Κυριακή 17 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Το διατροφικό πρόβλημα

Το ψωμί της εργατιάς περνάει μέσα από τα χωράφια της αγροτιάς. Τα γάλα των Ελληνόπουλων περνάει μέσα από το μόχθο των κτηνοτρόφων. Η διατροφή των λαϊκών στρωμάτων είναι άρρηκτα δεμένη με την ύπαρξη εγχώριας αγροτικής παραγωγής, με την ύπαρξη φτηνών και υγιεινών τροφίμων.

Ομως, στις εποχές της νέας ΚΑΠ, της απελευθέρωσης των αγορών που επιβάλλει ο ΠΟΕ, της εξυπηρέτησης των κερδοσκοπικών συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων - πολυεθνικών, η αγροτιά και η εργατιά έχουν μόνο να χάνουν και σε χρήμα και σε ποιότητα. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση βρίσκονται στους σκληρά εκμεταλλευόμενους. Η αγροτιά εξωθείται να πουλάει την παραγωγή σε όλο και πιο εξευτελιστικές τιμές και να πετιέται εκτός παραγωγής. Η εργατιά, εκβιάζεται να πουλάει την εργατική δύναμη της όλο και πιο φτηνά και της επιφυλάσσουν όλο και μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία.

Ομως, τα προϊόντα που αγοράζουν τα μονοπώλια του τομέα τροφίμων κοψοχρονιά από την αγροτιά της χώρας, ή εισάγονται μαζικά από τους εισαγωγείς - εμποροβιομηχάνους - πολυεθνικές επίσης με εξευτελιστικές τιμές από φτωχούς αγρότες άλλων χωρών, πουλιούνται πανάκριβα στην εργατιά στα ευρύτερα λαϊκά στρώμματα. Η τιμή στο στάρι έπεσε στο 50% τα δύο τελευταία χρόνια όμως το ψωμί ακρίβυνε. Τα ζυμαρικά επίσης ακρίβυναν. Η τιμή παραγωγού στο λάδι έπεσε στο μισό, αλλά για τον καταναλωτή το λάδι ακρίβυνε. Και δεν είναι μόνο η ακρίβεια, αλλά και η ποιότητα των τροφίμων που παράγονται, εισάγονται και πουλιούνται. Οι νόμοι του κέρδους δεν εγγυώνται την ποιότητα, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές από την ΕΕ δεν εγγυώνται την ποιότητα. Δεν εγγυώνται την υγεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμμάτων γενικότερα. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουμε «χορτάσει» από καπιταλιστικά διατροφικά σκάνδαλα.

Η χώρα μας θα μπορούσε να έχει αυτάρκεια σε τρόφιμα και να μην εισάγει. Την είχε άλλωστε πριν ενταχθεί στην τότε ΕΟΚ, τώρα ΕΕ. Από την ένταξη στην ΕΟΚ, η αγροτική παραγωγή άρχισε να μειώνεται και το έλλειμμα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο να αυξάνεται. Το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο έφτασε πλέον να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ! Η κατάσταση αυτή έχει τη γιατρειά της μόνο με αλλαγή πολιτικής. Θα μπορούσε ο λαός να αγοράζει φτηνά και υγιεινά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα εγχώριας παραγωγής, αν τον τομέα τροφίμων δεν το διαφέντευαν τα μονοπώλια, αλλά η ίδια η κοινωνία, ο ίδιος ο λαός. Οπου η μεγάλη παραγωγή και η γη θα ήταν κοινωνική ιδιοκτησία, δηλαδή λαϊκή περιουσία, και δίπλα της θα ήταν οργανωμένος ο παραγωγικός συνεταιρισμός.

Σ' αυτή την κατεύθυνση δίνει το αγώνα της η ΠΑΣΥ. Σ' αυτή την κατεύθυνση η ΠΑΣΥ, καλεί τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα να συμπαρασταθούν στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η ΠΑΣΥ προτάσσει ένα μέτωπο αγώνα, μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό τους κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.


Κ.Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ