Πέμπτη 27 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Μπαράζ εκβιασμών και παραπλάνησης

Βασική της προτεραιότητα να εμποδίσει με κάθε τρόπο την ολόπλευρη ενίσχυση των ταξικών αγώνων

Οργανωμένοι στα ταξικά συνδικάτα οι εργάτες μπορούν να απαντήσουν στην αντιασφαλιστική επίθεση
Οργανωμένοι στα ταξικά συνδικάτα οι εργάτες μπορούν να απαντήσουν στην αντιασφαλιστική επίθεση
Σε ένα μπαράζ εκβιασμών και παραπλάνησης των εργαζομένων καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει και να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου τα αντεργατικά μέτρα του μνημονίου. Τον εκβιασμό αυτό υπηρετεί και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η οποία εμφανίζεται δήθεν να αντιμάχεται τους όρους που έχει συνυπογράψει με την «τρόικα» για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί ούτε ένα «νι» από τους όρους του μνημονίου. Οι λεονταρισμοί του Α. Λοβέρδου στις τηλεοπτικές οθόνες προετοιμάζουν το έδαφος για να επιβληθούν οι ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση με τις οποίες καταργείται η δημόσια κοινωνική ασφάλιση και οι συντάξεις αλλά και να σαρωθούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα (απελευθέρωση απολύσεων, αποζημιώσεις, κατώτεροι μισθοί, συλλογικές συμβάσεις).

Τα μέτρα που προωθούνται με το μνημόνιο αποτελούν ένα ισχυρό αντεργατικό κοκτέιλ που θα καταρρακώσουν τη ζωή της εργατικής οικογένειας. Και αυτό γιατί οι ανατροπές στο ασφαλιστικό συνδυασμένες με την αγορά εργασίας που θα χειροτερεύσει δραματικά θα οδηγήσουν επί της ουσίας το μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης σε αδυναμία κατοχύρωσης κάποιος ανθρώπινης σύνταξης.

Ενας στους τέσσερις δε μαζεύει ούτε 129 ένσημα!

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι της χώρας μας θα υποχρεώνονται να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΚΑ (2008) για την Απασχόληση, θα πρέπει να δουλεύουν, κατά μέσο όρο, σαράντα οχτώ ολόκληρα χρόνια για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, που αντιστοιχεί σε 35 χρόνια εργασίας. Σε αυτά προσδιορίζεται ο αριθμός των ασφαλισμένων και το σύνολο ημερών εργασίας, για όλες τις κοινές επιχειρήσεις (δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές).

Σύμφωνα με αυτά, το σύνολο των εργαζομένων (2.432.927), εργάζεται για 532.925.564 ημέρες ασφάλισης (ένσημα), καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ετσι, προκύπτει ότι κατά μέσο όρο ένας εργαζόμενος συγκεντρώνει 219 ένσημα το χρόνο!

Δηλαδή κατά μέσο όρο για να εξασφαλίσει ένας εργαζόμενος πλήρη σύνταξη με 35 χρόνια εργασίας (10.500 ημέρες ασφάλισης) πρέπει να βρίσκεται στην παραγωγή 48 ολόκληρα χρόνια. Επιπλέον, το 23% των εργαζομένων μαζεύουν λιγότερα από 129 ένσημα το χρόνο: άρα ακόμη και μετά από 35 χρόνια στην παραγωγή δε θα έχει «κολλήσει» τα απαιτούμενα 4.500 ένσημα!

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική σε κλάδους όπως οι Κατασκευές. Είναι ενδεικτικό ότι ένας οικοδόμος, στην καλύτερη περίπτωση, κάνει ... 150 μεροκάματα το χρόνο. Μάλιστα ένα μεγάλο κομμάτι των εργατών του κλάδου δε συμπληρώνει καν τα 100 ένσημα που απαιτούνται πλέον για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ