Τρίτη 25 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Επετειακές ... πιέσεις

Κάτω από απαίτηση και εποπτεία πραγματοποιείται σήμερα στις ΗΠΑ, ανήμερα της ελληνικής εθνικής επετείου, συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται μετά από τη δέσμευση των δύο υπουργών Εξωτερικών - στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή στην οικία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στο ΝΑΤΟ και υπό την αιγίδα του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών - να επιλύσουν το πρόβλημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δημόσιες τοποθετήσεις των δύο πλευρών, η απόσταση που τις χωρίζει φαντάζει αγεφύρωτη.

Η ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι δε δέχεται την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας. Η μόνη παραχώρηση που η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δέχεται είναι η υιοθέτηση μιας ονομασίας, μόνο, όμως, για χρήση της Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση συμβιβάζεται, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, σε μια σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αρκεί αυτή η ονομασία να είναι για όλες τις χρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης που έχουν γίνει γνωστά, οι δύο πλευρές εμφανίζονται να συμφωνούν σε μια σύνθετη ονομασία. Η πιθανότερη εκδοχή γι' αυτήν την ονομασία είναι «Νέα Μακεδονία». Ωστόσο, παρά τη συμφωνία γι' αυτό το θέμα, εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση. Η ΠΓΔΜ εξακολουθεί να ζητά αυτή η ονομασία να αφορά μόνο στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Η, δε, Ελλάδα δηλώνει πως η ονομασία που θα συμφωνηθεί πρέπει να αποτελέσει τη νέα συνταγματική ονομασία της χώρας.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ήδη θεωρείται ότι ο χρόνος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου θα αποφασιστεί αν η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση ένταξης, δεν επαρκεί για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία περί αυτού. Υπό αυτήν την έννοια, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η τρέχουσα διαπραγμάτευση αποσκοπεί στην αναζήτηση μιας διεξόδου, που θα επιτρέψει την πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπό την αίρεση της τακτοποίησης της εκκρεμότητας της ονομασίας, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σενάριο περί προώθησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπό το καθεστώς της προσκεκλημένης χώρας, η οποία θα ενταχθεί πλήρως στη συμμαχία όταν τακτοποιήσει την εκκρεμότητα της ονομασίας, είναι κάτι που επιθυμεί να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς είναι γνωστό πως «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Παρ' όλα αυτά, έμπειροι διπλωμάτες δεν αποκλείουν να «τρέξει» αυτό το σενάριο, καθώς η αμερικανική πίεση είναι ασφυκτική.

  • Επιστρέφει στην κυβέρνηση των Σκοπίων το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) που είχε αποχωρήσει προ ημερών από τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούεφσκι. H εξέλιξη δρομολογήθηκε με απόφαση που πήρε το βράδυ της Κυριακής η Κεντρική Επιτροπή του «DPA» έπειτα από συμφωνία που έκανε με το πρωθυπουργικό κόμμα, «VMRO-DPMNE», αφού αμφότερες οι πλευρές έδωσαν «προτεραιότητα» στο σχέδιο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Βουκουρέστι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ