Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο «ανθρωπισμός» των ιμπεριαλιστών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επεκτείνονται οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες του λεγόμενου «Τρίτου Κόσμου», για την κατάργηση των εμπορικών δασμών στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων. Με πρόφαση την «οικονομική στήριξη» των χωρών της Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού (ΑΚΕ), το διευθυντήριο των Βρυξελλών έχει προωθήσει προς έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο μια σειρά συμφωνιών «Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης» με τις χώρες - μέλη της ΑΚΕ, όπου προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα και η αφορολόγητη και ελεύθερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά του συνόλου των αγροτικών προϊόντων που αυτές παράγουν.

Αυτό που στην πραγματικότητα επιτυγχάνουν τα ευρω - μονοπώλια με τις παραπάνω αποφάσεις, είναι η διόγκωση των κερδών τους, αφού προηγούμενα φρόντισαν να ...επενδύσουν στην αγορά τεράστιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στις χώρες αυτές και να παράγουν αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος παραγωγής, επωφελούμενα από τα ...αφρικανικά μεροκάματα και όχι μόνο. Και κανείς βεβαίως δε λέει πως οι εργάτες στα αφρικανικά χωράφια πρέπει να μείνουν χωρίς δουλειά, αλλά και αυτούς οι καπιταλιστές τους εκμεταλλεύονται, όπως και τους Ελληνες.

Το «παζλ» των ...ανθρωπιστικών διαθέσεων της ΕΕ συμπληρώνεται αν προστεθεί η συνεχής περικοπή οικονομικών πόρων από τις αγροτικές επιδοτήσεις, που πλήττει άμεσα την ελληνική φτωχομεσαία αγροτιά, με προοπτική ακόμη και το μηδενισμό τους.

Χρόνο με το χρόνο, γίνεται ολοένα και πιο καθαρό ότι στήριξη και άνοδος της εγχώριας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, συνολικότερα της παραγωγής τροφίμων για τη χώρα μας, στο πλαίσιο της ΕΕ των μονοπωλίων, είναι αδύνατη. Η σύγκρουση με αυτά και η αποδέσμευση προβάλλει ως μονόδρομος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούμενο η ενίσχυση των αγροτοκαπιταλιστών (2014-05-07 00:00:00.0)
Η «καραμέλα» της μεσογειακής διατροφής... (2010-09-16 00:00:00.0)
Η «βιτρίνα» της μεσογειακής διατροφής (2010-06-18 00:00:00.0)
Ψευτοεντυπώσεις για την αγροτιά (2010-02-27 00:00:00.0)
Το διατροφικό πρόβλημα (2010-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ