και ψηφοθηρικούς λόγους, κατακρίνει ορισμένα από τα αντιλαϊκά μέτρα, όπως η κατάργηση των συντάξεων χηρείας, αλλά επί της ουσίας στηρίζει την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και τη δραστική μείωση των συντάξεων. Είναι τέτοια η στήριξη που προσφέρει η ΝΔ ώστε δεν έχει βγάλει «κιχ» για υποχρεωτική εργασία 40 χρόνων, δηλαδή μέχρι θανάτου, ούτε βέβαια για τη μετατροπή της σύνταξης σε προνοιακό επίδομα.

Το μόνο μέτρο που αποδοκίμασε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος είναι η περικοπή των συντάξεων χηρείας. Προκειμένου μάλιστα να διασωθούν αυτές οι συντάξεις ο Π. Παναγιωτόπουλος πρότεινε στην κυβέρνηση να «προχωρήσει άμεσα σε αποκρατικοποιήσεις και σε περιστολή των δαπανών του δημοσίου».

Παράλληλα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τα επικοινωνιακά παιχνίδια που κάνει με αφορμή τις δήθεν πιέσεις από την τρόικα, «αντί να εστιάσει την προσοχή της στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων». Μάλιστα ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία του επειδή τα επικοινωνιακά παιχνίδια «πλήττουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης ως συνομιλητή της τρόικας»!

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Α. Σαμαράς, ο οποίος μιλώντας σε κομματική συνδιάσκεψη για τα άτομα με αναπηρία, υποστήριξε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό «σκείται πλέον με επικοινωνιακές μπλόφες». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί φορολογεί τις συντάξεις αναπηρίας αλλά και τα αναπηρικά βοηθήματα, προσβλέποντας στις ψήφους των ανθρώπων με αναπηρία, οι οποίοι όπως ανέφερε στη χώρα μας υπολογίζονται σε 800 χιλιάδες μέχρι ένα εκατομμύριο.

Η ηγεσία της ΝΔ έχει ταχθεί επίσης υπέρ της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, δηλαδή στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στην απελευθέρωση των απολύσεων, στη δραστική μείωση του κατώτατου μισθού.

Εσωκομματικές κάλπες

Το ενδιαφέρον ωστόσο της Ρηγίλλης το επόμενο διάστημα είναι στραμμένο στις εσωκομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν τις επόμενες βδομάδες ενόψει του τακτικού συνεδρίου στα τέλη του Ιούνη. Ο πρώτος γύρος διεξάγεται την ερχόμενη Κυριακή, όπου τα μέλη της ΝΔ θα ψηφίσουν για την εκλογή προέδρων ΝΟΔΕ και προέδρων τοπικών οργανώσεων, ενώ στις 13 Ιούνη θα εκλέξουν τους συνέδρους.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι τα εγγεγραμμένα μέλη της ΝΔ που μπορούν να ψηφίσουν ανέρχονται στις 965.000, φροντίζοντας ωστόσο να χαμηλώσει τον πήχυ της συμμετοχής καθώς όπως είπε αυτές οι εσωκομματικές εκλογές έχουν «τοπικό χαρακτήρα».

Το βέβαιο είναι ότι η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές θα επηρεαστεί και από τις εσωκομματικές αντιθέσεις, αλλά και τη διαγραφή της Ντ. Μπακογιάννη. Ηδη γαλάζια στελέχη από όλη τη χώρα που την υποστήριξαν για την αρχηγία δηλώνουν ότι αποχωρούν από τη ΝΔ (χαρακτηριστική περίπτωση η Λαρισαία Θέκλα Παρασκεούδη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ και υποψήφια βουλευτής στη Λάρισα), καταγγέλλοντας τη νέα ηγεσία, ενώ εμφανίζονται έτοιμα να ακολουθήσουν την πρώην υπουργό στο εγχείρημά της για νέο κόμμα, όποτε το επιχειρήσει.

Από τη Ρηγίλλης περιμένουν ότι στις περιοχές, με πρώτη την Κρήτη, που η Ντ. Μπακογιάννη είχε συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά, η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές θα είναι αισθητά μειωμένη, αλλά εκτιμούν ότι ενδεχόμενη ίδρυση νέου κόμματος από την πρώην υπουργό δεν έχει καμία τύχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ