Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δέσμευση για διζωνική - δικοινοτική Ομοσπονδία

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Δημήτρη Χριστόφια - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε κοινή δήλωση κατέληξε η χτεσινή έκτακτη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που πραγματοποιήθηκε λόγω της έλλειψης προόδου στις Ομάδες Εργασίας και στις Τεχνικές Επιτροπές.

Στο κείμενο της δήλωσης, όπως αυτό αναγνώστηκε από τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ - Μπρουκ Ζεριχούν, μετά τη συνάντηση, αναφέρεται: «Οι ηγέτες είχαν σήμερα γνήσιες και παραγωγικές συζητήσεις, και προέβησαν σε ανασκόπηση των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν στη βάση της συμφωνίας της 21ης Μαρτίου.

Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σε μια διζωνική - δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται σε σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτός ο συνεταιρισμός θα έχει μία ομόσπονδη κυβέρνηση με μία διεθνή προσωπικότητα, καθώς και μια τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και μία ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, ίσου καθεστώτος.

Οι ηγέτες έδωσαν εντολές στους εκπροσώπους τους να εξετάσουν, εντός 15 ημερών, τα αποτελέσματα των τεχνικών επιτροπών. Οι εκπρόσωποι θα μελετήσουν πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Θα προωθήσουν το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη Γεσιλιρμάκ και άλλων σημείων διέλευσης».

Τέλος, αναφέρεται: «Οι ηγέτες αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου για να προβούν σε νέα αξιολόγηση της κατάστασης».

Απαντώντας σε ερώτηση πότε θα αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, ο Μ. Ταλάτ απάντησε: «Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση. Θα προβούμε σε εκτίμηση της κατάστασης στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, όταν ξαναβρεθούμε. Γνωρίζετε ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα, συνεχίζουμε να έχουμε τις απόψεις μας σε αυτό, και θα προβούμε σε εκτίμηση όταν βρεθούμε εκ νέου τον Ιούνιο».

Ο Κύπριος Πρόεδρος από την πλευρά του, κληθείς να απαντήσει στο αν η διεθνής ταυτότητα της Κύπρου θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία ή αν θα υπάρξει παρθενογένεση, είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε κοινή θέση ότι θα είναι η ενωμένη ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου». Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε την αποφασιστικότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις Ομάδες Εργασίας και στις Τεχνικές Επιτροπές, εκφράζοντας παράλληλα την κοινή ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και το ΑΚΕΛ με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Αντρου Κυπριανού, ο οποίος ανέφερε: «Επαναβεβαιώνεται η βάση λύσης του Κυπριακού, όπως αυτή προνοείται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και όπως είχε συμφωνηθεί στο παρελθόν μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων». Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ χαιρετίζει «τη δέσμευση των δύο ηγετών να δοθεί ώθηση στη συζήτηση που διεξάγεται στις Ομάδες Εργασίας με στόχο να παραχθούν αποτελέσματα και να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες το συντομότερο δυνατό» και χαρακτήρισε θετική τη δέσμευση να συζητηθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς «θα συμβάλει στο να υπάρξει ακόμα καλύτερο κλίμα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Σχολιάζοντας τον όρο «συνεταιρισμός», που περιλαμβάνεται στη δήλωση, ο Α. Κυπριανού ανέφερε: «Η λύση στο Κυπριακό θα είναι συνεταιρισμός μεταξύ των δυο κοινοτήτων και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες, ωστόσο δεν μιλούμε για νέο συνεταιρισμό, μιλούμε για συνεταιρισμό, υπάρχει διαφορά μεταξύ των δυο ορολογιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ