Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε αδιέξοδο οι προσπάθειες για την επίλυσή του

Δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια

«Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, γιατί η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθούν να δημιουργήσουν δεύτερο κράτος στην Κύπρο». Το δήλωσε σε εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος της Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

Σύμφωνα με τον Δ. Χριστόφια, κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση επαναφέρουν συνεχώς το θέμα του απευθείας εμπορίου των Τουρκοκυπρίων με την Ενωση και αντί να βοηθήσουν στην εξεύρεση δίκαιης λύσης, ασκούν όλο και μεγαλύτερες πιέσεις, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την Κυπριακή Δημοκρατία και τη συνεχιζόμενη κατοχή. «Δυστυχώς η λύση του Κυπριακού», είπε ο Δ. Χριστόφιας, «εξαρτάται από την ικανοποίηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας», ενώ υποστήριξε ότι το Κυπριακό «μπορεί να λυθεί ακόμα και αύριο, εάν αυτό συνάδει με τα συμφέροντα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων».

Ο Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε την αντιπολίτευση να συνταχθεί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις για να έχουν όλοι μαζί, τους ίδιους σκοπούς και επιδιώξεις και εξέφρασε την ελπίδα να δει την ερχόμενη βδομάδα στο Εθνικό Συμβούλιο τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, απέρριψε το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΑΚΕΛ από την κυβέρνηση του προέδρου Παπαδόπουλου λόγω της διαφωνίας του για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη από την 1η Γενάρη του ερχόμενου έτους.

Στις Βρυξέλλες ο Ταλάτ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ βρίσκεται από χτες στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει επαφές με επισήμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βασικό θέμα τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με τις χώρες - μέλη της Ενωσης.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, χτες το απόγευμα ο κ. Ταλάτ είχε συνάντηση με ξένους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση Επίτροπο, Ολι Ρεν.

Σήμερα το βράδυ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα μιλήσει σε κεκλεισμένων των θυρών δείπνο, που θα παραθέσει το «Transatlantic Institute» και στο οποίο έχουν προσκληθεί πρέσβεις, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διευθυντές εφημερίδων.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, ανακοίνωσε πως η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα κάνουν «κοινή αξιολόγηση του Κυπριακού» στην Αγκυρα στις αρχές Μάρτη. Ο Χ. Ερτσακιτζά ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία «επιθυμεί να συμβάλει στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού με υπευθυνότητα και μετά την αξιολόγηση θα ληφθεί απόφαση για τη στάση που θα τηρηθεί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Χ. Ερτσακιτζά είπε ότι δεν υπάρχει λόγος για αισιοδοξία αναφορικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «απομονώνει τους Τουρκοκύπριους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμασίες για τις απευθείας συνομιλίες (2008-08-19 00:00:00.0)
Αντιστέκεται στην προσπάθεια επιβολής απαράδεκτων λύσεων (2007-03-28 00:00:00.0)
Σε τηλεοπτική συζήτηση καλεί ο Ταλάτ τον Κύπριο Πρόεδρο (2006-04-18 00:00:00.0)
Συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων (2005-04-21 00:00:00.0)
Προς κυβέρνηση συνεργασίας στα Κατεχόμενα (2005-03-08 00:00:00.0)
Στο Εθνικό Συμβούλιο οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς (2004-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ