Κυριακή 17 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Και η δράση των μεγαλοαγροτών

ΣΤΟ ίδιο διάστημα που πραγματοποιείται η πανελλαδική κινητοποίηση, με την ΠΑΣΥ στην πρωτοπορία του αγώνα, φαίνεται ότι θα γίνουν, στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας άλλες κινητοποιήσεις, που οργανώνει το λεγόμενο «Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο», το οποίο έχουν συγκροτήσει αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ.

ΤΟ «πλαίσιο αιτημάτων» που θέτουν αυτές οι κινητοποιήσεις δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα και δεν υπηρετεί τις ουσιαστικές ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών. Εξυπηρετεί, κατά κύριο λόγο, τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών, οι οποίοι θέλουν να «φύγουν από τη μέση» οι μικροί παραγωγοί για να περάσουν, ολοκληρωτικά, στα χέρια τους η γη, η παραγωγή και το σύνολο των χρηματοδοτήσεων της αγροτικής οικονομίας.

ΕΝΑ από τα βασικά «αιτήματα» που θέτουν αυτοί οι αγροτοσυνδικαλιστές, είναι ο «διαχωρισμός των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα, ή μη», συνδέοντάς το με το διαβόητο «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμετελλεύσεων» και, με βάση αυτό, ζητούν τον αποκλεισμό των φτωχών αγροτών - και ιδιαίτερα των εργατοαγροτών - από τις επιδοτήσεις, την ετήσια ενιαία ενίσχυση, τις επιστροφές του ΦΠΑ και του Φόρου Πετρελαίου, τις αποζημιώσεις για καταστροφές στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες κ.ά.

ΤΟ ίδιο «αίτημα» θέτουν και οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που έχουν συγκροτήσει την λεγόμενη «Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή» και, βεβαίως, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, που έχουν ξεπέσει εντελώς στα μάτια του αγροτικού κόσμου.

Η κυβέρνηση δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να ικανοποιήσει αυτό το «αίτημα», καθότι την «βολεύει αφάνταστα» και την «διευκολύνει πολύ» στην προσπάθειά της να προχωρήσει, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια, που είναι στόχος της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.Μόνο που αυτό θα αφαιρέσει οριστικά το μισό τουλάχιστον πεχιχρό χρονιάτικο εισόδημα των φτωχών αγορτών που τώρα καλλιεργώντας, για να το συμπληρώσουν και να καταφέρουν να ζήσουν, κάνουν και άλλες δουλειές.

ΤΑ άλλα «αιτήματα» που περιλαμβάνονται στο «πλαίσιο» - «άμεση εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης», «οικονομική στήριξη των προϊόντων που κατέρρευσαν», «αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου», «συνέχιση των αγροτοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων» κ.ά. δε δίνουν λύση στα οξύτατα προβλήματα των φτωχών και μεσαίων αγροτών και δεν θίγουν, βεβαίως, ούτε κατά κεραία την ΚΑΠ.

ΚΑΙ, φυσικά, δεν έχουν σχέση με τις ουσιαστικές διεκδικήσεις που προβάλλει η ΠΑΣΥ για εγγυημένες τιμές στα γεωργικοκτηνοτροφικά προϊόντα, προστασία της ντόπιας παραγωγής από τις εισαγωγές, μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ, του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και επιδότηση σε βασικά αγροτικά εφόδια, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση όλων των παρακρατήσεων κ.ά.

ΟΙ μικρομεσαίοι αγρότες έχουν και εκ πείρας, αντιληφθεί ότι ο συνδικαλισμός του ευρωμονόδρομου που υπηρετούν οι συγκεκριμένοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ - όπως και οι όμοιοί τους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ - όχι μόνο δεν μπορεί να τους προσφέρει τίποτα, αλλά καθίσταται και πολύ βλαπτικός για τα συμφέροντά τους.

ΔΙΟΤΙ, αντικειμενικά - και παρά τα περί του αντιθέτου υποστηριζόμενα από κάποιους εκ των εκπροσώπων του - λειτουργεί σαν «δεκανίκι» στήριξης της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής και, στην πράξη, ως υπονομευτής των αγώνων της αγροτιάς. Ας μην ξεχνάμε το ρόλο του «διαλυτή των μπλόκων στην κατάλληλη στιγμή» που έπαιξαν συγκεκριμένοι αγροτοσυνδικαλιστές αυτού του χώρου στη μεγάλη κινητοποίηση του 2002 στα Τέμπη, αλλά και πέρσι, στον ίδιο χώρο.

ΚΑΙ σ' αυτές τις κινητοποιήσεις, λοιπόν, φαίνεται ότι θα συγκρουστούν οι «δυο πόλοι» που λειτουργούν μέσα στο αγροτικό κίνημα και οι οποίοι έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και ως προς τα αίτια των αγροτικών προβλημάτων και ως προς το περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα. Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν κανένα όφελος κι, επομένως, κανένα λόγο ν' ακολουθήσουν τους αγροτοσυνδικαλιστές του ευρωμονόδρομου.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, έχουν συμφέρον και κάθε λόγο να συστρατευτούν αγωνιστικά όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, με την ΠΑΣΥ και να παλέψουν, όχι απλώς για να πάρουν μερικές πενταροδεκάρες, αλλά και για να διασφαλίσουν το μέλλον τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ