Σάββατο 19 Μάη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «PHOENIX EXPRESS 12»
Η Βόρεια Αφρική και η Ανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο

Ενεργός ελληνική συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Στιγμιότυπο από τη φετινή άσκηση
Στιγμιότυπο από τη φετινή άσκηση
Τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στην εφαρμογή της ΝΑΤΟικής στρατηγικής για διείσδυση στη Βόρεια Αφρική, ειδικά μετά την επιβολή ΝΑΤΟικού καθεστώτος στη Λιβύη, επιβεβαιώνει η πολυεθνική άσκηση «PHOENIX EXPRESS 12», το πρώτο μέρος της οποίας πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7-18 Μάη στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα της Κρήτης. Πρόκειται για το ΝΑΤΟικό κέντρο εκπαίδευσης που ίδρυσε και συντηρεί η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμβολής της στο λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο.

Η άσκηση «Phoenix Express» είναι ετήσια ναυτική άσκηση που σχεδιάζεται και οργανώνεται από τις ΗΠΑ (Διοίκηση Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής) και συμμετέχουν μετά από πρόσκληση χώρες της Μεσογείου που είναι μέλη ή συνεργάζονται στα ΝΑΤΟικά παραμάγαζα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» και «Μεσογειακός Διάλογος» (PfP, Mediterranean Dialogue). Στην άσκηση συμμετέχουν εκτός των ΗΠΑ και της Ελλάδας, η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία, η Λιβύη, η Μάλτα, το Μαρόκο, η Τουρκία και η Τυνησία.

Η εν πλω φάση της άσκησης θα διεξαχθεί στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου από 21 έως 28 Μάη και θα περιλαμβάνει σενάρια που θα επιδίδονται σε πραγματικό χρόνο από το θάλαμο επιχειρήσεων (Combined Maritime Operations Center - CMOC), που εδρεύει στο Οράν της Αλγερίας και διευθύνεται από Τυνήσιο πλοίαρχο, στοχεύοντας στην «επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των εν πλω ναυτικών Δυνάμεων». Η Ελλάδα συμμετέχει με μία φρεγάτα με το οργανικό της ελικόπτερο και μια Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων Ναυτικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ