Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Ασυμβίβαστα» τα Σκόπια

Με διάθεση να «αγοράσει χρόνο» και να περιμένει την ανάδειξη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Σταθερός στη γραμμή ότι η κυβέρνησή του δε θα δεχτεί την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, ο Γκρούεφσκι έσπευσε να περιορίσει τις ελπίδες για μια ταχεία διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας μέσα στο ερχόμενο δίμηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ έγιναν λίγο πριν τη συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη.

Παρ όλα αυτά, κύκλοι της ελληνικής διπλωματίας εξακολουθούν να «ελπίζουν» πως η απερχόμενη αμερικανική διοίκηση θα «πείσει» την ηγεσία της ΠΓΔΜ να αποδεχτεί ένα συμβιβασμό προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Αδιαλλαξία

Πάντως, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι μιλώντας την περασμένη Δευτέρα σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 17 χρόνων από την ανεξαρτησία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία. Η Ελλάδα επιθυμεί να αλλάξουμε το όνομά μας για όλο το φάσμα της διεθνούς χρήσης και όλος ο κόσμος να μας αποκαλεί με όνομα το οποίο θα επιλέξει η Ελλάδα. Πρόκειται περί ακραίας θέσης και για το λόγο αυτό υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να προκύψει συμφωνία. Αποτελεί απόδειξη ότι αυτοί αποφεύγουν μία συμφωνία και ότι έχουν κρυφή ατζέντα».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επέβαλε την εκκρεμότητα σχετικά με το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και προσέθεσε: «Πρόκειται για παράλογη εκκρεμότητα, η οποία υποσκάπτει τις αρχές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και τα όνειρα των ιδρυτών τους». Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τη θέση της και εμποδίζει την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, εκτίμησε ότι την προσεχή περίοδο η χώρα του θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις για να αναθεωρήσει τη θέση της στο ζήτημα της ονομασίας και δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση που μπορεί «να απειλήσει τα συμφέροντα της χώρας». Ο Νίκολα Γκρούεφσκι στην ομιλία του προειδοποίησε πως «την επερχόμενη περίοδο οι πιέσεις θα αυξηθούν. Το ενδιαφέρον θα αυξηθεί. Υποθέτω ότι οι πιέσεις αυτές θα ασκηθούν περισσότερο σ' εμάς, διότι διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα είναι ξεροκέφαλη και έχει κάποια άλλα συμφέροντα και δεν υποχωρεί, ήτοι είναι ασυμβίβαστη. Ετσι μπορεί να αναμένουν να υποχωρήσουμε εμείς και να διαπράξουμε ζημιά στη χώρα μας και στα συμφέροντά μας»

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «επιζητούμε συμβιβασμό, όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα. Εμείς επιθυμούμε λύση. Οχι όμως λύση η οποία θα απειλήσει τα συμφέροντά μας και την ταυτότητά μας. Εμείς επιθυμούμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πέραν αυτού που μας επιτρέπει η ιστορία μας και η πλειοψηφία των πολιτών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ