Τρίτη 25 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΛΟΣ
«Οχι» στη ΝΑΤΟική παρουσία

Μαχητικό το αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο κατά της παρουσίας ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι

«Βόλος λιμάνι ειρηνικό, όχι ορμητήριο ΝΑΤΟικό». Με αυτό το σύνθημα διαδήλωσαν εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές απ' όλη τη Θεσσαλία ενάντια στην παρουσία 8 πολεμικών πλοίων της ΝΑΤΟικής Δύναμης Μεσογείου στο λιμάνι του Βόλου, απ' τις 22 έως τις 26 Μάρτη. Το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι, μετά από κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης της Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε ένα μαζικό συλλαλητήριο, με το οποίο εκφράστηκαν τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της περιοχής.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας απαίτησαν την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και το Αφγανιστάν και είπαν ένα ηχηρό «όχι» στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, για να καταδικάσουν - όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου, Ρ. Ασλαμπαντζίδου - «μια εχθρική και ανεπιθύμητη ενέργεια». Με τα πανό και τις σημαίες στα χέρια, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν δυναμικά μέχρι το λιμάνι του Βόλου φωνάζοντας συνθήματα: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Αγώνας, ρήξη ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή».

Η πορεία συνεχίστηκε και κατέληξε στην Παραλία του Βόλου. Ακολούθησε η ομιλία του αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ Νίκου Φωτιάδη, ο οποίος ανέλυσε τους σκοπούς και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας: «Εάν προσέξει κανείς το χάρτη θα διαπιστώσει ότι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ακολουθούν με συνέπεια τους δρόμους του πετρελαίου, της ενέργειας. Οι συγκρούσεις στην περιοχή πήραν μεγάλες διαστάσεις, με στόχο τον έλεγχο κοιτασμάτων, αλλά και των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ».

Αμέσως μετά, το λόγο πήραν τα αντιπολεμικά τραγούδια και τα θεατρικά δρώμενα. Νέοι και νέες έστειλαν και με αυτόν τον τρόπο μήνυμα ανυποταγής. Τέλος, διαβάστηκε ψήφισμα των Επιτροπών Ειρήνης Θεσσαλίας.

Μεταξύ των παρευρισκομένων στο συλλαλητήριο ήταν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής. Οπως δήλωσε ο δεύτερος στον «Ρ», «η Θεσσαλία και ο Βόλος ειδικά έχουν μια μακρά αγωνιστική και δημοκρατική παράδοση. Η είσοδος και παραμονή ΝΑΤΟικού στόλου στο λιμάνι του Βόλου είναι μεγάλη προσβολή για το δημοκρατικό αίσθημα του λαού μας. Το συλλαλητήριο αυτό διατρανώνει: Θέλουμε λιμάνι ειρήνης και φιλίας των λαών και όχι μια ακόμα αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Απαιτούμε να φύγουν αμέσως».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ