Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σιγά σιγά» η αναγνώριση του Κοσσόβου

Μυστική συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με «υπουργό» του Κοσσυφοπεδίου, που επισήμως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ως ανεξάρτητη χώρα

Οι «δεύτερες» και κρυφές σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη «σταδιακή» αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου αποκαλύφτηκαν την περασμένη Τετάρτη. Τότε η Ντόρα Μπακογιάννη, στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνόδου στη Σόφια, συναντήθηκε κρυφά με τον ομόλογό της του Κοσσυφοπεδίου Σκεντέρ Χουσενί.

Τη συνάντηση αποκάλυψαν πηγές από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου, επιδιώκοντας να υπογραμμίσουν ότι η ηγεσία της χώρας αναγνωρίζεται και «κινείται» στο διεθνές περιβάλλον. Χτες η εφημερίδα «Εθνος» παρουσίασε το θέμα, σημειώνοντας πως η συνάντηση στο Πομόριε της Βουλγαρίας έγινε υπό συνθήκες μυστικότητας και δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τη συνάντηση προς τους Ελληνες δημοσιογράφους.

Το υπουργείο Εξωτερικών, με δηλώσεις του εκπροσώπου του, Γιώργου Κουμουτσάκου, διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει καμιά μεταβολή της ελληνικής στάσης στο θέμα του Κοσσόβου». Στο ερώτημα γιατί δε γνωστοποιήθηκε η συνάντηση, ο Γ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι «τέτοιου είδους ολιγόλεπτες και άτυπες συναντήσεις είναι συνήθης πρακτική, στο πλαίσιο διεθνών διασκέψεων, για τις οποίες δεν υπάρχουν πάντα ανακοινώσεις».

Στις επίμονες ερωτήσεις των διπλωματικών συντακτών γιατί δεν ενημερώθηκαν για τη συνάντηση οι Ελληνες δημοσιογράφοι, που βρίσκονταν στη Σόφια για τη Διαβαλκανική και τι συζητήθηκε, απάντησε ότι «η ολιγόλεπτη συνάντηση της υπουργού με τον Χουσενί πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα της συνάντησης με τους δημοσιογράφους και δεν ήταν προγραμματισμένη για να προανακοινωθεί». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίστηκε, επίσης, πως «η Ελλάδα, που έχει ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή, με στόχο τη σταθερότητα και ασφάλεια, μπορεί να συζητάει με όλους, χωρίς αυτό να σημαίνει οποιαδήποτε μεταβολή στη διακηρυγμένη πολιτική της». Η συνάντηση, σύμφωνα με τον Γ. Κουμουτσάκο, έγινε κατόπιν αιτήματος του Κοσσοβάρου Αλβανού πολιτικού, ο οποίος παρίστατο ως εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του Κοσσόβου, στο πλαίσιο της αντιπροσωπείας της UNMIK.

Το ΠΑΣΟΚ

«Το ερώτημα είναι ποια είναι πραγματικά η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, διότι ακούμε διάφορα, αλλά βλέπουμε μια τακτική μυστικής διπλωματίας, η οποία δε συνάδει με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ούτε με αυτά που κατά καιρούς έχει πει η ίδια η κυβέρνηση», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και είπε ότι «η κ. Ντ. Μπακογιάννη πιάστηκε στα πράσα». Εξάλλου, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε πως η αποκαλυφθείσα συνάντησή της με τον - παρά το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - λεγόμενο «ΥΠΕΞ του Κοσσόβου», έγινε στο πλαίσιο μιας μυστικής διπλωματίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ