Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα «λάφυρα» του πολέμου

«Η Shell έγινε η πρώτη δυτική πετρελαϊκή εταιρεία που υπογράφει συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση, μετά από την αμερικανική εισβολή του 2003, για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Βασόρα αξίας 4 δισ. δολαρίων». Η είδηση αυτή, που έκανε χτες το γύρο του κόσμου από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αποκαλύπτει ένα από τα πραγματικά κίνητρα του πολέμου στο Ιράκ το 2003. Ενός πολέμου, στον οποίο πρωτοστάτησαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με πρόσχημα την καταπολέμηση της... τρομοκρατίας και την κατοχή - δήθεν - από την κυβέρνηση του Ιράκ όπλων μαζικής καταστροφής. Το αποτέλεσμα του πολέμου, ήταν η ισοπέδωση του Ιράκ, η δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων αθώων Ιρακινών και η κατοχή της χώρας από τους δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς και Βρετανούς και άλλους πρόθυμους συμμετέχοντες, στρατιώτες.

Φυσικά, ο πραγματικός λόγος της εισβολής των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, δεν ήταν ούτε η καταπολέμηση της τρομοκρατίας ούτε η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής από την τότε κυβέρνηση Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά η εκμετάλλευση των ιρακινών πετρελαιοπηγών από τις πολυεθνικές του πετρελαίου και η παρουσία τους στη σημαντική από γεωστρατηγική άποψη περιοχή. Οσο για το πετρέλαιο, του λόγου το αληθές, βεβαιώνει και η χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου, Ασέμ Τζιχάντ, ο οποίος προανήγγειλε την εκμετάλλευση του 49% των ιρακινών κοιτασμάτων πετρελαίου από την πολυεθνική Shell. Οπως δήλωσε ο Α. Τζιχάντ, «οι υπεύθυνοι της Shell έχουν προσκληθεί στη Βαγδάτη τον επόμενο μήνα για την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα μέσα από κοινοπραξία θα δίνει το 49% στην εταιρεία και το 51% στο υπουργείο της χώρας».

Είναι ηλίου φαεινότερο, πως και η συμφωνία αυτή - ανάμεσα στη Shell και την εγκάθετη ιρακινή κυβέρνηση - είναι ένα από τα «λάφυρα» του πολέμου, που κήρυξαν μονομερώς εναντίον του Ιράκ οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ