Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Στηρίζετε το τουρκικό καθεστώς και την αυταρχική πολιτική του

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την έκθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Ακόμα μία έκφραση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών της ΕΕ για το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί η Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατά το 2007. Στη φάση αυτή η Εκθεση είναι γεμάτη επαίνους προς την τουρκική κυβέρνηση, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ενώ περιορίζεται σε ευχολόγια και απλές αναφορές καίριων ζητημάτων, όπως η κατοχή της Βόρειας Κύπρου, η κουρδική μειονότητα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις...

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο του Κόμματος τονίζοντας: «Είναι γνωστή η θέση του KKE εναντίον της ΕΕ και κατά συνέπεια και της ένταξης σ' αυτή όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και κάθε χώρας. Οπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, οι εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εκφράζουν κάθε φορά τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους σχεδιασμούς της ΕΕ, σχετικά με το ρόλο της γειτονικής χώρας».

Υπογράμμισε ακόμη: «Στη φάση αυτή, η Εκθεση επιλέγει τη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, προσπαθώντας, με υπερβολικό τρόπο, να εμφανίσει πρόοδο της Τουρκίας σε διάφορους τομείς, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Χαρακτηριστικοί είναι οι έπαινοι της Εκθεσης για την κατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, όταν είναι γνωστή η αυταρχική και καταπιεστική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την άγρια καταστολή των πρωτομαγιάτικων διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ. Δείχνει ανοχή στην τουρκική πολιτική ενάντια στους Κούρδους. Προσφέρει έμμεση στήριξη στις τουρκικές επιθέσεις στο ιρακινό έδαφος, αφού από τη μία καταδικάζει τις "βίαιες επιθέσεις" του PKK και "άλλων τρομοκρατικών ομάδων", ενώ από την άλλη συστήνει στον τουρκικό στρατό απλά να μη χρησιμοποιεί "δυσανάλογη βία". Ξεπερνάει με ανώδυνο τρόπο τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο, αποφεύγοντας να ζητήσει κατηγορηματικά και χωρίς όρους την αποχώρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρεται στο ότι η Εκθεση «χαιρετίζει την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές και επεμβάσεις της ΕΕ και του NATO. Παίρνοντας υπόψη τη θέση της Τουρκίας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και τους ανταγωνισμούς του στην ευρύτερη περιοχή, η ΕΕ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την ενταξιακή διαδικασία προς όφελός της για τον ενεργειακό και γεωστρατηγικό έλεγχο της ευρύτερης περιοχής». Γι' αυτούς τους λόγους, είπε, «καταψηφίζουμε την Εκθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ