Τρίτη 25 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για τη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ
  • Το πλήρες κείμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος
  • Εκτιμήσεις των ελληνοκυπριακών κομμάτων

Eurokinissi

Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι η διαδικασία για τη νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, η οποία αποφασίστηκε στην πρώτη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την περασμένη Παρασκευή, συνιστά εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιούλη 2006, στην οποία είχαν καταλήξει ο τέως Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Μ. Ταλάτ.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ γιατί στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση δε γίνεται αναφορά στη συμφωνία της 8ης του Ιούλη, δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι αρκετό κάποιος να πάρει τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, να τη διαβάσει και να τη συγκρίνει με τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης».

Ο Στ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι η συμφωνία της 8ης Ιούλη προβλέπει συζήτηση σε επίπεδο Τεχνικών Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας τόσο σε ζητήματα καθημερινότητας και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και επί θεμάτων ουσίας. «Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα», κατέληξε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης για το αποτέλεσμα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να συσταθούν Τεχνικές Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας οι οποίες, μέσα από τη δουλειά τους, να προετοιμάσουν και το έδαφος για να αρχίσει συνολική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, έπειτα από μια περίοδο τριών μηνών, ανάλογα με τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα που θα έχει το έργο στις Τεχνικές Επιτροπές και στις Ομάδες Εργασίας, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το Κοινό Ανακοινωθέν

Το πλήρες κείμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος της συνάντησης, σε μετάφραση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι το ακόλουθο:

«Οι ηγέτες συναντήθηκαν σήμερα σε πολύ θετική και εγκάρδια ατμόσφαιρα και αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε αριθμό θεμάτων, επιτυγχάνοντας σύγκλιση απόψεων σε μεγάλο βαθμό. Εχουν αποφασίσει να ζητήσουν από τους συμβούλους τους να συναντηθούν την ερχόμενη βδομάδα ώστε να συσταθεί αριθμός Ομάδων Εργασίας και Τεχνικών Επιτροπών, να καθορίσουν την ημερήσια διάταξή τους και να το πράξουν αυτό με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο.

Αναλαμβάνοντας πλήρη ευθύνη για τη διεξαγωγή μελλοντικών διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν σε τρεις μήνες από σήμερα για ανασκόπηση του έργου των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών και, κάνοντας χρήση των αποτελεσμάτων τους, να αρχίσουν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν όπως και όποτε χρειαστεί πριν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεών τους.

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι η οδός Λήδρας θα ανοίξει, μόλις αυτό καταστεί τεχνικά δυνατό, και το σημείο διέλευσης θα ανοίξει και θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις καθιερωμένες πρακτικές σε άλλα σημεία διέλευσης.

Το θέμα της διάνοιξης του σημείου διέλευσης στο Λιμνίτη, καθώς και άλλων σημείων βρίσκεται επίσης στην ημερήσια διάταξη των μελλοντικών συναντήσεων των συμβούλων των δύο ηγετών».

Εκτιμήσεις των κομμάτων

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει το αποτέλεσμα της συνάντησης του Δημήτρη Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και την απόφαση για έναρξη της εργασίας των Τεχνικών Ομάδων και των Επιτροπών, καθώς και την απόφαση για διάνοιξη της οδού Λήδρας. Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι οι αποφάσεις αυτές στέλνουν το ελπιδοφόρο μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι «εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, με στόχο την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και με προοπτική να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση». Ωστόσο, το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι η απόσταση για την επίτευξη συμφωνίας είναι μεγάλη, γι' αυτό και οι Τεχνικές Ομάδες και Επιτροπές πρέπει να εργαστούν εντατικά και αποτελεσματικά.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης Χριστόφια - Ταλάτ αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, «που δημιουργεί χωρίς αμφιβολία νέα δυναμική και θετικές προσδοκίες», αναφέρει ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε ανακοίνωσή του. Η απόφαση για διάνοιξη της οδού Λήδρας, προστίθεται, είναι επίσης μια θετική εξέλιξη, η οποία συμβάλει στη βελτίωση του πολιτικού κλίματος. Ο ΔΗΣΥ εκφράζει, επίσης, την άποψη ότι η διάνοιξη της διόδου του Λιμνίτη, καθώς και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θα πρέπει να επιδιωχτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι δε δικαιολογούνται ούτε υπερβολική αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία από τη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν, αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης οδηγεί σε κινητικότητα τις διαδικασίες και τη μεθοδολογία της συμφωνίας της 8ης Ιούλη. Με την άμεση έναρξη της λειτουργίας των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών που προνοεί η συμφωνία της 8ης Ιούλη, προσθέτει, «θα δοκιμαστεί στην πράξη η τουρκική πλευρά και η πολιτική της».

Βήμα προς την κατεύθυνση της κινητικότητας θεωρεί η ΕΔΕΚ τη συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ. Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ εκφράζει την ελπίδα «η μη αναφορά στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου να μην σημαίνει καθ' οιονδήποτε τρόπο εγκατάλειψή της, όπως επίμονα και συστηματικά επιδιώκει η τουρκική πλευρά». Η ΕΔΕΚ, προσθέτει η ανακοίνωση, έχει την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα επιμείνει στην πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, σημείωσε «το θετικό κλίμα» που εκπέμπει η συνάντηση «με την εκ πρώτης όψεως ανάλυση του Κοινού Ανακοινωθέντος». Ο Δ. Συλλούρης υποστήριξε ότι «δίδεται η δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να ερμηνεύσει το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης ότι καθορίζει χρονοδιάγραμμα, ώστε έτσι να εξουδετερώσει την 8η Ιουλίου».

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για το αποτέλεσμα της συνάντησης Χριστόφια - Ταλάτ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι θετικό γεγονός η δέσμευση των δύο ηγετών για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιούλη, αλλά «θεωρούν αμφιλεγόμενο σημείο την έναρξη διαπραγματεύσεων σε τρεις μήνες, ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών των επιτροπών». Οι Οικολόγοι θεωρούν ότι πιθανόν η συμφωνία της 8ης Ιούλη «να οδηγείται σε ακρωτηριασμό και έντεχνη παράκαμψη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε αδιέξοδο ούτε μεγάλη πρόοδος εκτιμούν οι Τουρκοκύπριοι (2008-09-20 00:00:00.0)
Στις 21 Μάρτη η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ (2008-03-13 00:00:00.0)
Επιμένει στο σχέδιο Ανάν ο Μ. Ταλάτ (2008-03-12 00:00:00.0)
Ακραίες οι τοποθετήσεις Ταλάτ (2007-11-06 00:00:00.0)
Αντιστέκεται στην προσπάθεια επιβολής απαράδεκτων λύσεων (2007-03-28 00:00:00.0)
Προς συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ (2006-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ