Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Σέρνουν πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς

Κυρώθηκε στη Βουλή το μνημόνιο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και αρχηγείου του ΝΑΤΟ για την ίδρυση και λειτουργία στη Σούδα της Κρήτης του «Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής»

Το ΚΕΝΑΠ λειτουργεί εδώ και καιρό, ωστόσο τώρα έφθασε στη Βουλή για έγκριση. Το στιγμιότυπο από επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας τον περασμένο Ιούνη

Κ.Ζ.

Το ΚΕΝΑΠ λειτουργεί εδώ και καιρό, ωστόσο τώρα έφθασε στη Βουλή για έγκριση. Το στιγμιότυπο από επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας τον περασμένο Ιούνη
Στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στα επιθετικά και επικίνδυνα παιχνίδια του ΝΑΤΟ οδηγεί η κύρωση στη Βουλή από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και αρχηγείου του ΝΑΤΟ για την ίδρυση και λειτουργία στη Σούδα της Κρήτης του «Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής» (ΚΕΝΑΠ). Πρόκειται για ένα Κέντρο που ήδη λειτουργεί αφού η ίδρυσή του αποφασίστηκε το Μάη του 2005 και αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών ενεργειών στην περιοχή, μιας και το Κέντρο θα εκπαιδεύει στελέχη για τον έλεγχο των θαλασσών μέσα από νηοψίες επιφανείας, υποβρύχιες έρευνες αλλά και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των «ασύμμετρων απειλών».

Μάλιστα, η χώρα μας ανέλαβε όχι μόνο να φιλοξενήσει το εν λόγω Κέντρο, που μας μπλέκει ακόμα πιο σοβαρά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αλλά θα δαπανήσει και 15 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή των κτιριακών υποδομών, ενώ έχει αναλάβει και την ετήσια συντήρησή τους που θα φθάνει στο ύψος των 1.500.000 ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας για μια ακόμα φορά ότι στα σοβαρά πολιτικά ζητήματα, όπως είναι η εμπλοκή της χώρας στα τυχοδιωκτικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, έχει την ίδια πολιτική με την κυβέρνηση, ψήφισε υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας για την ίδρυση του Κέντρου, εκφράζοντας απλώς κάποιες επιφυλάξεις για τους οικονομικούς όρους της σύμβασης.

Καταψηφίζοντας αυτήν την επικίνδυνη σύμβαση η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Εύα Μελά, υπενθύμισε ότι η υπόθεση αυτού του ΝΑΤΟικού Κέντρου ξεκίνησε το 2003 από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ήδη από το 2005 που υπογράφτηκε η σύμβαση το Κέντρο αυτό ουσιαστικά λειτουργεί χωρίς να έχει περάσει η συμφωνία από τη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι στην πρόσφατη σύγκρουση στον Καύκασο τα ΝΑΤΟικά καράβια που έσπευσαν στην περιοχή είχαν ορμητήριο τη Σούδα, όπου και στεγάζεται το Κέντρο Εκπαίδευσης. Με τη σύμβαση αυτή, τόνισε, η χώρα μας μπαίνει σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες και κινδύνους προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΝΑΤΟικών.

«Πρόκειται για μια σύμβαση που βαθαίνει την υποτέλεια και δημιουργεί κινδύνους για τον ελληνικό λαό αλλά και τους λαούς της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας το λαό να αντιδράσει στη λειτουργία αυτού του ΝΑΤΟικού ορμητηρίου.

Αντίθετος με τη σύμβαση δήλωσε ο ΣΥΝ, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. αρνήθηκε να την καταψηφίσει και επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί όταν θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπερασπιζόμενος τη σύμβαση ο υφυπουργός Αμυνας Κ. Τασούλας ισχυρίστηκε ότι με αυτήν δε μειώνεται η εθνική κυριαρχία, ενώ είπε ότι πρόκειται για Κέντρο που θα λειτουργεί αποτρεπτικά για την εκδήλωση «ασύμμετρων απειλών» και όχι επιθετικά. Κατά τον υφυπουργό η λειτουργία του Κέντρου - που διεκδικούσαν η Τουρκία και η Βρετανία - έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας αφού ενισχύει τη θέση της μέσα στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ