Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περί ... επιρροής

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΟ ΚΙ ΑΝ είναι ανέκδοτο. Η κυβέρνηση, λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρας, διασφαλίζει ότι εφεξής θα τιμωρείται η «παράνομη άσκηση επιρροής» του ιδιωτικού τομέα! Κι αυτό γιατί προώθησε σχετικό νόμο.

Μόνο που το πρόβλημα σε αυτή τη χώρα ουδέποτε ήταν η «παράνομη» άσκηση επιρροής. Το πρόβλημα ήταν και είναι η ...νόμιμη άσκηση επιρροής.

Αυτή που λέει πως οι κυβερνήσεις υλοποιούν κάθε απαίτηση των βιομηχάνων και των εφοπλιστών την ίδια ώρα που ψηφίζουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση όλα όσα ζητούν οι πολυεθνικές.

Ετσι, λοιπόν, στη σύγχρονη Ελλάδα, είναι δυνατόν να τιμωρηθεί ένας κρατικός λειτουργός αν προωθεί συγκυριακά συμφέροντα ενός συγκεκριμένου επιχειρηματία (αν και μόνο αν τον πιάσουν φυσικά). Τότε έχουμε ...παρανομία.

Οταν, όμως, μια ολόκληρη κυβέρνηση προωθεί τα συμφέροντα ενός ή περισσότερων επιχειρηματιών, σε αυτή την περίπτωση όλα είναι νόμιμα μια και το όλο εγχείρημα ονομάζεται «αναπτυξιακή πολιτική».

ΜΑΣ ΕΠΕΙΣΕ χτες ο Γιώργος Παπανδρέου στη συζήτηση για το νόμο - πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση (που είναι, όπως λέει, συγκεντρωτική) αυτός θέλει τα πανεπιστήμια ελεύθερα, χωρίς κρατικές εξαρτήσεις και με πλήρη αυτοτέλεια.

Οντως τα θέλει τόσο ελεύθερα ώστε να καταλήξουν ... φιλελεύθερα (με την κακή έννοια!).

Στους καιρούς μας όταν ακούς για τόση ...ελευθερία πρέπει να είσαι ιδιαίτερα κουμπωμένος. Στη ζούγκλα, ως γνωστόν, ελεύθερος είναι ο ισχυρότερος. Και στις κοινωνίες μας, αντίστοιχα, ελεύθερος είναι ο κυρίαρχος και φυσικά η ιδεολογία του.

«Η ΜΟΔΑ αντικατοπτρίζει το απόθεμα δημιουργικότητας της κάθε κοινωνίας». Οχι, δεν το είπε κανένας Ιταλός ή Γάλλος σχεδιαστής. Ο Νικήτας Κακλαμάνης το είπε που είναι δήμαρχος Αθήνας.


Γρηγοριάδης Κώστας

Σε μια πόλη όπου ο κόσμος δεν τολμάει να μπει στα μαγαζιά να ψωνίσει τα στοιχειώδη, ξεκινάει - όπως μας ανακοίνωσαν - βδομάδα ελληνικής υψηλής ραπτικής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ