Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ»

ΑΓΩΝΙΑ: «Η κρίση αυτή δεν είναι καρπός της τύχης. Μας θυμίζει τις ανησυχητικές ανισότητες εισοδημάτων που συνεχώς αυξάνονται στις κοινωνίες μας. Είναι κατηγορηματική η ανάγκη να βελτιωθούν ο έλεγχος και το ρυθμιστικό πλαίσιο των τραπεζών. Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής στην πραγματική οικονομία, φαίνεται ότι οι οικονομικοί υπεύθυνοι του κόσμου ολόκληρου μασάνε τα λόγια τους. Κανείς δεν τολμά να πει καθαρά αν η Ευρώπη απειλείται με οικονομική ύφεση ή όχι. Ωστόσο, μερικά από τα συμπτώματα είναι αμείλικτα. Στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μια ύφεση εφέτος ή του χρόνου θα είχε δραματικές επιπτώσεις».

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ: «Η διογκούμενη ανισότητα των εισοδημάτων εδραιώθηκε παράλληλα με τη μεγέθυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο κόσμος του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει συσσωρεύσει μια γιγαντιαία μάζα πλασματικού κεφαλαίου, η οποία όμως δε βελτιώνει παρά ελάχιστα την ανθρώπινη ύπαρξη και τη διατήρηση του περιβάλλοντος».

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ: «Ενας αξιοπρεπής καπιταλισμός (δηλαδή ένας καπιταλισμός που να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Αμάρτια Σεν) απαιτεί αποτελεσματική δημόσια παρέμβαση».

ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: «Η αναζήτηση κέρδους αποτελεί την ουσία της οικονομίας της αγοράς. Αλλά όταν όλα φτάσουν να πωλούνται, η κοινωνική συνοχή απογυμνώνεται και το σύστημα καταρρέει. Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια έχουν συμβάλει στην αύξηση της τιμής των βασικών ειδών διατροφής. Οι πολίτες των πιο φτωχών χωρών είναι αυτοί που θα πληγούν περισσότερο. Κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε μια εξαθλίωση χωρίς προηγούμενο, σε έναν πολλαπλασιασμό κρατών σε πτώχευση, σε πιο ισχυρά μεταναστευτικά ρεύματα και σε περισσότερες ένοπλες συγκρούσεις. Ας μην ξεχνάμε τον οικονομικό μαρασμό που επεκτείνεται παντού στην Ευρώπη. Ας σκεφθούμε επίσης τον οικονομικό εθνικισμό και τον λαϊκισμό, που και οι δυο τους βρίσκονται σε άνοδο. Είναι καιρός να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή επιτροπή κρίσης».

(ο τίτλος και τα κείμενα προσφέρονται για εξέταση στο μάθημα της Οικονομίας, με το ερώτημα «σε ποιου σημερινού πολιτικού τις ιδέες αντιστοιχεί η παραπάνω ανάλυση;Διαλέξτε ανάμεσα στους κυρίους Αλαβάνο, Τσίπρα, Δραγασάκη, Λαφαζάνη, Χατζησωκράτη, ή όποιον άλλο επιθυμείτε. Αιτιολογήστε την επιλογή σας»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ