Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στο γράμμα και το πνεύμα του νόμου

Με τέσσερις - πέντε ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών του κάθε μέρα (συχνά συγκρουόμενες μεταξύ τους), προσπαθεί να παρέμβει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση και αυτό που σίγουρα καταφέρνει... είναι να αποκαλύπτει την ουσιαστική συμφωνία του τόσο με το γράμμα, όσο και με το πνεύμα των αντιδραστικών ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση στα ΑΕΙ. Ως γνήσιοι εκφραστές του ευρωμονόδρομου, δε λένε κουβέντα για το ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι εφαρμογή των συναποφασισμένων, σε επίπεδο ΕΕ, μέτρων για την ανώτατη εκπαίδευση. Και μάλιστα, είναι μέτρα που εδράζονται στην αγωνία της καπιταλιστικής ευρωένωσης, για το πώς θα ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Γι' αυτό και οι κατευθύνσεις της ΕΕ έχουν πλείστες αναφορές και αντιγράφουν το μοντέλο των ΗΠΑ για τη σύνδεση των ΑΕΙ με τις επιχειρήσεις.

Αμφότεροι οι πρόεδροι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, για να υποστηρίξουν τη δήθεν αντίθεσή τους με τις αναδιαρθρώσεις, επικαλούνται τον «αντινόμο» που κατέθεσαν στη Βουλή, όταν ψηφιζόταν ο νόμος - πλαίσιο. Δε λένε, βέβαια, ότι σ' αυτόν τον «αντινόμο» κατέθεσαν προτάσεις υπέρ των τετραετών προγραμμάτων και της χρηματοδότησης των ΑΕΙ από ιδιώτες, υπέρ των μάνατζερ, υπέρ των εσωτερικών κανονισμών, υπέρ των πιστωτικών μονάδων κ.ά. Αυτά είναι γραπτά, κατατεθειμένα στη Βουλή, αδιαμφισβήτητα.

Ακόμα κι αν χρησιμοποιούν διαφορετικές διατυπώσεις από το νόμο - πλαίσιο, ακόμα κι αν ισχυρίζονται ότι τοποθετούν τις προτάσεις τους σε ένα «άλλο πλαίσιο (...) οικονομικής διαφάνειας», η ουσία παραμένει: Συμφωνούν στο χαρακτήρα των μέτρων, συμφωνούν με τις δοσοληψίες ΑΕΙ - επιχειρήσεων, το είπε ξεκάθαρα σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Αθενς Βόις» ο Αλ. Τσίπρας όταν πρόβαλε την άποψη για Πανεπιστήμια, που θα κάνουν καλές έρευνες, θα τις πουλούν ακριβά στις επιχειρήσεις και θα εξασφαλίζουν χρηματοδότηση, συμφωνούν με την υποβάθμιση και τον κατακερματισμό των σπουδών.

Και σημειώνουμε ότι οι παραπάνω προτάσεις είναι του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή κι όχι μιας συνιστώσας του ή μιας τάσης του ΣΥΝ. Είναι προτάσεις του συνόλου - συνονθυλεύματος ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, μόλις προχτές, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι «οι διαφορετικές απόψεις που μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΝ δεν αμφισβητούν την κατευθυντήρια συλλογική απόφαση» και χτες ο Α. Αλαβάνος είπε πως όταν «άλλοι λένε άλλα, άλλοι λένε άλλα, αυτό είναι δύναμη»!

Μετά από όλα αυτά, δεν αποτελεί έκπληξη γιατί (στο πνεύμα της «κατευθυντήριας συλλογικής απόφασης, άραγε;), με διάφορες τοποθετήσεις τους (Α. Τσίπρας, Νεολαία ΣΥΝ, Τ. Κουράκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), «πίνουν νερό» στο όνομα της «αυτονομίας - αυτοτέλειας» των ΑΕΙ. Αυτόνομα από πού; Αυτοί λένε και από το κράτος και από τις επιχειρήσεις. Λένε, όμως, ότι θα χρηματοδοτούνται και από το κράτος και από τις επιχειρήσεις! Μα, αυτός που χρηματοδοτεί δεν καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το πού θα πάνε τα λεφτά του; Εξάλλου το μοντέλο, που λέει ότι θα αποφασίζουν για τα πάντα μόνα τους τα ΑΕΙ, παραπέμπει άμεσα σε ΑΕΙ, που λειτουργούν ως επιχειρήσεις εκτιμώντας τις κινήσεις τους με βάση τα δεδομένα της αγοράς...


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ