Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων υποχωρήσεων

Διαβουλεύσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στην Αθήνα λίγο πριν τις συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ

Τη «δεδομένη» στήριξη του συνόλου της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας προς τον Πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, για τη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού μετέφερε η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, στον Κύπριο ομόλογό της, Μάρκο Κυπριανού, με τον οποίο συναντήθηκε χτες στην Αθήνα.

Η επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ στην Αθήνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς αύριο ξεκινά η ουσιαστική φάση των διαπραγματεύσεων του Προέδρου Δ. Χριστόφια με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε τα χαρακτηριστικά μιας λύσης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, στο πλαίσιο μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα και χωρίς στρατό κατοχής.

«Ηρθε η ώρα της αλήθειας»

«Ηρθε η ώρα της αλήθειας», είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι θέσεις και απόψεις που ακούγονται δημόσια θα μπουν και θα δοκιμαστούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Μπαίνουμε με συγκρατημένη αισιοδοξία στη διαπραγμάτευση», είπε, και συμφωνώντας με την Ελληνίδα ομόλογό του για τη βάση και τα χαρακτηριστικά της λύσης, διαμήνυσε ότι «η ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική λύση αποτελεί τεράστια υποχώρηση από την Κύπρο». Υπενθύμισε ότι «ποτέ πριν την εισβολή δεν υπήρχε γεωγραφικός διαχωρισμός» και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχωρήσεων» ως προς τη μορφή της λύσης.

Για το ενδεχόμενο εφαρμογής του παραδείγματος του Καυκάσου στην Κύπρο, ο Μ. Κυπριανού απάντησε ότι δεν υπάρχει παραλληλισμός και η απάντηση αυτή έχει δοθεί από τη διεθνή κοινότητα. «Οσες προσπάθειες και να κάνει η Τουρκία για να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, δε θα βρουν ανταπόκριση», είπε ο αρχηγός της κυπριακής διπλωματίας.

Νωρίτερα, ο Μ. Κυπριανού έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ενώ είχε συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Μ. Ταλάτ εμμένει στις απόψεις του

Συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» παραχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με σημαία την παρθενογένεση και τα δύο «ομόσπονδα κρατίδια», σημειώνοντας ότι είναι απόλυτα βέβαιος για την πρόθεση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι το ερώτημα τίθεται για το ποια μορφή θα έχει αυτή η λύση και αν θα είναι αποδεκτή και από τους Τουρκοκυπρίους. Καυτό ζήτημα χαρακτήρισε το περιουσιακό, λέγοντας ότι θα επηρεαζόταν μαζικά η οικονομική ανάπτυξη εάν οι Τουρκοκύπριοι περιορίζονταν στη χρήση μόνο του 20% του εδάφους που τους ανήκει σε ολόκληρη την Κύπρο.

Επισήμανε ότι έστω και συμβολικός αριθμός του τουρκικού στρατού θα παραμείνει στην Κύπρο, για να καταλήξει στη θέση του περί παρθενογένεσης, λέγοντας ότι «η νέα Δημοκρατία της Κύπρου θα πρέπει να είναι μία ομοσπονδία, η οποία θα αποτελείται από ένα ομοσπονδιακό κράτος και δύο ομόσπονδα κρατίδια, μερικές αρμοδιότητες θα πρέπει να μείνουν στα χέρια των ομόσπονδων κρατιδίων».

Στο μεταξύ, τα διαπιστευτήριά του στον Κύπριο Πρόεδρο επέδωσε χτες ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία, Φρανκ Τσιάρλς Ούρμπαντσιτς, με «διαβεβαιώσεις» ότι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού παραμένει στις προτεραιότητες των ΗΠΑ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζήτηση για τις εξελίξεις στο Εθνικό Συμβούλιο (2010-04-28 00:00:00.0)
Επίδειξη προκλητικότητας από την Τουρκία (2010-02-27 00:00:00.0)
Ζητάει μεγαλύτερους συμβιβασμούς (2010-02-05 00:00:00.0)
Ενδοκυβερνητικές επαφές στην Κύπρο (2009-08-27 00:00:00.0)
«Οσοι θέλουν λύση στη βάση των ξένων συμφερόντων πλανώνται» (2008-11-22 00:00:00.0)
Δέσμευση για διζωνική - δικοινοτική Ομοσπονδία (2008-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ