Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Αμετακίνητη εμφανίζεται η ηγεσία των Σκοπίων

Με δεδομένη την ξεκάθαρη θέση ότι δε δέχεται αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ μελετά τη διαπραγματευτική της τακτική και τις αντιδράσεις της στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση εμποδίσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ υποστήριξε πως «η Δημοκρατία της Μακεδονίας διαθέτει τεράστια υποστήριξη από όλες σχεδόν τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και κυρίως από τις ΗΠΑ», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε και το γεγονός πως έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με την Ελλάδα αναφορικά με το συνταγματικό μας όνομα». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε πως «η Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές, έχει εισέλθει σε μία φάση ιδιαίτερα επιθετική, στον αγώνα της για την αλλαγή του συνταγματικού μας ονόματος».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, «η Αθήνα με επαφές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως αυτές που πραγματοποιεί η Ντόρα Μπακογιάννη στο Λονδίνο και στο Βερολίνο αυτές τις μέρες, πηγαίνει ανοιχτά και ζητά και συνομιλεί, για να μην ενταχθεί η Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τον ερχόμενο Απρίλη, στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή ο Γκρούεφσκι είχε δηλώσει πως στην εισήγηση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, «υπάρχει ένα σημείο το οποίο εμείς οριστικά δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε. Το σημείο αυτό αναφέρει ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα έπρεπε να αποδεχτεί όνομα για διεθνή χρήση, το οποίο είναι διαφορετικό από το συνταγματικό όνομα. Το σημείο αυτό που περιέχεται στο προσχέδιο- κείμενο είναι απορριπτέο για τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και δε δυνάμεθα να συνομιλούμε γι' αυτό».

«Πιέσεις» από το εσωτερικό

Στη Θεσσαλονίκη, 800 πολίτες, μεταξύ των οποίων ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο μητροπολίτης Ανθιμος, υπέγραψαν κείμενο, με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.

«Εμείς, 2,5 εκατομμύρια Ελληνες Μακεδόνες, απαιτούμε από την κυβέρνησή μας να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας (veto) σε κάθε ενταξιακή διαδικασία της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ατλαντική Συμμαχία, καθώς επίσης να προσφύγει σε δημοψήφισμα, μέχρις ότου η FYROM συγκατατεθεί σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Στο ψήφισμα σημειώνεται ακόμα ότι η ΠΓΔΜ παραβιάζει συστηματικά την Ενδιάμεση Συμφωνία, ασκεί αλυτρωτική προπαγάνδα σε βάρος της ελληνικής Μακεδονίας, προκαλεί με διάφορες ενέργειες τον ελληνικό λαό και αρνείται να αποδεχτεί μια αμοιβαία αποδεκτή διεθνή ονομασία. Το κείμενο θα μεταφραστεί στα αγγλικά και θα κοινοποιηθεί σε όλες τις ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα.

Φυσικά, στο ψήφισμα αυτό οι «υπερπατριώτες» που το υπογράφουν δεν κάνουν καμία αναφορά για την ανάμειξη των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και τη χρησιμοποίηση της FYROM σαν πιόνι - κύρια από τους Αμερικανούς - στα σχέδιά τους, ζήτημα που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και για τα Βαλκάνια και για τη χώρα μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενάντια στην απόφαση αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου (2008-10-10 00:00:00.0)
«Ασυμβίβαστα» τα Σκόπια (2008-09-10 00:00:00.0)
Εγείρουν νέα μειονοτικά ζητήματα (2008-08-13 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστική υποκίνηση από πίσω (2008-07-16 00:00:00.0)
«Πυρετός» διαβουλεύσεων (2008-03-15 00:00:00.0)
«Ασταθής» βάση διαπραγμάτευσης (2008-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ