Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Πιο αποφασιστικά οι Ενοπλες Δυνάμεις στα δόγματα του ΝΑΤΟ

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ για τη στράτευση στα 18

Την πρόθεση της κυβέρνησης για υποχρεωτική στράτευση στα 18 χρόνια, προκειμένου να γίνει πιο αποφασιστική η προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στα δόγματα του ΝΑΤΟ, κατήγγειλε χτες στη Βουλή με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης.

Απαντώντας ο υφυπουργός Αμυνας Κ. Τασούλας ισχυρίστηκε μεν ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση για υποχρεωτική στράτευση στα 18, αλλά στη συνέχεια, λέγοντας ότι γίνεται «ένας υπηρεσιακός διάλογος για το πότε είναι καλύτερα για τους νέους να διακόπτουν τη ζωή τους και να κατατάσσονται στο στρατό», ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το ζήτημα.

Κατά τον υφυπουργό, η θητεία δεν έχει στόχο τη χειραγώγηση των νέων, αφού ο στρατός «είναι ένας λαϊκός θεσμός που προασπίζεται τα λαϊκά και τα εθνικά συμφέροντα». Δικαιολογώντας τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό είπε ότι σε αυτές η χώρα μας συμμετέχει με αποφάσεις του ΟΗΕ και δεν παίρνουν μέρος κληρωτοί, αλλά μόνο επαγγελματίες και αυτοί για λίγους μόνο μήνες. Είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Τασούλας ότι ο στρατός της ΕΕ δεν είναι ιμπεριαλιστικός και αισθάνθηκε την ανάγκη να πει, για τον εαυτό του, ότι «εξακολουθεί να μην είναι φίλα προσκείμενος προς την Αριστερά και τις κομμουνιστικές ιδέες, που αποτελεί μια μειονεκτική μειοψηφία».

Στη Γιουγκοσλαβία, ο στρατός της ΕΕ μοίραζε γαρίφαλα; αναρωτήθηκε ο Γ. Πρωτούλης και κάλεσε τον υφυπουργό να απαντήσει ποια λαϊκά συμφέροντα εξυπηρετεί η παρουσία Ελλήνων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν. Ο υφυπουργός, είπε, μας περιέγραψε έναν λαϊκό στρατό, όμως δεν είναι τέτοιος ο δικός μας. Ο βουλευτής υπενθύμισε πως ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, σε συνέντευξή του, είπε ότι συμφωνεί με την υποχρεωτική στράτευση στα 18 και κατήγγειλε ότι «γίνεται μια προσπάθεια να ενισχυθεί ένας μηχανισμός στρατολόγησης μισθοφόρων από μικρές ηλικίες».

Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν θα είναι προαπαιτούμενη η στρατιωτική θητεία για τους επαγγελματίες οπλίτες, για τους οποίους η κυβέρνηση έκανε ολόκληρη καμπάνια «σαν τον θείο Σαμ» στα ΤΕΕ και τις επαγγελματικές σχολές, προκειμένου να στρατολογήσει μισθοφόρους. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι έχει ήδη ανακοινωθεί πως ο αριθμός των επαγγελματιών θα ανέβει από τις 25.000 στις 40.000 και, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, προωθεί την υποχρεωτική στράτευση στα 18, προκειμένου να αυξηθούν οι ελληνικές αποστολές στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ