Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ακραίες οι τοποθετήσεις Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής θα επιδιώξει το ΑΚΕΛ, σε περίπτωση εκλογής του ΓΓ του Κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτης». Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Χριστόφιας, «είναι απόφαση και όχι προεκλογική κουβέντα, ότι θα σχηματίσουμε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής από προοδευτικές προσωπικότητες. Δε θα είναι ΑΚΕΛική κυβέρνηση ούτε ΔΗΚΟϊκή ή Συναγερμική. Ευρείας αποδοχής προσωπικότητες, σημαίνει ότι αυτές οι προσωπικότητες μπορεί να γίνονται αποδεκτές κι από διάφορους χώρους».

Οσον αφορά το Κυπριακό, ένταση προκάλεσαν οι δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος χαρακτήρισε την επανένωση του νησιού, ως «συνεταιρισμό δύο συστατικών κρατών», υιοθετώντας τη στάση της Αγκυρας, που κάνει λόγο για ύπαρξη δύο λαών στην Κύπρο...

Οπως είπε ο Μ. Ταλάτ «θα έχουμε δύο συστατικά κράτη, τα οποία θα σχηματίσουν ένα συνεταιρισμό σαν ομοσπονδιακή χώρα, πολιτικά ίσους "λαούς" αν θέλετε, ή κράτη, παρ' όλο που για κράτη ο όρος είναι ίσου καθεστώτος», ισχυρίστηκε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι δύο λαοί, που δεν εμπιστεύονται 100% ο ένας τον άλλο. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων, νομιμοποιήθηκε η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο...

Ο Δ. Χριστόφιας, σχολιάζοντας τις θέσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους, τις χαρακτήρισε ακραίες και εξέφρασε τη λύπη του γι' αυτές, υπογραμμίζοντας ότι «η προσπάθειά μας, είναι να πείσουμε τους Τουρκοκύπριους και τον Μ. Ταλάτ για τις θέσεις μας, οι οποίες στηρίζονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές δίκαιο και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου».

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλης Πάλμας, τόνισε ότι ο Μ. Ταλάτ, προσπαθεί να αποδεσμευτεί από τη συμφωνία της 8ης Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ