Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα στις συνομιλίες

Επίσκεψη στην Ελλάδα χτες του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου

Στη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου απέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στέφανος Στεφάνου, την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στην Αθήνα, τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στη συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς επίσης και στα δύο κοινά ανακοινωθέντα που συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με τον πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για ένα κράτος, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα.

Ο Κύπριος εκπρόσωπος τόνισε ότι σε περίπτωση που η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία επί Ερογλου υπαναχωρεί και από προηγούμενες συγκλίσεις, οδηγηθεί στη λογική της συνομοσπονδίας ή των δύο κρατών, αυτό δε θα είναι αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αναφερόμενος στην πορεία της κυπριακής οικονομίας, διέψευσε ότι η χώρα είναι προ των πυλών του μηχανισμού δανειοδότησης της ΕΕ. Κατά την ολιγόωρη επίσκεψη του στην Αθήνα, ο Σ. Στεφάνου είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παντελή Καψή.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την παντελή έλλειψη προόδου στις απευθείας διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δε θα γίνουν βήματα ούτε μέχρι την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι συγκεκριμένοι κύκλοι επιθυμούν αδιέξοδο και έμμεση επιδιαιτησία, μέσα από μία διεθνή (ή πολυμερή) διάσκεψη, ανεξαρτήτως συγκλίσεων επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και ανεξαρτήτως συμφωνίας των δύο πλευρών.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της επιδιαιτησίας μέσω διεθνούς διάσκεψης έχει η Βρετανία, η οποία προσπάθησε να περάσει τη σχετική πρόνοια και στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που όμως δεν έγινε. Το ΑΚΕΛ, σε χτεσινή του ανακοίνωση, εξέφρασε την «έντονη δυσφορία του για την απαράδεκτη στάση της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε αυτή την κομβική συγκυρία για το Κυπριακό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ