Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Η συμμετοχή σε «κοινωνικές δραστηριότητες»

Την καταγραφή της συμμετοχής του πληθυσμού της χώρας σε διάφορες «κοινωνικές δραστηριότητες» επιχειρεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) στο πλαίσιο της γενικότερης έρευνας για τις «συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών έτους 2006».

Η εν λόγω έρευνα αφορά στη συμμετοχή σε δραστηριότητες πολιτικών κομμάτων, σωματείων, οργανώσεων επαγγελματικών, θρησκευτικών, «φιλανθρωπικών» κ.ά.

Από τις απαντήσεις που ελήφθησαν από 5.700 νοικοκυριά με 12.151 μέλη ηλικίας πάνω από 16 ετών, προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Πολιτικά κόμματα, εργατικά σωματεία και οργανώσεις: Συμμετοχή σε αυτές τις δραστηριότητες δηλώνει το 5% του γενικού πληθυσμού έναντι 95% που δε συμμετέχει. Η ΕΣΥΕ δεν ταξινομεί στις θετικές απαντήσεις: την ετήσια (μια φορά το χρόνο) παρουσία σε συνελεύσεις, τη συμμετοχή στις ψηφοφορίες συλλόγων εργαζομένων και την απλή καταβολή χρηματικών εισφορών σε κάποιο κόμμα. Η συμμετοχή των ανδρών διαμορφώνεται σε 7,2% και των γυναικών σε 3%. Στο σύνολο του πληθυσμού η μεγαλύτερη συμμετοχή (6,7%) καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 25 - 49 ετών και ακολουθούν με 6,2% οι ηλικίες 50 - 64 ετών. Στις νεότερες ηλικίες (16 - 24) το ποσοστό συμμετοχής εμφανίζεται σε 3,6% και για τις ηλικίες πάνω από 65 ετών σε 1,4%.
  • Επαγγελματικές οργανώσεις: (π.χ. δικηγορικός και ιατρικός σύλλογος, επιμελητήρια κ.ά.). Η συμμετοχή, στη βάση της ορισμένης ταξινόμησης, διαμορφώνεται σε 5,9%.
  • Θρησκευτικές οργανώσεις: (κάθε είδους) σε 29,1% με τη μεγαλύτερη καταγραφόμενη (34,5%) στις ηλικίες πάνω από 65 ετών. Εν προκειμένω ο «εκκλησιασμός» θεωρείται συμμετοχή.
  • Ψυχαγωγικές ομάδες: (όπως αθλητικοί σύλλογοι, σύλλογοι εκμάθησης χορών, διοργάνωσης εκθέσεων ζωγραφικής, χορωδιών, συμμετοχή σε χαρτοπαικτικές λέσχες) σε 8,2%.
  • «Φιλανθρωπικές οργανώσεις»: (αφορούν σε δραστηριότητες οικονομικής ενίσχυσης φτωχών, αστέγων, ασθενών κ.ά.) όπου η συμμετοχή του πληθυσμού εμφανίζεται σε 3,2%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 96,4% του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει τη δυνατότητα να «ζητήσει βοήθεια» από συγγενή, φίλο ή γείτονα. Καθημερινή συναναστροφή με συγγενείς δηλώνει ότι έχει το 42,8% και με φίλους το 45,7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ