Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Στην αγορά η ρίζα των αρνητικών φαινομένων στο χώρο των ΜΜΕ

Παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ σε Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατευθυνόμενη πληροφόρηση από τα Μέσα Μαζικής Πληροφόρησης

Για τα αρνητικά φαινόμενα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης «η ρίζα είναι η αγορά. Η ρίζα είναι ο καπιταλισμός. Η εξαχρείωση προέρχεται εξ αυτού», τόνισε χτες στη Βουλή η Λιάνα Κανέλλη, παρεμβαίνοντας σε συζήτηση Επερώτησης του ΣΥΝ για το θέμα των προσωπικών δεδομένων στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Μια συζήτηση, στην οποία οι βουλευτές του ΣΥΝ επέλεξαν να κυριαρχήσει η κριτική για κατευθυνόμενη πληροφόρηση και αυθαιρεσίες στην ΕΡΤ, εστιάζοντας στο θέμα της παύσης των εκπομπών του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου.

Ενδεικτικά, ο Γ. Τσουκάλης ανέφερε πως «ο τρόπος που ο δημοσιογράφος κ. Κούλογλου αντιμετώπιζε και διάλεγε τα θέματα των εκπομπών του κρίθηκε μη συμβατός με την κυβερνητική αισθητική» και ο Γ. Μπανιάς ότι «υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με την αυθαιρεσία που υπάρχει και στη δημόσια τηλεόραση», αναφερόμενος στο ίδιο θέμα. Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτηρης Χατζηγάκης δήλωσε ότι είναι «άδικο να γίνεται αυτή η επίθεση στην ΕΡΤ και να λέγεται ότι αποτελεί προσωπικό ή ιδιωτικό φέουδο. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα κανάλι αντικειμενικό τόσο στην εκπομπή των ειδήσεών του, αλλά και στην πολιτισμική κατανομή των εκπομπών».

Στην ουσία του θέματος αναφέρθηκε με τη σειρά της η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, τονίζοντας ότι σήμερα στο χώρο των ΜΜΕ και της ΕΡΤ «δεν προσφέρεται για να γίνει αφιέρωμα η συζήτηση αυτή σε έναν άνθρωπο που διώχτηκε από την ΕΡΤ. Μπορώ να διαφωνώ πλήρως και να μην ήθελα ούτε εγώ να φύγει. Αλλά μιλάμε για ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συμβόλαια. Μιλάμε για ανοχή όλου του πολιτικού συστήματος, ότι η έκφραση γνώμης είναι κάτι που το πληρώνεις 0,45 ευρώ τα δεκαπέντε δεύτερα. Το δεχτήκανε όλοι εδώ μέσα. Επιτρέπεται στα κανάλια να παίρνει το κοινό και να μιλάει και να λέει τη γνώμη του, πληρώνοντας. Αφού θα μου πείτε η ΕΣΗΕΑ δέχτηκε οι πρωθυπουργοί, οι πολιτικοί αρχηγοί, να επιλέγουν τους δημοσιογράφους με τους οποίους θα μιλάνε στην προεκλογική εκστρατεία. Μιλάμε επίσης, ενώ δεχόμαστε τα πολιτικά κόμματα να πληρώνουν στα κανάλια, για να παίξουν τα διαφημιστικά τους σποτ, με διπλασιασμένο το εμπορικό τιμολόγιο. Το εκλογικό τιμολόγιο είναι διπλασιασμένο. Για ποια ελευθερία μιλάμε;».

Πρόσθεσε πως «αρνιέμαι να συζητήσω εδώ ως θύμα τον Κούλογλου στην κρατική τηλεόραση, με 180.000 ετήσιο μισθό, 380.000 ευρώ, για τα "Σύνορα", για τους δημοσιογράφους χωρίς σύνορα και 9.000 ευρώ για την κάθε θεματική ενότητα, όταν οι συνάδελφοι άνθρωποι - μια και μιλάμε για πολιτισμό - των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ είχαν είκοσι δύο χρόνια να πάρουν αύξηση - είκοσι δύο, για να ακουστεί μια νότα στο βιολί - για να μην τα αναγάγουμε όλα σε υψηλό πολιτισμό και καμωνόμαστε ότι δεν παίζουμε. Μιλάμε για Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η ενημέρωση είναι προϊόν, η πληροφόρηση είναι αγαθό και δικαίωμα».

Η Λιάνα Κανέλλη σχολίασε και τον τρόπο με τον οποίο «περνάει» η πολιτική στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Οπως είπε, «έχει σκοπιμότητα η άρχουσα τάξη η πολιτική να μετακινηθεί στο επίπεδο της παραπολιτικής. Εχει άμεσο συμφέρον. Δε συζητούνται μείζονα ζητήματα. Γι' αυτό και έχουμε πήξει να ακούμε αναλύσεις και διοχετεύσεις για φυσικά φαινόμενα που έχουν ενσκήψει. Η ακρίβεια, από όλα τα επίσημα στόματα, είναι φυσικό φαινόμενο, τσουνάμι. Ενέσκηψε ξαφνικά! Η λαίλαπα του πετρελαίου, σεισμός 9 Ρίχτερ. Ηρθε από μόνος του! Ο,τι συμβαίνει και ταλαιπωρεί τον κόσμο, είναι φυσικό φαινόμενο, άρα δεν έχει ευθύνες, άρα δεν είναι πολιτική και αφού δεν είναι πολιτική, δεν μπορούμε να συζητάμε για πληροφόρηση περί την πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ