Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν έγραψαν

Ο ημερήσιος Τύπος για την εκδήλωση τιμής της ΚΕ του ΚΚΕ στον Μάνο Χατζιδάκι

Προχτές το βράδυ με μια συναυλία στη Ρωμαϊκή Αγορά, η ΚΕ του ΚΚΕ τίμησε - στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90χρονα του Κόμματος - τον σπουδαίο συνθέτη Μ. Χατζιδάκι. Ανθρωποι κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το έργο του Μάνου Χατζιδάκι παραμένει ζωντανό. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφιας, και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της Κεντρικής Επιτροπής. Παρόντες επίσης ο πρέσβης της Κούβας Χερμές Χερέρα, ο πρέσβης την Κύπρου Γ. Γεωργής, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχ. Λιάπης, οι αντιπρόεδροι της Βουλής Ελσα Παπαδημητρίου και Βέρα Νικολαΐδου, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παν. Κρητικός, οι επιτετραμμένοι της πρεσβείας της Κίνας, της Παλαιστίνης και της Βενεζουέλας, εκπρόσωπος του ΚΚ Λιβάνου και άλλοι.

Στη συναυλία, τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι ερμήνευσε ο Βασίλης Λέκκας, συνοδευόμενος από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Λευτέρη Καλκάνη και τη Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων σε διεύθυνση του Σταύρου Μπερή. Σολίστ ήταν ο Γιάννης Σπάθας και η Εύα Φάμπα. Ενορχήστρωση Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Σκηνοθετική επιμέλεια Κώστας Καζάκος.


Κι όμως και αυτή η εκδήλωση, όπως και όποια άλλη φέρει τη σφραγίδα του ΚΚΕ, αποσιωπήθηκε. Ολες κι όλες τρεις εφημερίδες είχαν ρεπορτάζ ή αναφορές στα χτεσινά τους φύλλα. Το «Βήμα», ο «Ελεύθερος Τύπος» και η «Ελευθεροτυπία», με την τελευταία να αρκείται σε δύο σχόλια, το ένα με τη δήλωση που έκανε στο χώρο της συναυλίας ο υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάπης και το δεύτερο ξανά σχετικά με την παρουσία του Μ. Λιάπη στην εκδήλωση.

Το «Βήμα» στη σελίδα Α12 φιλοξενεί φωτογραφικό στιγμιότυπο απ' τη συναυλία και παραθέτει ρεπορτάζ με τίτλο: «Συναυλία με έργα Μάνου Χατζιδάκι για τα 90ά γενέθλια του ΚΚΕ». Ακολουθούν στοιχεία που αφορούν στις παρουσίες στη συναυλία, στους ερμηνευτές κι ένα μικρό απόσπασμα της ομιλίας του Θ. Τζιαντζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«"Μια πόλη μαγική" στα 90 χρόνια του ΚΚΕ», ήταν ο τίτλος του θέματος στη σελίδα 12 του «Ελεύθερου Τύπου», με φωτογραφικά στιγμιότυπα απ' τη συναυλία και εκτενές ρεπορτάζ για το ποιοι παρευρέθηκαν, το κλίμα που επικρατούσε, ένα απόσπασμα απ' την ομιλία του Θ. Τζιαντζή.

Η «Ελευθεροτυπία» όλα κι όλα δύο σχόλια απ' τα οποία παρεμπιπτόντως πληροφορείται ο αναγνώστης για τη συναυλία. Το ένα με τίτλο «Ευχές Λιάπη για τα 90 χρόνια ΚΚΕ», στο οποίο παραθέτει τη δήλωση του υπουργού και το δεύτερο με τίτλο «Από τον Αλογοσκούφη στο ...ΚΚΕ», στο οποίο αναφέρεται «ποιο στέλεχος της κυβέρνησης της ΝΔ και μάλιστα κατ' εξοχήν καραμανλικό παρέστη χτες στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ;». Απαντά πως πρόκειται για τον Μ. Λιάπη ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Γ. Αλογοσκούφη.

Ολες οι υπόλοιπες δεν έγραψαν ούτε λέξη. Δεν είναι η πρώτη φορά και είμαστε βέβαιοι πως δεν είναι ούτε η τελευταία.

Αλήθεια τι τους πείραξε; Τι φοβήθηκαν και αποσιώπησαν μια τέτοια σημαντική πρωτοβουλία του ΚΚΕ; Μήπως επειδή τους ανατρέπει την πλασματική εικόνα που πασχίζουν να δώσουν στο λαό για το Κόμμα της εργατικής τάξης, χαρακτηρίζοντάς το κατά καιρούς κόμμα «συντηρητικό»; Μήπως επειδή τους χαλά τη γραμμή προβολής από τις σελίδες τους ενίοτε και της υποκουλτούρας ή των δικών τους καλλιτεχνικών αξιών, ξένων προς το ευρύ κοινό; `Η επειδή θα αναδείκνυαν το γεγονός ότι το ΚΚΕ πάντοτε στήριζε καλλιτέχνες που αντανακλούσαν στο έργο τους τα προβλήματα και τα όνειρα του λαού; Το γεγονός ότι η απόφαση να πραγματοποιηθεί η συναυλία είχε γίνει σε συνεννόηση μαζί του και εκκρεμούσε η υλοποίησή της; Τουλάχιστον, λίγος σεβασμός στον μεγάλο καλλιτέχνη, στο σπουδαίο έργο του, αλλά και στους συντελεστές της συναυλίας θα έπρεπε να τους ωθήσει έστω να γράψουν δυο λέξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ