Σάββατο 19 Μάη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στραγγαλίζει το λαό ο «ευρωμονόδρομος»

Τα εκβιαστικά προεκλογικά διλήμματα ενισχύουν με παρεμβάσεις τους τα τσακάλια της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας ότι λιτότητα και ανάπτυξη για τα μονοπώλια πάνε χέρι χέρι

Την «ανάγκη σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης» μεταξύ των ελληνικών «φιλοευρωπαϊκών κομμάτων» για να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων επισήμανε, χτες, η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, για να συνδράμει την ντόπια πλουτοκρατία και τα κόμματά της στην προπαγάνδιση του «ευρωμονόδρομου» ενόψει των εκλογών.

Το περιεχόμενο της συνομιλίας που έγινε με πρωτοβουλία της Α. Μέρκελ επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. «Η Α. Μέρκελ επανέλαβε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης πως περιμένουμε τις νέες εκλογές και πως επιθυμούμε εμείς και όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να δούμε μια νέα, λειτουργική κυβέρνηση», δήλωσε από το Βερολίνο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκέοργκ Στράιτερ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Π. Πικραμμένο, ο οποίος με τη σειρά του, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τη συγκρότηση «λειτουργικής κυβέρνησης» στην Ελλάδα ζήτησε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα αν το Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε: «Η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Είναι λυπηρό, όμως, που δεν έγινε δυνατή η συγκρότηση λειτουργικής κυβέρνησης. Αυτό θα πρέπει να είναι το μέλημα των επόμενων εκλογών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος με μήνυμά του προς τον Ελληνα ομόλογό του, Π. Μολυβιάτη, δήλωσε ότι «είναι λυπηρό που δεν έγινε δυνατή η συγκρότηση ισχυρής κυβέρνησης», σημειώνοντας μέσω του εκπροσώπου του ότι «αυτό θα πρέπει να είναι το μέλημα των επόμενων εκλογών».

Χτες, εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε τα σενάρια περί ύπαρξης σχεδίου για απομάκρυνση της Ελλάδας από το ευρώ. Είχε προηγηθεί η δήλωση του επιτρόπου για το Εμπόριο, Κάρελ Ντε Χουχτ, ότι η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζουν ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ. «Πριν από ενάμιση χρόνο ίσως να υπήρχε ο κίνδυνος αλυσιδωτών επιπτώσεων - είπε ο επίτροπος Εμπορίου στη συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα "De Standaard" - αλλά σήμερα υπάρχουν, τόσο μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και στην Κομισιόν, υπηρεσίες που εξετάζουν ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει».

Χέρι χέρι ανάπτυξη και λιτότητα

Δεν υπάρχει ανάπτυξη δίχως άγρια λιτότητα διαρκείας και φτηνή εργατική δύναμη, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται σε όλους τους τόνους από τους ηγέτες της ΕΕ, ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 23 του μήνα, διαλύοντας τις αυταπάτες περί «αλλαγής πλεύσης» που είχαν καλλιεργηθεί από τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» με αφορμή την εκλογή του Φρ. Ολάντ στη Γαλλία.

Ο ίδιος ο Φρ. Ολάντ στην τηλεδιάσκεψη που είχαν προχτές το βράδυ οι ηγέτες των τεσσάρων ισχυρότερων οικονομικά κρατών - μελών της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία) ενόψει της συνόδου του G8, συμφώνησε πλήρως «ως προς την αναγκαιότητα τόσο της δημοσιονομικής εξυγίανσης όσο και της ανάπτυξης», πράγμα που σημαίνει πλήρη εφαρμογή του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας και της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Το μόνο που συζητείται, είναι ένα συμπληρωματικό πακέτο με «αναπτυξιακά μέτρα» προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Τον Γάλλο Πρόεδρο «ξεμπρόστιασε» χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, δηλώνοντας ότι ο Φρ. Ολάντ θέλει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα «πιο γρήγορα από εμάς»! Σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV, ο Κάμερον δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα του Ολάντ «για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού του είναι στην πραγματικότητα πιο γρήγορο από αυτό που έχουμε εδώ στη Βρετανία». Σύμφωνα με τον Κάμερον, ο Ολάντ δεν προτείνει επιπρόσθετες δαπάνες στο πρόγραμμά του για την τόνωση της ανάπτυξης. «Λέει: "Δεν θέλω να τονώσω την οικονομία μέσω επιπρόσθετων δημόσιων δαπανών, επειδή στην πραγματικότητα, αυτές οφείλω να τις μειώσω"», πρόσθεσε ο Κάμερον, αναφερόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συνέχιση της γαλλογερμανικής συνεργασίας μετά την εκλογή του Φρ. Ολάντ στην Προεδρία της Γαλλίας: «Η γαλλογερμανική συνεργασία είναι ανεξάρτητη από το εκλογικό αποτέλεσμα στη μία ή στην άλλη χώρα. Οι εκλογές δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις συμφωνίες, υπάρχει συνέχεια. Υπό τον Πρόεδρο Ολάντ θα υπάρξουν νέοι άξονες στη Γαλλία, αλλά θεωρώ ότι η Γαλλία θα παραμείνει πιστή ως προς τις συμφωνίες αυτές», είπε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe1.

Στόχος για την Ελλάδα πρέπει να είναι τώρα η οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του χρέους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν - Μαρκ Ερό.«Η Ελλάδα χρειάζεται αναθέρμανση της οικονομίας της. Υπάρχουν (στην Ευρωπαϊκή Ενωση) αδιάθετοι διαρθρωτικοί πόροι και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να βοηθήσουμε να υπάρξει αυτή η αναθέρμανση ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική ανάταξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι «το αναπτυξιακό πακέτο» εξαντλείται στα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Σενάρια για το χρέος

Η παραμονή της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης είναι το κεντρικό σενάριο που διατυπώνει σε έκθεσή της η UBS, η οποία επισημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί μία νέα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, δηλαδή συνέχιση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Η UBS εξετάζει δύο σενάρια για την αναδιάρθρωση: Στο πρώτο, το «κούρεμα» 33% σε χρέη ύψους 181,9 δισ. ευρώ (όσο είναι το δάνειο από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης) θα έφερνε απώλειες 60,6 δισ. ευρώ ή το 0,50% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και στο δεύτερο, το «κούρεμα» 50% θα έφερνε απώλειες 91 δισ. ευρώ ή το 0,70% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή ο τρίτος στην ιεραρχία του ΔΝΤ, ο Κινέζος Ζου Μιν, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης πως η Ευρώπη μπορεί κάλλιστα να συνδυάσει την «ανάπτυξη και τη λιτότητα». «Υπάρχει ανάγκη να έχουμε και τα δύο, πρέπει να τα έχουμε και τα δύο, και μπορούμε να τα έχουμε και τα δύο», τόνισε σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον. Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Ανέφερε, για παράδειγμα, «τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, του τομέα των συντάξεων, τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς», και πάει λέγοντας.

Τέλος, με φόντο την καπιταλιστική κρίση που συνεχώς οξύνεται ξεκινάει σήμερα η Σύνοδος της Ομάδας των «8» στον «αποστειρωμένο» χώρο του προεδρικού θέρετρου Καμπ Ντέιβιντ. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, στη σύνοδο θα συζητηθούν «τα δεδομένα και οι προοπτικές για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, αναζητώντας πολιτικές που θα ισορροπούν μεταξύ της λιτότητας και της ανάπτυξης, αποφεύγοντας γεγονότα που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης». Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Ομπάμα θα πραγματοποιήσει κατ' ιδίαν συνάντηση, στο Λευκό Οίκο, με τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, με στόχο «να σχηματίσουν κοινό μέτωπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ