Τρίτη 24 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο Εθνικό Συμβούλιο οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο «έχει καθήκον να καταλήξει σε απόφαση για το τι πολύ συγκεκριμένα ζητεί η ελληνική κυπριακή πλευρά στο Κυπριακό».

Αργά ή γρήγορα, είπε, η ελληνική κυπριακή πλευρά θα έχει μπροστά της το καθήκον να ανταποκριθεί σε νέες πρωτοβουλίες του διεθνούς παράγοντα, για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

«Μια λύση που θα σέβεται τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων, και θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τις προσδοκίες ολόκληρου του κυπριακού λαού και όχι των ξένων», πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε επίσης ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να βρουν την κοινή συνισταμένη, για να ενώσουν τις προσπάθειές τους, ώστε με αλληλοκατανόηση των ανησυχιών και προσδοκιών των δύο κοινοτήτων, να φθάσουν σε μια επανενωμένη κοινή πατρίδα.

Σ' αυτήν την κοινή πατρίδα, είπε, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα δημιουργήσουν, μέσα από τη διαφορετικότητα, που προέρχεται από την εθνική τους καταγωγή και τις παραδόσεις τους, τον κοινό κυπριακό πολιτισμό.

Σε ισχύ κανονισμός της ΕΕ

Τέθηκε από χτες σε ισχύ ο κανονισμός που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ενωση, σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων διά μέσου της Πράσινης Γραμμής.

Ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι από χτες το τουρκοκυπριακό επιμελητήριο μπορεί να εκδίδει πιστοποιητικό προέλευσης των προϊόντων, ύστερα από εξουσιοδότηση και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως οποιαδήποτε προϊόντα κυκλοφορούν στις ελεύθερες περιοχές, μπορούν να διακινηθούν και στις αγορές της Ευρώπης. Εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξει η στάση του κατοχικού καθεστώτος, ώστε τα προϊόντα των ελεύθερων περιοχών να μην αντιμετωπίζονται ως προϊόντα που παράγονται σε ξένη χώρα και να μην ακολουθούνται διαδικασίες εισαγωγής σε τρίτο κράτος, όπως αυτές που επιχειρεί να επιβάλει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Κάτι τέτοιο, είπε, δημιουργεί την αίσθηση ότι υπάρχουν δήθεν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο και ότι γίνεται εισαγωγή από το ένα στο άλλο, κάτι το οποίο, πρόσθεσε, δεν είναι ούτε η πρόθεση, αλλά ούτε και το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπογράμμισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάνει βήματα για απλοποίηση της απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία έγιναν αποδεκτά, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η διακίνηση τουρκοκυπριακών προϊόντων προς τις ελεύθερες περιοχές ή ακόμη και προς την ενιαία αγορά.

Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η ίδια προσέγγιση αναμένεται και από το κατοχικό καθεστώς, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι πρώτα προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας και μετά προς όφελος του συνόλου του λαού. Διαφορετικά, πρόσθεσε, αυτό που συνεχώς επικαλείται ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για οικονομική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων θα καταστεί πραγματικότητα, αλλά θα είναι οι αποφάσεις του ψευδοκράτους που θα οδηγήσουν σε κάτι τέτοιο και όχι η συμπεριφορά της κυπριακής κυβέρνησης, είτε των Ελληνοκυπρίων ως καταναλωτές ή ως εμπορευόμενοι.

Στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος βρίσκεται από χτες στην Αθήνα, για να παρακολουθήσει αγωνίσματα στίβου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί επίσης με την κυπριακή αποστολή στο Ολυμπιακό Χωριό και θα παρακολουθήσει την τελετή λήξης.

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Μάριος Καρογιάν, ερωτηθείς κατά πόσον ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει οποιαδήποτε συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, που επίσης θα βρίσκεται στην Αθήνα για την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν έχει προγραμματιστεί οτιδήποτε. Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανησυχίες από πλευράς Αμερικανών για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την Κύπρο στην παραχώρηση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η Λευκωσία θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα και παραμέτρους και θα πάρει τις δέουσες αποφάσεις. Είπε ότι δεν υπήρξαν βολιδοσκοπήσεις για τη στάση της Κύπρου από άλλες χώρες της ΕΕ και πρόσθεσε:

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα βγάλει τα συμπεράσματά της και θα κάμει τις τοποθετήσεις της. Θα ήταν λανθασμένο να προδικάσουμε τη δική μας συμπεριφορά. Τη δεδομένη στιγμή θα κάμουμε τις επιλογές μας... Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και να τηρήσει δεσμεύσεις έναντι του κεκτημένου.

Τα βέτο είναι για τις μεγάλες χώρες και όχι για τις μικρές. Αν οι μεγάλοι πουν ναι στην Τουρκία, τα πράγματα παίρνουν μια άλλη τροχιά, αλλά δεν είμαστε δεδομένοι», είπε ο κ. Καρογιάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ