Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέα αντιλαϊκή κλιμάκωση και όξυνση των ανταγωνισμών

Συμμάχους εντός ΕΕ αναζητά η Μ. Βρετανία, δυναμώνοντας τις φυγόκεντρες τάσεις στη λυκοσυμμαχία

Εφαλτήριο για νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης θα αποτελέσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις αρχές του χρόνου, με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Την ίδια στιγμή όμως οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των αγορών και της λείας από την άγρια εκμετάλλευση των λαών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι επιβεβαίωσε χτες ότι η νέα Σύνοδος Κορυφής των 27 χωρών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Γενάρη - αρχές Φλεβάρη.

Την ίδια στιγμή, φανερή είναι η επιδίωξη της βρετανικής κυβέρνησης να χτίσει συμμαχίες με χώρες εντός και εκτός της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενισχύσει το δικό της πόλο απέναντι σε Γαλλία και Γερμανία, ενισχύοντας έτσι τους ανταγωνισμούς εντός της ΕΕ. «Και άλλες χώρες εκτός από τη Βρετανία έχουν επιφυλάξεις για τη συνθήκη που προωθούν Γερμανία και Γαλλία», δήλωσε με νόημα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με τους ηγέτες της Σουηδίας, της Ιρλανδίας και της Τσεχίας και διαπίστωσε πως μπορούν να χτιστούν συμμαχίες με άλλες χώρες, καθώς παρά το βρετανικό βέτο «δεν πρόκειται για περίπτωση 26 κρατών εναντίον ενός». Μάλιστα, ο Σουηδός πρωθυπουργός ομολόγησε ότι δε βλέπει πως θα περάσει μια τέτοια συμφωνία από το κοινοβούλιο της χώρας του, που δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης.

Η Ουγγαρία δηλώνει ότι δε θα στηρίξει μια συνθήκη που περιλαμβάνει εναρμονισμό των φόρων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Β. Ορμπαν και πρόσθεσε ότι οι όροι της συνθήκης δεν είναι ξεκάθαροι και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζήτησε περισσότερο χρόνο την προηγούμενη βδομάδα στη σύνοδο. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Νέκας δήλωσε ότι η Πράγα θα υπογράψει τη συνθήκη, μόνο αν υπάρξει ευρεία συμφωνία επί αυτής.

Στο Δουβλίνο, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν είπε ότι ίσως η κυβέρνηση υποχρεωθεί να θέσει τη νέα συνθήκη σε δημοψήφισμα. Οπως διευκρίνισε, όλα εξαρτώνται από τις διατυπώσεις του κειμένου της συνθήκης. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι, φέρεται να ομολόγησε στον Κάμερον πως θα είναι αδύνατον να αποφύγει το δημοψήφισμα, το οποίο είναι σίγουρο πως υπό τις παρούσες συνθήκες θα χάσει.

Κατά τη συνάντησή του με τους βουλευτές, ο Ντ. Κάμερον ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν έχει την πρόθεση να συνεισφέρει το ποσό των 30 δισεκατομμυρίων λιρών στο ΔΝΤ, όπως προβλέπεται από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για ενίσχυση του ΔΝΤ κατά 200 δισεκατομμύρια ευρώ, με σκοπό να βοηθήσει στη συνέχεια στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν υπέγραψε καμία δέσμευση έναντι του ΔΝΤ στις Βρυξέλλες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναθερμαίνουν το γνώριμο αντιλαϊκό σκηνικό (2015-07-25 00:00:00.0)
Συνάντηση Γιούνκερ - Κάμερον τη Δευτέρα (2015-05-23 00:00:00.0)
Πρόταση Κάμερον κατά της «ελεύθερης κίνησης προσώπων» (2013-11-29 00:00:00.0)
Στραγγαλίζει το λαό ο «ευρωμονόδρομος» (2012-05-19 00:00:00.0)
Ακονίζει τα νύχια της η αντιλαϊκή ΕΕ (2010-05-08 00:00:00.0)
Χρήμα και προνόμια στο κεφάλαιο, νέα δεινά στο λαό (2010-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ