Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Απαίτησε άμεσα μέτρα προστασίας για τους ανέργους

Προγράμματα - κοροϊδία των 130 μεροκάματων το χρόνο προτείνει η ηγεσία του υπουργείου

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας
Απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας για τους ανέργους, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποίησε χτες μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας καθώς και συνάντηση με τον υπουργό Γ. Κουτρουμάνη. Οικοδόμοι και άνεργοι του κλάδου βρέθηκαν έξω από το υπουργείο σε μια κινητοποίηση ενταγμένη στη χτεσινή Μέρα Πανελλαδικής Δράσης που αποφάσισε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, απαιτώντας μέτρα προστασίας για τους ανέργους με δεκάδες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα μπροστά στις 20 Δεκέμβρη.

Πιο συγκεκριμένα, ζήτησαν να δοθεί άμεσα έκτακτο επίδομα στους άνεργους οικοδόμους 1.400 ευρώ, καθώς επίσης και θεώρηση βιβλιαρίου Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τη συμπλήρωση των απαραίτητων ημερών ασφάλισης (50 ένσημα). Εκεί, η ηγεσία του υπουργείου, για μια ακόμη φορά έδειξε το πώς εννοεί την «αντιμετώπιση» της ανεργίας. Σε έναν κλάδο που η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο», η κυβέρνηση ζητά απ' τους οικοδόμους να δουλεύουν σε ...προγράμματα αυτεπιστασίας των δήμων (δηλαδή επισκευές συντήρησης, αναπαλαίωσης κτιρίων κλπ.), τα οποία έχουν «όριο» τα 130 μεροκάματα το χρόνο.

«Δηλαδή, στην ουσία, μας λέει ότι είναι μια λύση να μπορεί ο οικοδόμος να ζήσει με 100 μεροκάματα το χρόνο και να πληρώνεται το κάθε μεροκάματο με 20 ευρώ. Στην ουσία, μας οδηγούν σε εξαθλίωση. Θέλουν να βάλουμε σφραγίδα στην καταδίκη της ζωής μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, και συνέχισε: «Αυτά τα προγράμματα χρησιμοποιούνται σαν εργαλείο για να καταργηθούν οι ΣΣΕ, για να ρίξουν κι άλλο τα μεροκάματα».

«Προγράμματα για τους ανέργους», όπως αυτό, αποτελούν πάγια πολιτική των κυβερνήσεων και το μόνο που κάνουν είναι να σπρώχνουν ζεστό χρήμα στις τσέπες της εργοδοσίας, όπως για παράδειγμα πληρώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές των ανέργων. Οι οικοδόμοι απαιτούν να ανοίξουν τώρα έργα που έχει ανάγκη ο λαός (π.χ. αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, κατασκευής σχολείων, νοσοκομείων κλπ.), με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για τους οικοδόμους, με συλλογικές συμβάσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Μέσα από αυτά τα έργα θα βρουν μόνιμη και σταθερή δουλειά όλοι οι οικοδόμοι.

Μεθαύριο, Κυριακή 18 Δεκέμβρη, το Συνδικάτο διοργανώνει έκτακτη Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος), στις 9.30 π.μ.

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ανέργων της Ενωσης Λογιστών Αθήνας, απαιτώντας έκτακτο επίδομα ενός μισθού για όλους τους ανέργους του κλάδου, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, καθώς και απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας και επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Μακεδονίας του ΟΑΕΔ πραγματοποίησε χτες το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ